Marfin dă în judecată Cipru ca să îşi recupereze pierderea la Laiki

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 septembrie 2013

Marfin Investment Company a anunţat că intenţionează să apeleze la arbitraj internaţional ca să recupereze de la statul cipriot suma de 824 milioane euro pe care a pierdut-o în urma închiderii Cyprus Popular bank (Laiki Bank). Solicitarea urmează să fie înaintată la un tribunal internaţional care operează sub auspiciile Băncii Mondiale, potrivit reprezentanţilor companiei greceşti de investiţii.

Cipru a încheiat, la sfârşitul lunii martie, un acord de asistenţă cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în urma căruia Laiki Bank, a doua bancă din punct de vedere al dimensiunii, a fost divizată în o parte "rea" şi una "bună", prima fiind închisă, iar cea de a doua absorbită de Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit din statul insular, care urmează să fie recapitalizată prin taxarea depozitelor care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 euro cu 47,5% din valoarea acestora.

Marfin Investment Group (MIG) a cumpărat pachetul de control al Cyprus Popular Bank, care îşi schimbase numele în Laiki Bank, în anul 2006, redenumind-o Marfin Popular Bank. Operaţiunile din Grecia au fost consolidate într-o singură entitate, Marfin Egnatia Bank, transformată în subsidiară a Marfin Popular Bank. În 2011, Marfin Popular Bank a revenit la numele Cyprus Popular Bank. În iunie 2012, guvernul cipriot a recapitalizat instituţia de credit, care a înregistrat pierderi mari în urma expunerii pe Grecia, ajungând să deţină 84% din acţiuni.

Oficialii MIG estimează valoarea deţinerii la Laiki la 824 milioane euro, adăugând că alte 20 de persoane fizice şi juridice urmează să se alăture acţiunii, acestea solicitând obţinerea a 229 milioane euro.

Acţiunea va fi lansată în urma închiderii unei ferestre de şase luni pe care compania de investiţii şi guvernul de la Nicosia au avut-o la dispoziţie ca să ajungă la o înţelegere amiabilă, au mai adăugat domniile lor.

În urma acordului statului cipriot cu instituţiile financiare internaţionale, Bank of Cyprus România şi-a sistat operaţiunile la data de 1 aprilie, persoanele care aveau conturi la această insituţie, fie fizice sau juridice, fiind limitate la retragerea a maxim 4.000 de lei pe zi de la bancomatele băncii. Pe 26 aprilie, Bank of Cyprus România şi-a reluat activitatea, după ce Banca Centrală din Cipru (CBC) a aprobat transferul unei părţi din activele şi pasivele sucursalei autohtone a BoC către Marfin Bank România, filială a Laiki preluată de Bank of Cyprus. Agenţiile din ţara noastră ale BoC au fost închise, singura deschisă rămânând cea din Bucureşti, de pe Calea Dorobanţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb