Guvernul britanic intenţionează să elaboreze un pachet de măsuri prin care să ofere mai multă putere de decizie Scoţiei, în cadrul regatului, în tentativa de a îi convinge pe alegători să voteze "împotrivă" la referendumul pentru independenţa Scoţiei, potrivit Bloomberg. Astfel, cele trei partide principale din Marea Britanie au declarat că sunt dispuse să cedeze o parte din controlul asupra elaborării politicilor către Parlamentul scoţian din Edinburgh.
Premierul Scoţiei, Alex Salmond, care conduce campania pentru independenţă, a declarat că această mişcare a britanicilor este o "mită" care nu va influenţa electoratul pe 18 septembrie.
Economia scoţiană are o valoare de 260 de miliarde de dolari şi reprezintă aproximativ 9% din produsul intern brut al Marii Britanii, iar cei 5,3 milioane de scoţieni au o pondere de puţin peste 8% din populaţia întregului regat, conform sursei citate. Campania pentru menţinerea unităţii Marii Britanii, "Better Together" este condusă de laburistul Alistair Darling şi este sprijinită de principalele partide din Parlamentul britanic, care apreciază că avantajele economice ar trebui să fie argumente suficiente împotriva independenţei Scoţiei.
Pe de altă parte, Alex Salmond susţine că scoţienilor le-ar fi mai bine pe cont propriu, iar companiile petroliere care activează în zonă ar prefera să rămână într-o ţară independentă.
Potrivit unui sondaj realizat de YouGov şi Sunday Times, tabăra celor care susţin independenţa Scoţiei este creditată cu 51% din intenţiile de vot, iar opozanţii au 49%. Alistair Darling, directorul de campanie al "Better Together" a precizat că acest ultim sondaj arată că referendumul va fi foarte "strâns", deşi "unioniştii" au fost pe primul loc în poll-urile realizate timp de mai multe luni, iar diferenţa faţă de "separatişti" s-a redus simţitor în ultima perioadă, arată Bloomberg.
De cealaltă parte, directorul campaniei de susţinere a independenţei, Blair Jenkins, a declarat: "Chiar dacă acest sondaj (n.r. YouGov) ne plasează uşor în faţă, alte sondaje arată că mai avem de făcut progrese pentru a câştiga".
Cele mai importante partide britanice, printre care şi cel al premierului David Cameron, urmează să dezvăluie un plan ce prevede un transfer de putere către Scoţia, potrivit AFP.
1. Divide et impera.
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 10.09.2014, 14:59)
Ati auzit de asta? Divide et impera. Asta se procedeaza acum in planul unei tari care pur si simplu isi duce strategia la capat. Care tara? Deduceti d-voastra... Nu vi se pare asemanator scenariul Ucrainei? Cine ar vrea, dar parca n-ar vrea sa aibe Ucraina in randurile ei? Dar parca ar vrea, dar nu prea vrea sa-i dea bani? Cine a facut stimulat asta in Europa de Est, in ultimii 30 de ani? Cine are aceasta putere si urmareste niste scopuri reluate dupa cel de-al doilea razboi mondial? Cine zice "Uite hotul!" el fiind adevaratul hot? Cine über? Hmmm, lucrurile stau din ce in ce mai rau. Si toti arata spre alta tara, care se apara. Ce prostie poate sa faca o tara vorbitoare de limba rusa sa declare ca vrea in NATO? Raspuns: sa declare ca vrea in NATO. Asta ca sa agite spiritele complet, ea, o fosta tara "data"de NATO catre Tratatul de la Varsovia. Adica, daca ar fi facut si Moldova la fel, ar fi fortat Rusia sa-si ia masuri si mai mari de prevedere, ca se trezea cu NATO la granitele ei. Granite care dupa cel de-al doilea razboi mondial, au fost negociate. De cine? De NATO si de rusi. Rusi care au murit pe capete in razboi, adica vreo 30-40 milioane, nici lumea nu mai stie exact, ca germanii au omorat la intamplare, pe oricine si orice, pentru a cuceri Rusia. Nu-i asa? Ma contrazice cumva istoria? Sau ma contrazic dementii de analisti-jurnalisti care banuiesc ca iau bani ca sa minta si sa induca tot felul de minciuni? Faptele sunt fapte, evenimentele sunt evenimente, iar vorbele sunt vorbe. Cu vorbele manipulezi lumea pe termen scurt. Dar faptele sunt consemnate clar in istorie, pe termen lung. Ia mai ganditi-va putin, d-lor. Si uite asa, Marea Britanie este "atacata" ca si in cel de-al doilea razboi mondial, dar cu alte arme. Cu arma politicii si economiei. De ce? Pai cred ca din acelasi motiv din care au fost pornite ultimele 2 razboaie mondiale, de catre cine? Ia ghiciti? Pe cine a incercat acest razboinic sa invinga in ambele razboaie? Intai pe prietena Franta, apoi pe inamicul Marea Britanie, si in paralel pe bolsevicul rusesc. Oare de cine vorbesc? Iar acum, lucreaza foarte bine sa divida Marea Britanie, ca pe Franta a invins-o deja, si economic si financiar si politic. Nu-i asa?