MARIUS MITRUŞ, FOST REPREZENTANT AL STATULUI LA ROMPETROL: "Merit să fiu revocat, pentru că am depus diligenţe continue pentru aducerea Rompetrol Rafinare în zona de legalitate"

Companii / 8 decembrie 2017

"Merit să fiu revocat, pentru că am depus diligenţe continue pentru aducerea Rompetrol Rafinare în zona de legalitate"

"Reprezentanţii acţionarului majoritar - KMG Internaţional, s-au dovedit că au o capacitate de «accesare» (pe căi oficiale) a structurilor statale, infinit mai mare decât a chiar reprezentatului Statului Român"

Acţionarii Rompetrol Rafinare sunt convocaţi, în data de 15 ianuarie 2018, ca să aprobe revocarea domnului Marius Mitruş din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii din partea statului român, Ministerul Energiei propunând ca înlocuitor pe Nicoleta Viorica Soisun, consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Acum câteva ore, Marius Mitruş a scris pe Facebook declaraţia privind schimbarea sa: "Acordându-mi, de la sine putere, o dispensă de la decizia personală de a nu reacţiona niciodată "la cald" (sau mai degrabă de a nu reacţiona niciodată...punct) şi tulburat de o altă decizie proprie...aceea de a nu "ţine" un repertoriu al gândurilor mele (relevante doar pentru sine) în format scris, consider că am dreptul să reţin câteva aspecte referitoare la recentele evoluţii ale carierei mele profesionale:

1. Nu mă consider o victimă! Decizia de a fi revocat dintr-o calitate în care am fost anterior numit de o autoritate publică este la latitudinea conducătorilor respectivei instituţăi (alţii decât cei, incolori politic, care m-au numit). Necesitatea de fundamentare, moralitate, etică, a unei decizii de revocare de acest tip nu este cerută de cadrul legal aplicabil. Alta ar fi situaţia,în cazul în care desemnarea mea în respectiva poziţie ar fi rezultatul procedurii de recrutare prevăzută de OUG 109/2011, aşa cum este cazul funcţiei pe care o exercit în cadrul Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie - SAPE SA).

2. Nu sunt de acord cu ostracizarea publică pe criterii de "C.V.". În spatele etichetei de "securist" (termen dur pentru un om care a servit ţara în haina militară începând cu anul 2001, deci la peste 10 ani de la sfârşitul perioadei în care, prin referinţă, termenul menţionat poate fi, fără aparente constrângeri, utilizat) sau al unei consiliere în cadrul aparatului guvernamental se pot afla (nu neapărat ascunde) profesionişti.

3. Iată câteva din motivele pe care le consider ca posibile argumente solide pentru revocarea mea din calitatea de reprezentant al Statului Român în Consiliul de Adminsitraţie al Rompetrol Rafinare SA (funcţie remunerată de companie şi nu e Statul Roman):

A. La momentul numirii în funcţie, Activul net al companiei se afla în dezechilibru cronic faţă de jumătate din capitalul social (MINUS de peste 878 de milioane de lei).

Prin măsurile pe care le-am susţinut cu obstinenţă pentru a evita reducerea capitalului social al companiei (situaţie ce ar fi afectat şi măsurile dispuse de organele penale), la finalul, impus, al mandatului meu Activul net înregistrează un plus de 81 de milioane de lei peste jumătatea capitalul social.

DA, merit să fiu revocat pentru că am depus diligenţe continue pentru aducerea companiei în zona de legalitate.

B. La momentul numirii în funcţie, poziţia acţionarului minoritar (Statul Român) era pasivă, fără capacitate de reacţie în cazul deciziilor ce îi puteau afecta interesul.

Am reuşit să impun interesele Statului român, prin solicitări succesive de fundamentare a deciziilor comerciale propuse spre aprobare, prin analize atente aleindicatorilor financiari şi prin permanentă referinţă la riscurile de natură legală pe care anumite decizii le implicau.

Şi pentru toate acestea, am dovezile scriptice ale diligenţelor depuse pentru prezervarea a ceea ce consideram că reprezintă interesul Statului Român.

Tot prin această abordare, am reuşit să NU îmi fac "prieteni" printre reprezentanţii acţionarului majoritar - KMG Internaţional, care s-au dovedit că au o capacitate de "accesare" (pe căi oficiale) a structurilor statale, infinit mai mare decât a chiar reprezentatului Statului Român.

C. Nu am ascultat de "indicaţiile" transmise de Ministerul Energiei.

Motivul este simplu: NU au existat...nici măcar una...în nicio formă pe care ne-o putem închipui.

D. Rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare S.A. au înregistrat, în ultimii doi ani, maxime istorice.

Da, după mulţi ani de pierderi financiare consecutive, Statul Român va încasa dividende substanţiale aferente participaţiei de 44,6959% din capitalul social al companiei.

Fără concluzie...."

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Felicitari Marius Mitrus, daca oameni ca Dv ar fi avut statul roman si la alte intreprinderi gen Daewoo Mangalia, alta ar fi fost situatia la Mangalia.Sper ca cine trebuie sa se trezeasca sa o faca si sa ramaneti in pozitii de unde sa puteti apara interesele romanilor.

    nu se dezminte si revoca oameni care, cel putin la nivel aparent, au facut cevain rolul de reprezentant al intereselor statului, pentru a-i inlocui cu... secretare, casierite, soferi, badiguarzi, etc.

    Din pacate, ceea ce vi sa intamplat dumneavoastra, este o practica comuna in randul actualei clase politice. Ei nu au nevoie de oamnei competenti. Au nevoie de slugi de incompetenti care sa nu aiba curajul sa reactioneze atunci cand, dupa ce au fost folositi sunt aruncati la cosul de gunoi al societatii.

    Daca sar fi vrut si daca nu am fi un popor de slugi, care executa orbeste ordinele americanilor, statul roman ar fi incasat bani frumosi pe participatia de 26,6969% ce vor sa o scoata la vanzare. Se poate obtine mult mai mult decat 200 mil USD cat ne ofera KMGI. 

    Felicitari pentru activitatea dumneavostra la Rompetrol Rafinare cu speranta ca veti ramane in continuare. 

    Cel mai rau lucru pentru investitorii romani este ca statul actioneaza haotic.

    Nu inteleg de ce ne facem rau singuri. Statul ar trebui sa nu mai hartuiasca companiile mari care aduc bani la buget, cum sunt KMGI si Rompetrol, ci sa je ajute, pentru ca ele creeaza enorm de multe locuri de munca si aduc bani plus investitii pentru bugetul si economia Romaniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb