Liderul PSD Iaşi, Maricel Popa, susţine că este un "precedent periculos" faptul că miniştrii respinşi la audieri nu sunt retraşi de premierul desemnat Ludovic Orban, precizând că pe liderii PNL îi interesează doar să-şi promoveze "camarila de partid".
Maricel Popa afirmă, într-un comunicat de presă, că este pentru prima dată când miniştrii respinşi la audierile din comisii ajung la votul plenului Parlamentului, el adăugând că în acest fel se creează un "precedent periculos", informează News.ro.
"Florin Cîţu, propus la Finanţe, Ion Ştefan, propus la Dezvoltare şi Violeta Alexandru, propusă la Muncă n-au reuşit să convingă prin prestaţia lor de la audieri şi n-au obţinut avizul comisiilor parlamentare. O minimă decenţă i-ar fi impus lui Orban să-i retragă pe aceşti miniştri. Aşa se procedează oriunde, într-o democraţie autentică. Dar aşa cum preşedintele Klaus Iohannis îşi bate joc de Constituţie, nici premierul desemnat Ludovic Orban nu ţine cont de practica parlamentară democratică şi refuză să aibă o atitudine de bun simţ. Pe cei din PNL nu îi interesează românii, ci doar să ajungă la guvernare şi să promoveze camarila de partid", a declarat şeful social-democraţilor ieşeni, Maricel Popa.
Totodată, preşedintele PSD Iaşi Maricel Popa a criticat prestaţia miniştrilor propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban la audierile din cadrul Comisiilor de specialitate ale Parlamentului, precizând că "românii sunt cei care vor suferi din cauza măsurile pe care guvernul PNL urmează să le pună în practică în cazul în care va fi învestit".
"Audierile din comisiile parlamentare au demonstrat clar amatorism, improvizaţie, superficialitate şi lipsă de viziune. Mulţi dintre aceştia sunt de-a dreptul incompetenţi. Niciunul dintre miniştrii audiaţi nu a răspuns la întrebări cu date precise, cu termene şi cu măsuri clare. Din păcate, în viitorul apropiat, trebuie să ne aşteptăm la tăieri de salarii, pensii şi alte măsuri de austeritate. Chiar premierul desemnat a afirmat cu responsabilitatea caracteristică liberalilor că: "toate veniturile se impozitează". Aşadar, se impozitează pensiile sub 2.000 de lei, care acum sunt scutite de impozit. Prin urmare toate pensiile vor scădea. Se impozitează salariile din IT, care acum sunt scutite de impozit. Urmarea? Salariile IT-iştilor vor scădea. România va pierde un avantaj competitiv şi riscă exodul marilor firme din IT&C. Se vor impozita şi salariile din cercetare-dezvoltare, care acum sunt scutite de impozit. Salariile din cercetare-dezvoltare vor scădea", a afirmat Maricel Popa, potrivit News.ro.
Votul de învestitură pentru guvernul Orban este programat luni în plenul reunit al Parlamentului.
Mai mulţi lideri PSD au precizat că social-democraţii nu vor fi prezenţi în sală şi nu vor asigura cvorumul. De altfel, parlamentarii de Iaşi ai PSD au fost informaţi să nu vină săptămâna viitoare la Bucureşti, ci să rămână în teritoriu, pentru a participa la acţiunile partidului din campania electorală.