Maratonul "rePORNIM economia": oportunităţile din principalele centre economice din vestul ţării

A.P.
Comunicate de presă / 20 octombrie 2020

Maratonul "rePORNIM economia": oportunităţile din principalele centre economice din vestul ţării

În perioada 12 - 16 octombrie 2020, evenimentele din cadrul Maratonului de business regional "rePORNIM economia", organizat în format digital de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România, s-au concentrat asupra oportunităţilor din principalele centre economice în vestul României: Timişoara, Oradea şi Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat de presă al CCIFER.

CCIFER s-a adaptat condiţiilor curente şi, timp de 5 zile, a venit către membrii săi cu o provocarea inovatoare de conectare a regiunilor Romaniei, parcurgând sute de kilometri digitali pentru a suda legături economice atât de necesare în prezent. Comunitatea de afaceri franco-română s-a reunit astfel online pe parcursul celor cinci zile de Maraton.

Cele 14 evenimente din cadrul Maratonului de business CCIFER "rePORNIM economia" au fost construite în jurul a 4 tematici principale: restart, reinvest, reskill, rework. Investiţii, colaborarea cu autorităţile locale, adaptarea competenţelor la piaţa forţei de muncă, recrutare, retenţie, management de criză, nearshoring au fost principalele subiecte abordate în cadrul Maratonului pentru a găsi soluţii pragmatice la provocări - cum facem faţă perioadei actuale de instabilitate pentru a reporni economia şi a adapta modelele de business la condiţiile locale şi regionale modelate de criza pandemică? Şi, mai ales, care sunt următorii paşi pentru a reporni economia?

François Coste, preşedinte CCIFER a declarat: "Nu lăsăm distanţarea socială să ne rupă legăturile! Acesta este mottoul care ne-a ghidat, din martie şi până acum, în toate proiectele şi acţiunile pe care le-am făcut, cu sprijinul membrilor noştri din toată România. Acesta este spiritul care a definit şi acest Maraton regional. Ne-am dorit să facem un Maraton Business cu focus asupra celor 3 mari centre economice din vestul ţării, Timişoara, Oradea şi Cluj-Napoca pentru a vedea care sunt provocările şi care sunt obstacolele membrilor noştri din această regiune şi, mai ales, ce soluţii putem găsi împreună - companii, mediu academic şi autorităţi - pentru a relansa competitivitatea României într-un context economic general care forţează companiile să se adapteze în contratimp la noi condiţii de a face business."

Într-un context regional care oferă României oportunitatea de a se afirma pe o hartă a competitivităţii ca destinaţie preferată de către companiile europene pentru relocalizarea unei părţi a producţiei lor, dialogul în cadrul grupului de lucru "Nearshoring şi industrie la Timişoara" s-a axat asupra posibilităţii relocalizării producţiei în România, cooperării dintre mediul de afaceri şi cel universitar în privinţa competenţelor în plasturgie, precum şi asupra tendinţelor în dezvoltarea competenţelor în cadrul Centrului de competenţe în robotică.

Educaţia este o prioritate în strategia pe termen mediu şi lung a CCIFER, cu scopul de a susţine filierele francofone din cadrul universităţilor din România, de a le dezvolta şi de a contribui, alături de reprezentanţii mediului academic, la adaptarea curiculei universitare în conformitate cu realităţile pieţei muncii şi a evoluţiei competenţelor solicitate de către angajatori. În urma discuţiei cu reprezentanţii UVT, UTCJ şi UBB am stabilit un plan de acţiuni comun pentru lansarea de programe de studii post-universitare francofone în administrarea afacerilor, după modelul deja lansat în cadrul FABIZ, ASE - Master en Entrepreneuriat et Gestion des Affaires, precum şi o serie de proiecte pentru îmbogăţirea curriculelor deja existente prin participarea reprezentantilor din companii la seminarii in format online. Colaborarea cu universităţile vizează pentru perioada următoare dezvoltarea de programe de stagii la nivel local.

Reuniunile regionale ale Grupului de lucru de Resurse Umane CCIFER au adus împreună reprezentanţi ai departamentelor RH din companiile membre din toată ţara, pentru a împărtăşi experienţe şi bune practici cu privire la managementul post criză, recrutarea şi retenţia diasporei şi flexibilizarea muncii, stabilindu-se ca paşi următori dezvoltarea de parteneriate solide cu universităţile din ţară, crearea de proiecte-pilot între comunităţile locale atât din România cât şi din străinătate, pentru dezoltarea forţei de muncă la nivel regional şi valorificarea resurselor locale.

O axă importantă în cadrul maratonului a fost pentru comunitatea de afaceri franco-română dialogul cu autorităţile publice din cele trei centre economice din zona de vest a României : Dominic Fritz, primarul Municipiului Timişoara, Alin Nica, Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Florin Birta, Primarul Municipiului Oradea, Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca.

În cadrul acestor reuniuni atât CCIFER, cât şi reprezentanţii primăriilor şi a consiliilor judeţene şi-au reafirmat deschiderea de colaborare, trasând principalele arii de lucru în perioada următoare: crearea unui grup de lucru pe turism pentru redefinirea brandului municipiului Timişoara şi al judeţului Timiş, colaborarea pentru dezvoltarea platfomelor de telemedicină în Timişoara, înfiinţarea unui centru cultural francez la Oradea, atragerea de investiţii pentru dezvoltarea zonelor metropolitane, dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual, crearea unei platforme pentru dezvoltarea de proiecte inovatoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb