Marii retaileri alimentari, fără probleme în fluxul de aprovizionare

I.GHE.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 aprilie 2020

Guvernul îşi propune să menţină puterea de cumpărare a populaţiei şi să fie pregătit pentru repornirea economiei, "'cu toate instrumentele pe care le are la dispoziţie'', a afirmat premierul Ludovic Orban la întâlnirea pe care a avut-o, ieri, cu reprezentanţii marilor reţele comerciale din retailerul alimentar.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului, principalul obiectiv al discuţiilor l-a reprezentat evaluarea impactului economic cauzat de criza Covid-19, identificarea problemelor stringente, a soluţiilor necesare şi a măsurilor prin care Executivul ar putea sprijini acest sector aflat în primă linie, de la care atât populaţia, cât şi autorităţile au aşteptări foarte mari în asigurarea fluxurilor necesare pentru buna funcţionare a economiei şi a societăţii.

Şeful Executivului le-a solicitat reprezentanţilor Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România - AMRCR un comportament prietenos faţă de producătorii autohtoni, astfel încât să asigure un tratament echitabil, nediscriminatoriu, în funcţie de originea produselor puse în vânzare.

Reprezentanţii AMRCR susţin că toate magazinele sunt operaţionale, nu sunt probleme legate de fluxul de mărfuri sau de fluenţa transporturilor, iar în ceea ce priveşte prezenţa produselor la raft nu există stocuri diminuate. De asemenea, aceştia au asigurat că la nivelul marilor magazine au fost luate măsuri atât pentru protejarea angajaţilor, cât şi a consumatorilor.

La reuniunea desfăşurată în regim de videoconferinţă au mai participat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a precizat pentru Ziarul BURSA că, în cadrul întâlnirii de ieri, nu s-a discutat despre plafonarea preţurilor la alimentele de bază.

Amintim că, recent, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul nu ia în calcul plafonarea preţurilor la alimente. Orban a spus: "Este nevoie de creşterea producţiei agricole, este foarte important pentru economia de ansamblu, pentru că alte domenii economice îşi vor reveni mai greu. În privinţa plafonării, este greu, dacă nu aproape imposibil de instituit un mecanism de plafonare. Soluţia cea mai bună este de a creşte producţia".

În acelaşi sens s-a pronunţat şi Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care a precizat: "Monitorizăm zilnic preţurile la raft şi ţinem legătura cu producătorii, procesatorii şi comercianţii. Toţi trebuie să treacă împreună peste criză şi nimeni nu trebuie să piardă. Plafonarea preţului la raft este o prostie mare care îl va distruge pe producătorul român, pe micul producător şi va încuraja specula".

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a arătat că preţurile nu sunt atât de mici ca în urmă cu câteva luni, că sunt disfuncţionalităţi în piaţă, dar nu este o situaţie generalizată, comerţul cu produse alimentare funcţionând normal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb