Preţul cărnii de pui va creşte începând cu 2010 cu până la 20%, ca efect al neacordării subvenţiilor, iar unii producători ar putea chiar să renunţe la această activitate, au declarat reprezentanţi ai industriei.
"Până acum, s-a primit o subvenţie de 1,60 lei/cap pui de carne, reprezentând între 15% şi 18% din preţul de cost al cărnii în viu. În situaţia în care nu se va mai acorda subvenţia, o mare parte din producători îşi vor închide porţile. În lipsa subvenţiei, va exista tendinţa de creştere a preţurilor pentru a suplini marja subvenţiei şi este foarte probabil să asistăm la scumpiri de 15- 20%", a declarat directorul general al "Transavia", Ioan Popa, citat de NewsIn.
Preşedintele grupului Agricola Bacău, Grigore Horoi, a spus că, dacă în prezent preţul la puiul gril costă la raft 10,5 lei/kilogram, din 2010, în lipsa subvenţiilor, acesta va costa până la 12,6 lei/kilogram. "În condiţiile în care au funcţionat aceste subvenţii, marjele de profit la producător au fost mici, toate fiind sub 5%, însă cel puţin au existat. Dacă din acele marje dăm jos 14%, cât înseamnă subvenţia în preţul cărnii, asta se va transforma într-o creştere de preţ", a explicat Horoi. În plus, "dacă dispare subvenţia pe carne, plus subvenţia de la Legea 150, trebuie să ne aşteptăm la o creştere cu 20% a preţului la carnea de pui", a mai spus acesta.
Şi directorul economic al Avicola Călăraşi, Traian Bulearcă, a precizat că se aşteaptă la o majorare a preţului la carnea de pui cu până la 25%, în lipsa subvenţiilor."Dacă nu se vor da, trebuie să umblăm la preţuri. Costurile care nu vor mai fi acoperite în lipsa subvenţiei se ridică la 20-25% din preţul cărnii, iar acestea sigur vor fi introduse în preţ", a spus Bulearcă.
Producătorii de carne de pasăre au mai spus că se aşteaptă la o uşoară scădere a consumului de carne de pasăre odată cu scumpirea produselor, însă acest lucru nu-i va determina să se orienteze către produse venite din import la preţuri mai mici, dar de calitate inferioară.