Mario Draghi, BCE: "Beneficiile ieşirii din zona euro sunt un miraj"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 februarie 2017

Abandonarea monedei euro nu va aduce beneficii nici unei ţări din zona euro şi cel mai mult guvernele trebuie să se învinovăţească pentru problemele economice, a afirmat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, transmite Reuters.

Euroscepticismul câştigă teren în regiune, deoarece peisajul politic a devenit mai populist, iar fără îndoială zona euro se confruntă cu cel mai dur test din cauza campaniilor partidelor din Italia (Mişcarea Cinci Stele - M5S) şi Franţa (Frontul Naţional - FN) în favoarea ieşirii acestor ţări din zona euro, conform Agerpres.

Încurajaţi parţial de votul din 23 iunie privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit), oponenţii euro argumentează că un curs valutar flexibil ar permite restabilirea competitivităţii şi renunţarea la măsurile de austeritate.

Euro s-a apreciat în urma creşterii robuste din Germania, care ar fi beneficiat în mod disproporţionat, susţin oponenţii.

Dar, într-unul din cele mai dure comentarii în care arată cu degetul spre politicienii care slăbesc încrederea în zona euro, Draghi a afirmat că rădăcinile problemelor economice ale Europei sunt politice.

""Statele care au implementat reforme nu depind de un curs valutar flexibil pentru a obţine o creştere sustenabilă. Dacă o ţară are o creştere redusă a productivităţii din cauza problemelor structurale, cursul valutar nu poate fi răspunsul la rezolvarea dificultăţilor'', a declarat Mario Draghi, într-un discurs rostit cu ocazia celebrării în Ljubljana a celor zece ani de când Slovenia este membră a zonei euro.

Încetinirea reformelor structurale, fragilitatea integrării financiare şi divergenţele între state afectează zona euro, a apreciat şeful BCE.

""Trebuie să spunem foarte clar: nu moneda euro este vinovată pentru toate acestea. Autorităţile naţionale ştiau ce trebuiau să facă. Moneda nu-i poate proteja de propriile lor decizii politice'', a avertizat Draghi.

Acesta a adăugat că severitatea crizei din zona euro, temerile privind imigraţia, globalizarea şi schimbările sociale ameninţă integrarea, care este cheia bunăstării şi a securităţii politice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb