• Cei responsabili trebuie să vină cu o soluţie clară, spune guvernatorul Băncii Italiei
Criza datoriilor din Europa a intrat într-o fază nouă, iar autorităţile trebuie să vină cu "un răspuns clar", care să opreas-că răspândirea acesteia şi să menţină stabilitatea zonei euro, afirmă Mario Draghi, viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).
"Cei care încearcă să administreze criza datoriilor suverane trebuie să dea un răspuns cert, să definească în mod clar obiectivele politice, scopul instrumentelor folosite şi cuantumul resurselor disponibile", a declarat Draghi, la Roma, adăugând: "Este un pas necesar, care să asigure stabilitatea zonei euro şi a monedei aces-teia".
În opinia guvernatorului Băncii Italiei, solvabilitatea ţărilor din zona euro nu mai este un fapt garantat de apartenenţa la această regiune, ci trebuie câştigată prin creştere economică sustenabilă şi bugete echilibrate. Astfel, spune Draghi, guvernele europene nu mai pot miza pe costuri de finanţare similare cu cele ale Germaniei, cea mai puternică economie din Europa, doar pentru faptul că fac parte din zona euro.
• Summit-ul de vineri, incert
Planul liderilor din zona euro privind convocarea unei întâlniri de urgenţă, vineri, pe tema Greciei, este pus sub semnul întrebării din cauza Germaniei, ceea ce provoacă temeri că vidul politic va duce la noi atacuri speculative asupra obligaţiunilor statelor cu datorii mari.
Autorităţile de la Berlin îşi menţin opinia potrivit căreia Grecia este finanţată până în septembrie, astfel încât nu este nicio grabă pentru discuţii.
"Nu există planuri concrete pentru un summit special", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului german, citat de presa internaţională.
Totuşi, Comisia Europeană a confirmat că au loc discuţii pentru convocarea unui summit european extraordinar pe tema datoriilor elene.
Premierul britanic David Cameron a făcut, ieri, apel la statele membre ale zonei euro să depună mai multe eforturi pentru rezolvarea crizei datoriilor, apreciind că cei responsabili ar fi trebuit să intervină înaintea izbucnirii acesteia.
David Cameron a afirmat: "Statele din zona euro trebuie să înţeleagă că trebuie să depună mai multe eforturi, cât mai rapid".