MAXIMUL ULTIMELOR TREI LUNI ŞI JUMĂTATE - 4,2443 LEI/EURO: Presiunea pe curs revine

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 iulie 2009

Presiunea pe curs revine

Cursul de schimb a urcat, în sesiunea de vineri, până la 4,2443 lei pentru un euro, ajungând la maximul ultimelor trei luni şi jumătate, pe fondul unei deprecieri continue în ultimele zile a leului, dar şi a celorlalte monede din regiune.

Dealerii susţin că deprecierea leului de vineri s-a produs în condiţii de volatilitate mai ridicată comparativ cu a altor pieţe emergente din regiune, cea mai probabilă cauză fiind un ordin mare de cumpărare de valută.

La nivel internaţional, ştirile apărute săptămâna trecută au fost atât pozitive, cât şi negative, dar economiştii sus­ţin că deprecierea leului se datorează doar evenimentelor interne.

Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank Româ­nia, ne-a explicat: "Deprecierea leului din ultimele zile vine pe fondul deteriorării fundamentelor economice din ţara noas­tră, după ce până acum Banca Naţională a susţinut moneda naţională".

Un nivel mai ridicat decât cel anunţat de Banca Naţională a României pentru astăzi a fost înregistrat pe 27 martie 2009, când Banca Centrală afişa un curs de schimb de 4,2484 lei pentru un euro. În martie cursul se încadra pe un trend descendent, după ce la începutul anului leul înregistrase o depreciere puternică, euro ajungând să fie cotat chiar şi cu 4,3127 lei (22 ianuarie 2009).

Pe piaţa interbancară, situaţia este puţin mai gravă, în sensul că moneda naţională a înregistrat o pierdere mai mare. Leul s-a depreciat în debutul şedinţei de vineri de la 4,2345 la 4,2525 lei/euro, iar la mijlocul zilei băncile cumpărau un euro cu 4,2440 lei şi îl vindeau cu 4,2485 lei.

Totuşi, mai mult decât un nivel scăzut, avem nevoie de stabilitate pe cursul de schimb.

Stabilitatea cursului de schimb rămâne vitală pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru marile companii, dar şi pentru populaţie, ea fiind mult mai benefică decât, spre exemplu, o apreciere semnificativă a leului într-o perioadă scurtă de timp.

În ianuarie şi februarie, euro s-a apreciat puternic faţă de leu, astfel că firmele s-au trezit aproape peste noapte că planul lor de afaceri nu mai era valid din cauză că nu mai aveau nicio şansă să ajungă la cursul bugetat.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu, este, de asemenea, de părere că în cazul în care cursul de schimb variază între 4,1 şi 4,3 lei/euro, atunci el este stabil, iar astfel de oscilaţii sunt normale în statele ce practică o politică de curs de schimb flotant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb