Masculinitatea toxică

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 9 martie 2020

Cristian Pîrvulescu

Povestea coronavirusului, prezentată în cele mai coşmareşti feluri, a făcut ca anul acesta ziua de 8 martie să treacă aproape neobservată. Ce rost mai are o Zi Internaţională pentru Drepturile Femeii când umanitatea este în primejdie de moarte? Iar epidemia de coronavirus a arătat o dată în plus cum poate masculinitatea toxică să perturbe societatea contemporană. Căci vorbim despre un model de comportament social şi politic orientat spre dominare şi control. În acest sens un "adevărat bărbat" percepe femeile, ca să nu mai vorbim despre persoanele LGBT, ca fiind inferioare, care consideră sexul ca un act de dominaţie şi nu o formă de afecţiune. Acest comportament "viril" este prezentat în diferite ipostaze în dezbaterea publică şi în viaţa de zi cu zi cât se poate de normal. Aşa că violenţa şi recursul la violenţă devin forme legitime, ba chiar dezirabile, pentru ca un "bărbat" să se poată afirma în lume.

Deciziile politice absurde şi liberticide luate în faţa epidemiei de coronavirus ţin de acest context în care voluntarismul şi violenţa pot fi justificate. De aceea, un mic popas asupra masculinităţii toxice şi efectelor ei dezastroase nu doar asupra societăţii, dar şi asupra celor care o practică, merită făcut. Când vorbim despre masculinitate toxică avem în vedere un concept, utilizat în special în ştiinţele sociale, care se referă la acel tip de comportament masculin legat de stereotipurile tradiţionale care înfăţişează bărbaţii ca fiind dominanţi social. Acest comportament se asociază de cele mai multe ori cu misoginia şi homofobia şi se manifestă prin promovarea violenţei, inclusiv a agresiunii sexuale şi a violenţelor în familie. În egală măsură, acest comportament valorizează reprimarea emoţiilor şi poate fi corelat cu probleme psihologice crescute de la depresie la abuzul de alcool şi droguri.

Masculinitatea toxică promovează un model de comportament orientat deliberat spre relaţii sociale fondate pe "normalizarea" violenţei ca metodă de negociere socială. Şi acest model are adepţi, are o ideologie (care nu este un simplu conservatorism, ci o incitaţie la violenţă care a luat forma atentatelor incel cum a fost cel de la Toronto din 23 aprilie 2018) şi a produs deja consecinţe politice. Căci, fără acest model şi susţinătorii săi politicieni care aparţin şi se revendică, fie şi involuntar, de la masculinitatea toxică, precum Donald Trump, Boris Johnson sau Jair Bolsonaro Rodrigo Duterte.

În spatele termenului incel, cuvânt rezultat din contracţia a două cuvinte englezeşti, involuntary celibate, adică "celibat involuntar", stă o mişcare, creată pe internet acum mai bine de două decenii, care a fost iniţial un simplu grup de auto-ajutor - culmea, creat de o femeie - pentru persoane singure şi private de viaţă sexuală, care, între timp, s-a transformat într-o expresie a mişcării pentru supremaţie masculină.

Ori, educaţia - nu întâmplător, câţiva bărbaţi aflaţi în proximitatea extremei drepte de la noi publicau acum doi ani, chiar pe 8 martie 2018, o scrisoare deschisă către autorităţile de atunci pentru a denunţa şi cere revocarea în România a Conveniţei de la Istanbul din 2011 care fusese deja adoptată la noi şi care prevede măsuri active în vederea combaterii violenţei domestice - este una din sursele promovării imaginii stereotipe despre bărbat în societate: acesta trebuie să fie curajos, să nu se teamă, să nu plângă sau să-şi exteriorizeze sensibilitatea. Ori, acest fenomen este "toxic" pentru că are consecinţe dăunătoare nu doar asupra femeilor, ci şi asupra bărbaţilor. Un bărbatul care valorizează şi practică masculinitatea toxică îşi reprimă sentimente, experimentează frustrări şi de aceea ajunge să practice un comportament violent faţă de ceilalţi. Iar soluţia pentru a combate şi limita efectele masculinităţii toxice ţine de educaţie. O educaţie fără stereotipuri de gen care ar putea schimba stereotipurile privind comportamentele de gen.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Toxica este doar ideologia de stânga. Ok sigur un alt grup opresat de către bărbatul alb, specie care va trebui sa dispară. Dincolo de orice argumente ideologice, Intrebarea este daca Bursa doreste să devina sau este o trompeta a stângii?

    1. Cu 30 de ani de aparitie neintrerupta, cu subiecte si abordari complexe, ziarul BURSA nu poate fi trompeta cuiva.

      Tu citi ani ai? 

      Trompeta nu, toxică da.

      Acesta nu este un prilej de denigrare prosteasca a ziarului. Respecta Regulamentul sau vezi-ti de treaba ta, femeie!

      Hahaha ce mai cenzureaza domnul Goldstein.Daca nu ii canti in struna lui si colegilor lui de etnie se supara tare.........Apropo sa nu cautati pe google "metzitzah".

      JUDEN!!!!!!!!! ! 

      Domnule Make, parerea mea este ca imbecilul asta antisemit nu ca nu respecta regulamentul ziarului ci este de competenta politiei.

      Ce interpretare penibila!Ai citit cumva articolul sau vorbeste doar agresivitatea ta toxica?Un barbat nu-si dovedeste masculinitatea prin agresivitate(sub toate formele ei de manifestare),ci doar neputinta fizica,psihica sau intelectuala.Sunt indivizi care asta fac,fie datorita lipsei de educatie,fie datorita indoctrinarii in cercurile in care se invart,fie datorita consumului de alcool,droguri,etc.

      Viii tu acum sa pomenesti de ideologia de stanga!Ce are .... cu prefectura? 

      Deci, ce mai cenzureaza domnul Goldstein?!? Ca pe dvs. vad ca nu v-a cenzurat, chiar daca s-o fi suparat...

      De unde și până unde dacă apare neîntrerupt de 30 de ani nu e trompeta cuiva? E trompeta coetnicilor tai. Comunismul, feminismul, gogoșilea astea cu "masculinitatea toxică", transgenderismul, consumul de marijuana, ghici ce au în comun promotorii lor. Nu că n-ar exista și cozi de topor. Școala de la Frankfurt ar fi un subiect de căutat, dar românii nu citesc nimic.

      "Terorismul cultural"?Daca e asa,nu crezi ca mergi prea departe?Unde dai si unde crapa!Lumea chiar ca e rea!

      Normal ca cenzureaza.Mi-a lasat comentariul ala dupa ce l-a sters de 2 ori pe cel initial.

      El si colegii lui de etnie perciunati sunt promotorii marxismului cultural.Dar romanii nu stiu despre asta.....

      Romanii se bucura cand vad ca Iohannis a castigat premiul Kalergi, dar doamne fereste sa citeasca despre Kalergi si ce a vrut sa faca 

    este vorba?

    Cind, 

    Este posibil ca procesul sa continue pina cind toata lumea va fi infectata. In actualele conditii, cu atitea pretentii, as spune lipsa de ratiune si nesimtire, din partea fiecaruia, de ce procesul infectarii ar inceta? 

    Conducatorii lumii au dat gres in tratarea acestui pericol neasteptat. N-au reusit sa prinda si sa tina captiva “lebada neagra". Initial, solutia ar fi fost simpla si cu cheltuieli minime. Era necesar ca un timp, o luna de zile sa zicem, chinezii sa fi instituit o carantina totala. Nimeni nu mai misca in teritoriul infectat! In aceasta perioada: asigurarea de catre echipe de intervenitie a celor necesare populatiei din respectivul teritoriu. 

    Nici acum nu este prea tirziu. Dar trebuie instituita carantina asupra intregii omeniri. Daca nu se face asta este greu de prevazut cum vom trece prin aceasta nenorocire, orice alte decizii s-ar lua.

    1. ... si n-au facut, ei si altii, deja nu mai conteaza dpdv practic, raul a fost facut (oricum "solutia" unei carantine la nivel de milioane/zeci/sute de milioane de oameni era practic imposibila, oricum inutile, cu "pagube colaterale" care pot fi chiar mai grave... iar o caarantina la nivelul intregii omeniri e de neconceput, e de fapt un nonsens si va rog sa nu luati termenul ca o jignire).

      Da, procesul de infectare va continua - dar nu pana cand toata lumea va fi infectata, ci pana toata lumea va fi expusa. Unii se vor imbolnavi, altii, probabil mult mai multi, nu. Organismul uman ia astfel la cunostinta de aparitia noii amenintari, sistemul imunitar reactioneaza, iar "tura viitoare" se vor imbolnavi mai putini, vor face forme mai usoare etc. Asa se intampla lucrurile, asa s-au intamplat intotdeauna si nu vad niciun motiv pentru care de data asta ar fi altcumva. Carantinele de amploare nu-s facute sa starpeasca boli; sunt facute sa incetineasca raspandirea lor macar pana la nivelul caruia ii pot face fata sistemele medicale si sa dea timp medicilor si/sau lui Dumnezeu, sau Mamei Naturi, cum preferati, sa-si faca treaba. 

      Acum 100 de ani pandemia de gripa spaniola a facut intre 20 de milioane si (zic unii) 100 de milioane de victime, cu rate de mortalitate de pana la 20%, in randul unei populatii globale de patru ori mai redusa numeric decat astazi si care nu beneficia de aproape nimic comparabil cu sistemele sanitare moderne. Acea epidemie a trecut, si, cu toate ca gripa a ramas cu noi, oamenii s-au adaptat, medicina a invatat si ratele de mortalitate au scazut treptat si stationeaza acum la ceea ce probabil e un fel de nivel natural, de cca 0,1%. 

      Asa va fi si cu virusul asta nou. In mod natural, dupa trecerea primului val, valul urmator nu va mai avea acelasi impact. Peste 5-7 ani daca se descopera un vaccin bun sau peste 15-20 daca nu se descopera, ne vom fi pricopsit cu inca o gripa nasoala... dar cam atat. E nashpa, dar nici de data asta nu e sfarsitul lumii. 

      Deci, ca sa-i dau apa la moara autorului, imi permit un pic de masculinitate toxica si va incurajez - fii barbata, Zoe, fii barbata!!! 

      apreciez in cel mai inalt grad postarea ta.

      Daie Bunul Dumnezeu asa sa fie, adica: 

      "Da, procesul de infectare va continua - dar nu pana cand toata lumea va fi infectata, ci pana toata lumea va fi expusa. Unii se vor imbolnavi, altii, probabil mult mai multi, nu. Organismul uman ia astfel la cunostinta de aparitia noii amenintari, sistemul imunitar reactioneaza, iar "tura viitoare" se vor imbolnavi mai putini, vor face forme mai usoare etc. Asa se intampla lucrurile, asa s-au intamplat intotdeauna si nu vad niciun motiv pentru care de data asta ar fi altcumva." 

      "pana toata lumea va fi expusa"? Ce-i asta? 

      Sincer, raspindirea uluitoare a acestui virus ma face sceptic. Nu vad ce i-ar sta in cale. 

      Imi iau inima in dinti si te intreb citi oameni vor fi infectati, citi vor mai ramine? Va fi urmat patenurile anterioare? 

      Ciuma a omorit 25-50% din populatia Europei. Gripa spaniola a ucis 20-100 mil de oameni. 

      Ce se va intimpla acum?  

      1-5 mil?

      Globalizarea isi ia tributul.

      Dar nu STIU, in sensul propriu al termenului. Cel mult banuiesc, presupun. Nu am pregatire de specialitate, doar una generala. Ma uit si eu la cifre, la lucruri care se intampla, la altele care s-au intamplat altadata in situatii asemanatoare, ma bizui pe ce se cheama common sense, ma gandesc si incerc sa-mi fac in minte niste proiectii, niste predictii care, pentru mine cel putin, par rezonabile si credibile.

      Situatia e serioasa, dar nu disperata si oricum nu sunt motive de panica. De altfel, niciodata nu se poate spune ca sunt motive de panica, panica nu ajuta in nicio situatie si trebuie intotdeauna evitata. Desi, hmm, uneori un pic de panica poate nu strica, mai ales in cazurile unor, sa ma iertati, nesimtiti. Ca unii dintre concetatenii nostri, sau ca unii dintre italieni. 

      Ce inseamna "pana toata lumea va fi expusa"? Inseamna exact asta, ca, mai devreme sau mai tarziu, toti vom trage pe nas o liniuta din virusul asta (nu vrea sa par cinic si nici sa trivializez, incerc doar sa expun realitatea cu calm si cu simtul masurii) - asta daca n-am facut-o deja, unii dintre noi, chiar aici, in Romania. 

      Odata "scapat" in libertate si odata ce a atins o masa critica (pe care virusache asta a depasit-o lejer si rapid, probabil inainte ca insisi chinezii sa-si dea seama ce se intampla, de vreme ce e deja prezent cam in toata lumea), virusul acesta - aproape orice virus, de fapt - nu mai poate fi oprit. Va umple lumea, la fel ca nenumarati altii inaintea lui si nenumarati altii dupa el. La fel cum dupa prima explozie atomica particulele radioactive au umplut lumea si, din acest punct de vedere, nimic n-a mai fost vreodata cum fusese inainte. Si totusi, ne-am adaptat si acelui nivel ceva mai crescut de radioactivitate, asa cum ne adaptasem inainte atat de multor alte nenorociri. 

      Revenind, virusii sunt niste entitati - unii spun ca nici macar nu poti fi numiti organisme vii in adevaratul sens al cuvantului - aproape indestructibile. Die hard. Sistemele imunitare ale organismele care sunt expuse infectiilor virotice se apara printr-un proces de invatare si adaptare care le permite nu atat sa ucida virusii - cum sa ucizi ceva care oricum nu are viata?!? - cat sa tina sub control multiplicarea lor, ajungand la un fel de armistitiu cu inamicul. Dar sa nu traiti cu iluzia ca virusii au fost astfel eliminati pana la ultimul. Nici vorba. Sper sa nu va dau insomnii, dar puteti fi sigur ca gazduiti in dvs. o menajerie incredibila care garantat include bacilul tuberculozei, diverse alte dragalasenii cum e bacteria ciumei, vibrionul holerei, tifosul (care, ca veni vorba, a ucis in Romania dupa primul razboi mondial mult mai multi oameni decat gripa, sute si sute de mii) si un numar nesfarsit de gripe, guturaiuri etc. Toate, absolut toate tinute in sah de sistemul imunitar. Ca daca n-ar fi tinute in sah... stiti dvs. urmarea. 

      Asa. Revenind la intrebarea dvs. parerea mea (absolut subiectiva, dar pe care o consider rezonabila) este ca in rastimp de doua sezoane ale acestei noi boli - adica pana in vara-toamna lui 2021 - cam toata lumea civilizata care traieste in comunitati rezonabil de deschise va fi inhalat virusul. Vorbind despre Romania, asta inseamna practic toate localitatile mai de Doamne-ajuta. Ar putea "scapa" doar cei foarte putini care traiesc realmente izolati prin niste catune in creierii muntilor sau prin niste sate aproape parasite... poate 1% din populatia tarii. Toti ceilalti vom face cunostinta cu noul oaspete nepoftit si imensa majoritate vom gasi o cale de convietuire. 

      Dintre cei expusi, doar putini vor face efectiv boala. Nu stiu cati, dar daca o sa cititi pe Net macar cateva articole serioase, veti gasi raspunsuri credibile. 

      Uitati-va la China - cate imbolnaviri are? 100000, grosso modo? Pai doar in Wuhan sunt 10 milioane de oameni si aproape garantat o foarte mare parte dintre ei au fost expusi acelui virus inca dinainte ca autoritatile sa bage de seama si sa ia masuri. Doar ca virusul nu e nici pe departe atat de ucigator cum se crede, asa ca multi oameni nu fac de fapt boala, sau fac o forma atat de usoara incat nici nu-si dau seama. Virusul ajunge in ei in cantitati/concentratii foarte mici, iar sistemul imunitar al unui om rezonabil de sanatos e pe deplin capabil sa faca fata unor agresiuni de care nici macar n-avem cunostinta, zi de zi si ceas de ceas. 

      Sa revenim, din nou. Poate 10%, poate 20% dintre cei expusi se vor imbolnavi cu adevarat. 100 de milioane in toata Europa, sa zicem. Convingerea mea e ca cifra e supraestimata cu cel putin un ordin de marime, dar va vad atat de ingrijorat incat prefer sa imi imaginez un scenariu cat mai pesimist. 

      Dintre acestia, maximum 5-10% - 5-10 milioane - vor face forme suficient de serioase incat sa necesite ingrijire medicala substantiala. Parerea mea e ca in urmatorii doi ani, in Europa, numarul victimelor nu va depasi in niciun caz 2-3 milioane (de fapt as paria cu dvs. ca nici nu va atinge milionul), iar dintre acestia imensa majoritate va proveni din randul celor... hmmm, acum chiar sunt cinic... foarte venerabili. O categorie de varsta de care eu insumi nu mai sunt chiar foarte departe, ca sa nu ziceti ca trag spuza pe turta mea. 

      Astea-s cifrele daca nu se gaseste in timp util - sa zicem pana spre sfarsitul acestui an - un vaccin rezonabil de eficient. Daca se gaseste, impartim la trei, la patru, sau chiar la mai mult numarul imbolnavirilor grave si al deceselor. 

      Inca trei argumente menite sa va incurajeze si-am plecat la culcare (nesomnul slabeste sistemul imunitar. Si invers, cel mai bun mijloc sa-l ajutati este odihna, somnul... "Somnul repara tot, de-aia cand esti in convalescenta dormi tot timpul. Nu te simti bine, du-te si culca-te, trage un somn zdravan si mai vorbim cand te trezesti." Citat din fi-mea, medic specialist oncolog. Culmea, acelasi era si sfatul bunica-mii, razesoaie analfabeta). 

      Unu, Wuhan e un oras de 11 milioane de locuitori, iar provincia cu pricina, Hubei, are aproape 60 de milioane. Roma n-are nici trei milioane de italieni simpatici, dar Italia - care intamplator are o populatie aproape egala cu Hubei - are mult mai multe orase semnificative, fara a fi prea mari. Aprioric, e mai usor sa controlezi o epidemie intr-o zona cu populatie cat de cat mai dispersata, decat intr-un megalopolis. 

      Dar una peste alta situatiile sunt comparabile. Iata ca in China, dupa trei luni de criza, epidemia pare sa fie tinuta sub control si face pasi seriosi inapoi, desi practic nu exista medicatie care sa adreseze boala in sine, ci doar simptomele ei. Asta ar trebui sa ne spuna ceva despre ritmul natural de evolutie a epidemiei, dar si despre eficienta unor masuri aparent banale, pe care toti cocalarii romani si italieni stiu ei ca nu e cazul sa le respecte, ca ei e dashteptzi si muschii lor minte nu are... scuzati iesirea in decor. 

      Doi, asta o sa sune cu adevarat rau. In Italia exista la ora asta aproape 10000 de imbolnaviri si aproape 1000 de decese. Rata mortalitatii este foarte, foarte mare, aproape inspaimantatoare. Da, dar stirea care de-abia in seara asta a spart omerta este ca media de varsta a decedatilor italieni e de ceva peste 81 de ani. Adica, nu stiu cum sa spun, dar, totusi, din zei de-om fi scoboratori... Daca va spun ca 75% din cei care au peste 80 de ani si sufera de boli cardiace cronice nu apuca 90 de ani o sa fiti la fel de ingrozit ca de povestea cu virusul asta? 

      Repet, scopul carantinelor extinse si al fricii pe care o intretin deliberat autoritatile (unele probabil semi-inconstient) nu este eradicarea virusului astuia. Intr-adevar, astuia nimic nu-i mai poate sta in cale si nimic nu-l mai poate extermina... poate doar un asteroid de vreo 50 km diametru. Virusul asta va fi cu noi, oamenii, pentru tot restul existentei noastre ca specie... si foarte probabil si dupa. Dar nu-i nevoie sa-l exterminam (mai bine nici nu mai mentionam faptul ca oricum nu putem), ca nici el nu ne va extermina pe noi, ca specie, ci vom trai impreuna, happily ever after. 

      Scopul actiunii oficiale este ca zecile alea de milioane de imbolnaviri care aproape inevitabil vor urma si milionul ala de decese sa nu se intample toate in urmatoarele doua-trei luni, pentru ca in acest caz sistemele sanitare vor fi coplesite, iar multumita (social) media moderne, imaginile unor oameni agonizand si murind "in direct", fara asistenta medicala tocmai in Europa hipercivilizata vor soca intreaga lume, vor provoca tulburari sociale, proteste si nenorociri care, de-abia alea, vor produce pagube mult mai mari decat virusul insusi. 

      Nu stiu daca va place genul SF. Chiar daca nu, va recomand calduros o nuveleta a unuia dintre cei mai mari scriitori din istoria acestui gen si un foarte mare scriitor pur si simplu. Isaac Asimov, alt evreu, fir-ar sa fie, ca tot il lua un forumist la ranga pe Make mai sus pe chestia asta (evreii astia chiar ne incaleca, dom'le, va spun eu, pericol maxim, cum naiba isi permit sa fie mai destepti si mai bine educati decat noi, peste poate, monsher, ma-ntelegi, peste poate...). 

      Iar nuveleta, o scriere de tinerete, aproape de adolescenta a lui Asimov, premiata si ras-premiata pe foarte buna dreptate, se cheama "Caderea noptii"/Nightfall. Este cea mai buna descriere a efectelor pe care le poate avea o panica generalizata, mai ales intr-o societate nu teribil de bine educata, pe care am citit-o eu. Asa ceva chiar trebuie evitat cu orice pret... si asta fac autoritatile. Nu vindeca boala, nu extermina virusul, ci doar il incetinesc si incearca sa evite panica generalizata. 

      Gata. Noapte buna. Dupa mesajul asta, cred ca ne mai citim pe la Pasti - care-om mai supravietui lu' varu' Covid 19 pana atunci ;-)

      Asa e. Vedem the dark side of globalization. Atat in ceea ce priveste boala propriu-zisa, viteza uluitoare cu care se raspandeste (dar absolut fireasca, daca ne gandim la mobilitatea oamenilor din ziua de azi. O sa vedem studii serioase peste o vreme, dar convingerea mea e ca virusul asta isi trimisese deja avangarda in jumatate de lume inca dinainte ca chinezii sa fi observat ca el exista), cat si in ceea priveste, poate mai important, partea economica. Economia a devenit una globala, cu castiguri enorme de productivitate, eficienta si toate cele. Da, dar acum e una singura. Acum doar 20-30 de ani, existau (dau un exemplu apropiat de industria familiara mie, energia) poate 1000 de producatori de baterii in toata lumea, cei mai multi dintre ei producand baterii relativ scumpe, nu neaparat foarte bune, dependente de surse locale de materii prime si folosind zeci de tehnologii concurente. Acum, cvasi-totalitatea bateriilor moderne sunt Li-ion si depind in ultima instanta de doar 2-3 surse de litiu.

      In domeniul pamanturilor rare, fara de care "tehnologia" e aproape de neimaginat, e si mai rau. China controleaza 90% sau mai mutl din productia mondiala. Nici nu-i nevoie sa mai discutam de regimuri politice nedemocratice, embargouri samd. E suficient ca o ganganie sub-micronica sa-i puna pe jar pe chinezi si urmeaza carantina totala, productia de pamanturi se opreste si vorba prietenilor americani, toata lumea ajunge peste noapte la "a screeching halt", se opreste in scartait de frane. 

      The dark side of globalization. Traim intr-o singura economie, uriasa si super-eficienta... dar si super-fragila.

      Sunt sigur, de altfel, ca prin marile cancelarii ale lumii, urmare a acestei crize Covid 19 si a glontului trecut pe la urechea Chinei (si-a noastra, a tuturor celorlalti) multi oameni destepti reconsidera febril concepte ca inter-dependentele de altii, conceptul de industrie strategica, vulnerabilitati de tot felul etc. Intr-un fel, cred ca virusul asta ne face un bine. 

      stimate domn, pentru stradanie, pentru gindirea profunda, reconfortanta, pentru cele postate, foarte interesante.

      Cred ca vom trece cu bine prin aceasta incercare. 

      In postarea facuta, m-a luat valul, si ma gindeam mai mult la ce-ar fi daca virusul, asta sau altul, ar fi ceva de nestapinit, cum au fost cazurile in vechime. 

      Vazind cum evolueaza infectia si masurile de contracarare, pentru asemenea situatii, simt nevoia existentei unui centru de analiza si comanda puternic, atotstiutor, care sa ia decizii promte si obligatorii pentru umanitate. Pentru ca, vedem, masurile tot se iau, dar pompieristic si dupa ce pagubele devin extrem de mari: Ce risipa de resurse, ce pericole pentru economia mondiala, ce... ! Cind cunoasterea, clarviziunea si fermitatea pot inlatura toate astea. Iar omenirea a ajuns intr-un stadiu de cunoastere si dezvoltarea din care si-ar putea permite asa ceva. 

      N-am citit Caderea noptii. Am in biblioteca mai multe volume ale lui Asimov, care isi asteapta rindul sa fie citite. 

      Fi-mea, medic pneomolog, in Franta, ma indeamna sa nu iau nici eu, nici nepotul, toate hapurile, sa lasam organismul sa-si intareasca imunitatea. :)) 

      Te rog, pe viitor, nu mai folosi pronumele de politete, dar ne cunoastem de multa vreme, si, mai mult, ma faci sa ma simt... prost. :))

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb