Guvernul britanic va începe să vândă acţiuni la "Green Investment Bank" (GIB), urmărind astfel să aducă instituţia sub control privat. Totodată, Executivul vrea, astfel, să permită creşterea acestei bănci lansate în 2012 pentru finanţarea proiectelor legate de energiile regenerabile şi de mediul înconjurător.
Decizia de privatizare a GIB vine la o săptămână după ce autorităţile de la Londra au anunţat că nu vor mai acorda noi subvenţii pentru parcurile eoliene onshore, cu un an mai devreme decât se preconiza anterior. Potenţialii investitori vor fi invitaţi la negocieri de guvern şi conducerea băncii.
Ministrul britanic al afacerilor, Sajid Javid, a declarat că privatizarea GIB îi va da băncii o libertate mai mare pentru a se împrumuta.
"GIB a demonstrat că investiţia în tehnologiile verzi poate fi rentabilă", a spus Sajid Javid, adăugând: "Provocarea este acum să construim pe acest succes. De aceea, acum putem să începem să explorăm diferite opţiuni ca să trecem banca în sectorul privat şi să-i permitem să aibă acces la rezerve mai mari de capital".
De la înfiinţare, GIB a investit două miliarde de lire sterline (3 miliarde de dolari) în 50 de proiecte în valoare de peste opt miliarde de lire sterline. Banca a obţinut un profit înainte de taxe de 3 milioane de lire sterline în a doua jumătate a anului fiscal recent încheiat şi un profit de 100.000 de lire sterline pentru întregul exerciţiu fiscal.
Guvernul britanic vrea să utilizeze banii rezultaţi din privatizarea GIB pentru reducerea datoriei publice.