Mark Mobius: "Banca de Dezvoltare a BRICS se poate dovedi benefică pentru economia globală"

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2014

Mark Mobius: "Banca de Dezvoltare a BRICS se poate dovedi benefică pentru economia globală"

"Multe ţări sunt îngrijorate de poziţia dominantă a dolarului american ca monedă de rezervă"

"Noua Bancă de Dezvoltare" (NBD), înfiinţată, în luna iulie, de statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), se poate dovedi, în teorie, destul de benefică pentru economia globală, consideră Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.

Într-o analiză făcută pe blogul Franklin Templeton, Mark Mobius spune că rămâne de văzut cum va fi pusă în practică această iniţiativă, marea întrebare fiind dacă cele cinci state vor reuşi să se alinieze unui scop comun, în condiţiile în care diferenţele dintre ele vor putea conduce la dominanţa unuia dintre ele.

Mark Mobius punctează că anunţul înfiinţării băncii de dezvoltare a BRICS a coincis cu cea dea 70 - a aniversare a acordului Bretton Woods, care a creat FMI şi Banca Mondială.

Şeful "Templeton" arată: "Statele Unite şi Europa au dominat în mare măsură conducerea Băncii Mondiale şi FMI, iar cei din lumea emergentă şi-au exprimat frustrarea faţă de lipsa unei reprezentări mai largi (inclusiv drepturi de vot). Deşi mult mai mică decât FMI sau Banca Mondială, NBD ar putea oferi un vehicul pentru acest tip de reprezentare. Şi realitatea este că multe ţări din întreaga lume sunt îngrijorate de poziţia dominantă a dolarului american ca monedă de rezervă şi ca monedă în care are loc cea mai mare parte a schimburilor comerciale. Această dominare pune Statele Unite într-o poziţie strategică, în special când vine vorba de sancţiuni, de actualitate în actuala criză Rusia - Ucraina".

Mark Mobius este de părere că impactul iniţial al acestei noi bănci de dezvoltare pentru pieţele emergente este faptul că multe ţări ar putea avea o nouă sursă de finanţare pentru proiecte de infrastructură, pe care nu le-ar fi avut la dispoziţie altfel. Domnia sa adaugă: "Mai departe, pe măsură ce banca evoluează către o casă de clearing pentru comerţul în alte monede decât dolarul, ar putea exista gravitaţie spre preţuri în altă monedă în comerţul din pieţele emergente. Traderii şi investitorii vor trebui, probabil, să-şi regândească modelele de risc în ceea ce priveşte monedele.

În cazul în care ţările BRICS vor fi capabile să îşi alinieze scopurile, grupul, împreună cu noua sa bancă de dezvoltare, ar putea deveni foarte puternic în schimbarea peisajul financiar mondial. Desigur, marea întrebare este capacitatea lor de a realiza o unitate".

Una dintre problemele asupra căreia atrage atenţia Mark Mobius este legată de capitalul băncii care va fi divizat între cele cinci ţări participante, în timp ce, evident, economiile ţărilor participante nu sunt identice, iar unele ar putea fi mai vulnerabile decât altele, la un moment dat. Faptul că China este cel mai mare posesor al rezervelor străine va fi un factor decisiv, potrivit lui Mobius: "China va face cea mai mare contribuţie la fondul de rezerve valutare comun, mai exact 41 miliarde de dolari (vezi grafic). Astfel, nu este o surpriză faptul că banca îşi va avea sediul în Shanghai (...) Având în vedere că cea mai bogată din cele cinci ţări este China, cu siguranţă vor exista îngrijorări ca aceasta să preia rolul dominant. La început, China şi India - primul preşedinte al băncii va fi indian - vor juca cele mai importante roluri şi au potenţialul să preia beneficiile din succesul demersului. În timp, Rusia şi Brazilia pot deveni mai importante".

Alte probleme care trebuie puse la punct sunt care va fi moneda dominantă şi obiectivele cui vor fi avute în vedere în stabilirea politicilor de împrumut.

Liderii celor cinci ţări BRICS văd NBD drept un competitor pentru Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

NBD reflectă sporirea influenţei statelor BRICS în lume, ele reprezentând aproape jumătate din populaţia lumii şi aproximativ o cincime din PIB-ul global. Noua bancă va începe acordarea creditelor în 2016 şi va permite şi altor state să devină membre, dar cota de capital a BRICS nu poate scădea sub 55%.

Statele BRICS au hotărât şi înfiinţarea unui fond de rezerve valutare comune, în valoare de 100 miliarde de dolari, destinat protecţiei împotriva volatilităţii cursului de schimb. Aceste rezerve valutare comune ar urma să permită ţărilor BRICS să lupte împotriva influenţei negative a fluctuaţiilor de pe pieţele valutare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb