Căpitanul traulerului cu sute de imigranţi la bord, care s-a scufundat duminică în Marea Mediterană, din cauza unor manevre necorespunzătoare şi a supraîncărcării vasului, este responsabil de această tragedie, a anunţat, azi, Parchetul din Catania (Sicilia), transmite AFP.
Parchetul a explicat că traulerul s-a răsturnat după coliziunea cu un portcontainer portughez care îi venise în ajutor, dar că acesta din urmă nu a fost responsabil de naufragiu.
Acest naufragiu care, potrivit estimărilor făcute de organizaţii umanitare internaţionale, s-a soldat cu 800 de morţi, are două cauze principale, subliniază Parchetul într-un comunicat.
Peste 1.750 de migranţi au murit în Marea Mediterană de la începutul anului, de peste 30 de ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat, la Geneva, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).
"După ultimul bilanţ, OIM a calculat că numărul morţilor de la începutul anului 2015 şi până în prezent este de 30 de ori mai mare decât cel înregistrat în 2014 la aceeaşi dată, atunci existând doar 56 de decese de imigranţi în Mediterana", a declarat purtătorul de cuvânt al OIM, Joel Millman, într-o conferinţă de presă.
Premierul australian Tony Abbott a sfătuit, azi, UE să urmeze exemplul ţării sale şi să trimită înapoi toţi imigranţii sosiţi pe mare.
Comisarul european care răspunde de acest portofoliu, Dimitris Avramopoulos, a prezentat, ieri, un plan de acţiune în zece puncte care le va servi drept "bază de lucru" liderilor UE care se reunesc joi pentru un summit extraordinar.
Planul de acţiune prevede dublarea mijloacelor misiunii de supraveghere maritimă Triton, care va putea patrula într-o zonă mai mare şi va putea participa la acţiunile de salvare. O măsură de capturare şi distrugere a navelor utilizate de traficanţi este, de asemenea, luată în calcul.