Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, le-a dat ieri un semnal clar omologilor săi europeni, afirmând că guvernul conservator este hotărât să recâştige din drepturile pierdute în favoarea UE, înainte să organizeze un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la blocul comunitar.
Osborne a spus, la sosirea la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai UE de la Bruxelles, că premierul David Cameron va fi "constructiv, dar angajat" în discuţiile cu UE, iar partea britanică va fi "hotărâtă şi fermă" în solicitarea reformelor, conform Wall Street Journal, relatează Mediafax.
Conservatorii au câştigat majoritatea în alegerile legislative de săptămâna trecută cu promisiunea de a renegocia termenii apartenenţei Marii Britanii la Uniune şi de a organiza, până în 2017, un referendum referitor la rămânerea sau nu în UE.
Cameron a spus că vrea să obţină o serie de drepturi din partea Bruxelles-ului, printre care un control mai mare asupra ajutoarelor sociale care pot fi solicitate de muncitorii străini în Marea Britanie.
"Am venit aici cu un mandat foarte clar de a îmbunătăţi relaţiile Marii Britanii cu UE. Nu cred că cineva are vreun dubiu. Vom organiza un referendum privind apartenenţa la UE, după ce vom avea acele negocieri. Nimeni nu trebuie să subestimeze hotărârea noastră de a reuşi, pentru poporul britanic şi pentru muncitorii din UE", a spus Osborne.
1. E de bine, pentru UE.
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 13.05.2015, 10:12)
Deci, acum se pregatesc pentru a minimiza orice argument al euroscepticilor, normal, pentru ca referendumul sa nu decida NU in UE. Daca populatia va obtine inainte ceea ce vrea, adica sa-si prezerve locurile de munca pentru ei, nu prea mai au de ce sa sa planga. Si nu e normal? Ideea e ca acele job-uri trebuie luate de englezi, dar daca ei vor accepta si salariile muncitorilor straini. Adica guvernul sa micsoreze salariul minim, permitand o flexibilitate mai mare a angajatorilor, din punct de vedere al salarizarii, si atunci englezii vor putea sa se angajeze, vor avea loc de munca, chiar si o mare parte din cei care acum nu au, pentru ca strainiii le-o iau inainte acceptand un salariu mai mic. Flexibilitatea este un avantaj, nu un dezavantaj. Americanii ne invata mereu cum sa facem, iar noi nu vrem sa intelegem, sa aplicam, si pace...