Liderul majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell a respins cererea democraţilor de a grăbi organizarea procesului politic al preşedintelui în funcţie, Donald Trump, după ce acesta a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor a doua oară într-un singur mandat, relatează CNN, citat de Digi24.
Deşi a refuzat să organizeze rapid procesul pentru ca procedura să fie finalizată înainte ca Trump să îşi încheie mandatul peste şase zile, McConnell ar vrea, totuşi să meargă înainte cu procedura, în prima zi în care se va reuni Senatul, 19 ianuarie, penultima zi de mandat a lui Trump.
McConnell a transmis liderului democraţilor din Senat, Chuck Schumer, că nu îi va chema pe senatori la serviciu înainte de deschiderea oficială a sesiunii camerei în 19 ianuarie. Astfel, procesul politic al lui Donald Trump ar urma să aibă loc după ce Trump îşi va fi terminat mandatul, în prima sau a doua săptămână a preşedinţiei lui Joe Biden.
Într-un comunicat emis după votul din Cameră, McConnel a spus: "Având în vedere regulile, procedurile şi precedentele Senatului care guvernează procesele de impeachment, nu există absolut nicio modalitate de a efectua un proces serios şi corect în perioada de timp rămasă până la învestirea în funcţie a preşedintelui ales Biden".
Astfel, deşi îndepărtarea lui Trump din funcţie prin condamnarea în Senat devine irelevantă, posibilitatea rămâne ca actualul preşedinte să fie judecat, totuşi, şi condamnat la a nu mai putea să candideze din nou în 2024. Trump a spus şi sugerat în mai multe rânduri că vrea să candideze din nou în 2024.
McConnell nu şi-a făcut încă publice intenţiile cu privire la procesul din Senat şi nici nu a explicitat faptul că susţine condamnarea lui Trump.
Donald Trump este primul preşedinte pus sub acuzare de două ori. Zece republicani au votat alături de democraţi, patru s-au abţinut
Donald Trump a făcut istorie din nou, miercuri, după ce a devenit primul preşedinte din istoria Statelor Unite pus sub acuzare de două ori. Recordul este cu atât mai semnificativ cu cât Donald Trump nici măcar nu a avut două mandate.
Au fost 232 de voturi pentru punerea preşedintelui sub acuzare, inclusiv din partea a 10 congresmeni republicani. Împotrivă au votat 197 de congresmeni, iar 5 s-au abţinut. Dintre cei care nu au votat, patru au fost republicani. Votul "bipartizan" de acum pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump este cu atât mai semnificativ cu cât la prima procedură de impeachment a lui Donald Trump, anul trecut, nu a existat nicio "dezertare" din tabăra republicană.
Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru incitare la insurecţie, după ce în ziua de 6 ianuarie, în timp ce camerele reunite ale Congresului validau rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, Trump şi-a instigat susţinătorii, veniţi la Washington din toate colţurile ţării, să atace clădirea Capitoliului. Gloata de trumpişti a pătruns cu forţa în clădire, iar membrii congresului au fost forţaţi să întrerupă procedura şi să se adăpostească.
Mitch McConnell ar vrea să scape Partidul Republican de "trumpism"
Conform unor surse din Partidul Republican, Mitch McConnell ar crede că punerea sub acuzare a lui Trump ar fi modul cel mai uşor prin care partidul poate să scape de "trumpism", mişcarea pe care deja mai mulţi republicani, mulţi foşti aliaţi ai preşedintelui, o consideră toxică pentru partid.
O altă sursă din conducerea republicanilor a declarat pentru CNN că există un motiv pentru care Mitch McConnell a păstrat tăcerea în ultimele zile în ce priveşte impeachment-ul şi discuţiile despre activarea amendamentului 25 - liderul republican este furios după Atacul de la Capitoliu instigat de preşedintele Trump, mai ales în contextul în care acesta nici măcar nu a arătat că regretă acţiunile sale din ziua de 6 ianuarie. Tăcerea lui McConnell ar fi intenţionată, acesta lăsând deschisă posibilitatea susţinerii unui deznodământ în care Trump este condamnat în Senat.
Mai multe surse din Partidul Republican au declarat marţi că sprijinul lui Mitch McConnell pentru demitere va fi suficient pentru succesul procedurii, iar mulţi senatori republicani se vor ralia rapid - "Dacă Mitch spune «Da», Trump e terminat". Alţi senatori republicani păstrează şi ei tăcerea, în aceste momente, un potenţial indiciu că susţin procedura dar aşteaptă să vadă cum bate vântul politic.
Trump şi McConnell nu s-au întâlnit şi nu au vorbit după evenimentele incredibile care au avut loc în data de 6 ianuarie. Liderul republican ar mai fi spus anterior că nu va mai vorbi cu Trump după ce preşedintele american a refuzat să îi răspundă la telefon la momentul în care în Congres se dezbătea legea privind recuperarea economică post-Covid, preşedintele preferând să îşi facă cunoscute intenţiile public, pe Twitter.
McConnell ar ţine, însă, legătura cu preşedintele ales Biden, cu care ar fi discutat despre felul în care ar putea decurge rapid procesul pentru a nu afecta numirea rapidă a cabinetului Biden în zilele de după 20 ianuarie.