Meciul Agalopol - Sobolewski, nimeni victorios

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 martie 2014

Meciul Agalopol - Sobolewski, nimeni victorios

Depozitarul Central va intra în primul val, "brutal" (adică fără soft)

Depozitarul Central va adera în primul val la platforma TARGET2-Securities (T2S), aşa cum şi-a dorit conducerea instituţiei, dar o va face fără soft, ne-au declarat surse din piaţa de capital.

Adunarea Generală de la Depozitarul Central, desfăşurată la finalul săptămânii trecute, anunţa o încleştare între Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central, şi Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, întrucât pe ordinea de zi se aflau subiecte sensibile, asupra cărora cei doi au opinii divergente.

Depozitarul trebuia să prezinte acţionarilor un raport privind stadiul aderării la Proiectul TARGET2 Securities (n.r. T2-S -serviciul unic paneuropean de decontare transfrontalieră) - "punctul trei" de pe ordinea de zi , iar acţionarii erau convocaţi să decidă asupra achiziţionării unui nou sistem IT şi să aleagă furnizorul acestui sistem - "punctul şase".

Oficialii Depozitarului Central (DC) au semnat cu Banca Centrală Europeană (BCE), cu mult timp în urmă, înţelegerea cadru pentru proiectul T2S, exprimându-şi dorinţa să intre în primul val de migrare.

Prezent la AGA de vineri, un reprezentant al BCE a insistat că, dacă Depozitarul Central nu va intra în primul val, aşa cum era prevăzut, penalităţile se vor ridica la cel puţin 2,5 milioane de euro, ne-au mai declarat sursele.

Memorandumul de aderare semnat prevedea că Depozitarul Central trebuie să aibă toate aprobările corporative şi de reglementare.

Sursele noastre afirmă că unii acţionari l-au întrebat, vineri, pe reprezentantul BCE, dacă a verificat în prealabil toate aprobările din memorandum, iar acesta a răspuns că "nu-i treaba lui să facă acest lucru".

Ludwik Sobolewski a propus, în timpul şedinţei, ca "punctul 3" să nu fie pe ordinea de zi, întrucât BVB, care deţine 60% din DC, nu l-a cerut în acest fel.

Sursele ne-au spus: "BVB a cerut prezentarea proiectului, nu obţinerea unui vot, considerând că nu e subiect de AGA".

În consecinţă, Ludwik Sobolewski nu a vrut să-şi exprime votul cu privire la aderarea Depozitarului la T2S, insistând că acţionarii nu pot lua o decizie fără el, invocând în acest sens prevederea statutară care îi dădea acest drept.

După discuţii, acţionarii au votat conform legii 31, în funcţie de numărul de voturi exprimate, nu conform prevederilor statutare. Unii susţin, însă, că votul nu este corect, întrucât trebuia exprimat potrivit statutului - 50% din voturile prezente şi reprezentate, directorul general al BVB fiind încă prezent în AGA.

La punctul şase de pe ordinea de zi, Ludwik Sobolewski a venit cu o rezoluţie, care prevedea amânarea cu o lună a alegerii funizorului de soft.

După dezbateri aprinse, acţionarii au supus la vot şi acest punct, moment în care directorul general al BVB s-a abţinut, ba chiar a plecat din sală, dându-i mandat lui Alin Barbu, directorul general adjunct al BVB, să se abţină de la toate punctele ordinii de zi.

În consecinţă, nici bugetul Depozitarului Central pe acest an nu s-a votat.

În piaţă, se vorbeşte că Ludwik Sobolewski s-ar fi implicat în selecţia providerului IT de la Depozitar, adăugând pe listă, după finalizarea selecţiei, un nume în plus, din grupul Nasdaq OMX.

Concluzia AGA este că Depozitarul Central va intra în primul val, dar fără soft, şi va putea face acest lucru datorită numărului mic de tranzacţii transfrontaliere (3-4/zi).

Depozitarul are la dispoziţie doi ani pentru alegerea softului.

La prima convocare, de joi, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, nu s-a prezentat la Adunarea Generală a Depozitarului Central, care era convocată chiar de el, la solicitarea Bursei şi pentru care se pare că avea un mandat "în alb", din partea Consiliului de Administraţie, să voteze după cum consideră.

Proiectul unui nou sistem IT la Depozitar este unul de câteva milioane de euro, iar amânarea migrării la T2-S ar fi putut costa tot câteva milioane, astfel că asumarea unor decizii privind aceste subiecte nu a fost uşoară.

Se aud voci care consideră că, de fapt, nu directorul BVB, ci acţionarii Bursei de Valori Bucureşti ar fi trebuit să se pronunţe asupra lor. Cei care sunt de această părere argumentează că, având o limită de competenţă pe proiecte de până la 500.000 de euro, Consiliul Bursei nu ar fi putut, în mod normal, să-i acorde mandat directorului general pentru un proiect de câteva milioane, chiar dacă acela este unul al Depozitarului Central.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Voi n-aveti piata bursiera 

    - CEREREA de actiuni este mai mica (aproape nula) decat OFERTA - 

    dar va frige compensarea-decontarea. 

    M a rog, pana la urma voi faceti ce vreti, ca doar e (in exclusivitate) "piata" voastra ...... adica nu (mai) e si a mea. 

    1. Chiar daca s-ar interpreta cum spun anumite voci, proiectul se poate aproba in acest fel, insa ca sa nu-l aprobi nu-ti trebuie nicio limita de suma!

    2. Guvernarea corporativa a DC e facuta ca sa consolideze puterea DG si pres. CA. Acestia tradeaza interesele reale ale grupului BVB pentru avantaje personale marunte! Si poate pentru niste ego-uri meschine.

    3. Articolul are explicatia fundamental inclusa: DC face cateva tranzactii transfrontaliere pe zi (in realitate sunt cateva pe sezon!). La ce trebuie infrastructura de cateva milioane de euro pentru asta acum?  

    1. cum la ce? da bine in poza, creste egoul de mascul alfa si se linisteste zbuciumarea feminina!

    Pentru cei mai neavizati, pe scurt aderarea la T2-S este de fapt conectarea europeana a tuturor depozitarilor. Suna frumos, dar e o smecherie si anume tarile cu piete de capital mai slab dezvoltate vor fi inghitite de catre pietele de capital din EU. Imaginati-va DC in concurenta cu Clearstream la pret egal sau mai mic la Clearstream unde toate actiunile romanesti tranzactionate pe BVB (sau alte piete) se vor deconta direct in Clearstream (a se citi T2S). De fapt asta inseamna semnarea decesului DC fiind doar o chestiune de cand, nu de daca.

    Titlul articolului e gresit. Meciul a fost pierdut de BVB mai demult cand o persoana de decizie de la DC (nu dam nume) a semnat acordul cu BCE (cu acele penalitati. Acum e cam tardiv si greu de iesit din povestea asta.... 

    Ca idee Polonia a zis ca nu vrea T2S si daca e obligata vrea in ultimul val. Noi vrem in primul.  

    Ludwik Sobolewski, stie pentru ca el foarte probabil s-a opus in Polonia si mai stie ce va insemna asta pentru piata de capital. Imaginati-va toate blue-chipsurile tranzactionate in strainatate si nici un fond strain prezent la BVB. 

    PS. Uitasem sa va zic ca sunt zvonuri cum ca acea persoana care a semnat si negociat acordul cu BCE are si un post asigurat la BCE cand se va termina totul.

    PS 2. Si mai interesant cum cineva care a organizat toata operatiunea aceasta ii pune pe actionari sa voteze, adica sa valideze toata schema. 

    1. Pune acea persoanA sa plateasca acele daune daca tot a semnat.

      degeaba spui adevarul, nu vezi ca si presa, inclusiv ziarul Bursa, il critica pe polonez ca vrea sa intarzie aceasta aderare ? Asta e tara in care traim !

      oare cine vrea binele Romaniei ?

      Cum cine? Grecii, polonezii, austriecii. Suntem o tara foarte iubita.

      Nu exista tara iubita in lumea asta, de catre alta tara. E o poveste pentru naivi. Nici Danemarca nu iubeste Suedia, desi la Eurovision se voteaza reciproc.

      Cu alte cuvinte, chiar daca "iubita" era scris cu ghilimele implicite, termenul nu ar trebui folosit. Totul e din interes.

      Si n-ar trebui sa ne mai plangem atat precum ratusca cea urata. Trebuie doar sa ne zbatem sa fim mai bogati si mai destepti. Si sa ne uitam noi dupa altii, nu ei dupa noi. Pare neverosimil in timpul nostru, dar asa trebuie sa inceapa educatia ca sa poata fi asimilata de nepotii nostri. 

      et impera! Pentru ca actionarii sunt multi si o parte prosti. Alta parte are interese. Unii sunt fanfaroni si cred ca ceea ce li se vinde e marfa premium. In fine, cei bine informati si destepti raman, ca de obicei, minoritari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb