Marş al studenţilor pentru a participa cu 25% în alegerea rectorului

Elena Deacu
Miscellanea / 28 aprilie 2015

Aproximativ 50 de tineri liberali au participat luni, 27 aprilie, la un marş organizat de către Cluburile Studenţeşti Liberale din Municipiul Bucureşti (CSLMB), ce a avut ca scop atragerea atenţiei asupra solicitărilor studenţilor din întreaga ţară, şi anume acordarea dreptului de a participa la alegerea rectorului universităţii cu un procent de 25%.

Studenţii liberali s-au strâns în Piaţa Universităţii, iar de acolo au pornit către sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, unde au demonstrat pentru alegeri libere şi neîngrădite pentru rectorii universităţilor din România, aşa cum o fac studenţii din alte ţări europene. De asemenea, Cluburile Studenţeşti Liberale au depus şi o sesizare pentru rezolvarea acestei nereguli, solicitând revizuirea urgentă a Legii Educaţiei Naţionale (Legea nr.1/2011) pentru a rezolva problema alegerii rectorilor. După adoptarea acestei legi, alegerea rectorului se desfăşoară prin votul tuturor cadrelor didactice din universitate şi doar a reprezentanţilor studenţilor din Senat şi Consiliile Facultăţilor, astfel studenţii nemaiputând participa la alegerea rectorului cu un procentaj de 25% din voturi, procentajul scăzând chiar şi sub 5%.

"Anul universitar 2015-2016 este anul în care se vor avea loc alegeri pentru cei care vor conduce universităţile în următorii patru ani, iar studenţii nu contează în acest scrutin. Deşi în toate universităţile studenţii reprezintă aproape 90% din membrii comunităţii academice, iar cadrele didactice doar 10%, când vine vorba de vot este exact invers. Dacă până în 2011 studenţii participau în procent de 25% la alegerile pentru rectori, iar odată cu noua lege a Educaţiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, studenţii reprezentând doar 10% din electorat, în majoritatea cazurilor. Este momentul să cerem ministrului, Ministerului şi tuturor factorilor de decizie drepturile pe care le merităm", a declarat Andriannos Giannou, copreşedinte CSLMB.

"Acest marş a fost primul pas în ceea ce priveşte scolicitările pe care le avem referitor la alegerea rectorilor. Este inadmisibil ca procentul pe care îl au studenţii să variaze între patru, trei şi 20 la sută, în funcţie de universitate. Din 2011 încoace toţi miniştrii care s-au perindat pe la Ministerul Educaţiei au promis că vor da 25% în alegerea rectorului pentru studenţi. Până acum s-au adoptat patru ordonanţe care au modificat legea Educaţiei şi nici una dintre ele nu prevede procentul cerut de noi", a declarat Valentin Bărbuică, copreşedinte CSLMB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu propun ca cei mai prosti10 student din C.S.L.M.B.sa-l aleaga pe rector Aceasta chiar ar fi culmea democratiei in educatie(poate-l aleg pe BULA)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb