Senatorii au aprobat, în şedinţa online de astăzi, un proiect legislativ care are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri de susţinere a afacerilor şi de sprijinire a contribuabililor prin degrevarea acestora de o parte dintre obligaţiile datorate bugetului de stat pe perioada stării de urgenţă, relateză Agerpres.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare a fost adoptat cu 99 de voturi "pentru" şi 31 de abţineri.
Proiectul a fost susţinut de senatorii social-democraţi, de USR, UDMR şi cei neafiliaţi de la Pro România.
Senatorul PSD Ştefan Mihu a precizat că grupul parlamentar al PSD a votat în favoarea acestui proiect, care are ca obiect de reglementare adoptarea de măsuri care să protejeze afacerile din sistemul economic şi care să încurajeze solidaritatea şi soliditatea mediului de afaceri, loialitatea contractuală şi disponibilitatea de adaptare a raporturilor de afaceri în contextul pandemiei.
Conform senatorului social-democrat, în contextul măsurilor de constrângere generate de pandemia de coronavirus, care se preconizează a fi instituite pentru limitarea interacţiunii cu publicul, la nivelul instituţiilor publice au fost adoptate măsuri care să vină în sprijinul contribuabililor prin degrevarea acestora pe perioada stării de urgenţă de o parte din obligaţiile datorate bugetului general consolidat.
"Prin acest proiect se prelungesc termenele de plată ale impozitelor şi taxelor scadente la 31 martie până la 31 octombrie. De asemenea, se aplică o bonificaţie de 10% din suma scadentă pentru obligaţiile fiscale achitate până la încetarea stării de urgenţă. Proiectul completează şi lista celor care au dreptul la subvenţionarea de către Ministerul Finanţelor Publice cu cei ce practică profesiile liberale şi a căror activitate este afectată direct de măsurile dispuse pentru prevenirea şi combaterea pandemiei", a mai precizat senatorul.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a anunţat că grupul parlamentar liberal se va abţine de la vot din cauza "mutării" unor termene de plată fără consultarea Ministerului Finanţelor şi fără a avea în vedere interesele financiare ale statului român.
"Nu putem pune în discuţie nici buna intenţie a colegilor care au formulat amendamente şi a celor care le-au adoptat, pentru că, una peste alta, cu siguranţă bunele intenţii sunt chestiuni de apreciere. Din păcate, mutarea unor termene de plată fără consultarea MF şi fără a avea în vedere interesele economice şi financiare ale statului român, necorelarea cu ceea ce şi-a propus Guvernul să facă în administrarea treburilor statului determină PNL să se abţină", a subliniat Fenechiu.
Senatorul USR Ramona Dinu a menţionat că grupul pe care îl reprezintă va vota în favoarea proiectului de act normativ, cel mai important lucru fiind acela că modificările la ordonanţă au venit la pachet cu instituirea unui sistem de bonificaţie pentru plata cu anticipaţie a obligaţiilor fiscale în raport cu noile termene de scadenţă.
"Acest sistem de bonificaţie este extrem de important pentru a se asigura continuitate în realizarea veniturilor la bugetul de stat. De asemenea, s-a avut în vedere ca şi asociaţiile şi fundaţiile să fie incluse în sfera beneficiarilor facilităţilor de amânare la plată la serviciile de utilităţi. s-a propus şi s-a admis ca în cadrul serviciilor de utilităţi să fie avute în vedere şi facilităţile la amânarea la plată pentru serviciile de apă, canal şi serviciile de salubritate, iar la expirarea perioadei stării de urgenţă să existe posibilitatea ca beneficiarii acestor servicii să eşaloneze plata sumelor devenite scadente", a arătat senatorul USR.
Potrivit acesteia, în cadrul comisiei de specialitate a fost admisă măsura de sprijinire urgentă a afacerilor din turism şi s-a avut în vedere modificarea Codului de procedură civilă prin instituirea măsurii ca indemnizaţiile cuvenite persoanelor care intră în şomaj tehnic să nu poată fi urmărite pentru orice acte de executare silită.