Medicii, în pragul revoltei

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 16 ianuarie

Medicii, în pragul revoltei

English Version

Bulgărele nemulţumirilor a început să se rostogolească prin toată societatea autohtonă şi devine tot mai mare şi mai greu de oprit. Medicii au început şi ei să-şi manifeste tot mai vocal nemulţumirile. Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) a comentat noile măsuri fiscale luate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) prin diminarea bugetului cabinetelor de medicină de familie cu 25% pentru anul 2024 faţă de anul trecut. Sindicaliştii apreciază că scăderea bugetului cabinelor de medicină de familie va avea consecinţe negative pentru întregul sistem de sănătate: "Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), sindicat medical naţional, susţine punctele de vedere ale Colegiului Medicilor din România (CMR) şi ale Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) cu privire la noile măsuri fiscale luate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) prin diminarea bugetului cabinelor de medicină de familie cu 25% pentru anul 2024 faţă de anul trecut. Această nouă măsură fiscală luată de CNAS va genera un aflux mai mare de pacienţi către Unităţile de Primiri Urgenţe din cadrul spitalelor unde se ştie deja, costurile asigurării asistenţei medicale sunt mai ridicate".

Potrivit CFSMR, situaţia creată de către CNAS este în contextul în care există un deficit major de medici de familie, iar prin adoptarea măsurilor fiscale prezentate mai sus, va duce la creşterea şi agravarea acestui deficit: "Din datele SNMF reiese că 25% din medicii de familie au vârsta peste 65 de ani. În viitorul nu prea îndepărtat se aşteaptă la un val masiv de pensionări ale medicilor de familie, ceea ce va creşte semnificativ deficitul menţionat mai sus. Nu trebuie uitat că medicina de familie a fost supusă subfinanţării mulţi ani de zile. Medicina de Familie are după cum se ştie este şi o medicină preventivă. Cu situaţia creată de către CNAS, prin reducerea drastică a resurselor financiare va duce şi la scăderea acestui rol important al medicinei de familie. Valoarea punctului pentru o consultaţie la medicul specialist din ambulator pentru anul 2023 a fost de 4,5 lei, iar pentru anul 2024 va fi 3,3". Sindicaliştii afirmă că o scădere bugetară a fost aplicată de către CNAS şi pentru sumele bugetare alocate cabinetelor medicilor specialişti din ambulator. Şi aici veniturile acestor cabinete medicale vor scădea anul acesta, 2024, comparativ cu anul precedent, 2023: "De asemenea, nu suntem de acord cu măsura luată de către guvernaţi că din data de 1 ianuarie 2024, angajaţii români vor beneficia de sume mai reduse în cazul periaodelor de concediu medical. Executivul a decis impunerea unei contribuţii de 10%, reprezentând procentul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) asupra indemnizaţiilor pentru concedii medicale. Rezultă că, începând cu luna ianuarie anul acesta, angajaţii români vor primi sume mai mici pentru perioadele în care se află în concediu medical".

Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov au solicitat la rândul lor revenirea "fără întârziere" la tarifele pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct. Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita - 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară - 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate - 3,3 lei.

Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti a transmis: "Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului - cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps". Potrivit acestora, în urma modificărilor multe cabinete se vor închide, activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face faţă cheltuielilor: "Astăzi vorbim despre decimarea unui segment important medical, prin scăderea veniturilor cabinetelor de medicina familiei la jumătate, o decizie fără precedent în istoria României pentru o categorie profesională! Recent, prim-ministrul României a făcut referire la medicii de familie ca fiind o categorie profesională lipsită de seriozitate, prin aceasta demonstrând nu doar lipsa de respect faţă de munca acestora, dar şi o profundă necunoaştere a felului cum funcţionează sistemul de sănătate din România şi mecanismele de plată în medicina primară, mecanisme care ne-au fost impuse încă de la începuturile reformei, fără nicio consultare. Domnia sa a afirmat că este corect să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! Adică serviciile prestate efectiv să primeze în faţa plăţii pe liste de pacienţi, adică pentru nişte nume puse pe o hârtie!".

Conform asociaţiei, deficitul de medici a ajuns la "cote de dezastru", în condiţiile în care "mai bine de 4.000 de colegi" au plecat să îşi practice profesia în alte ţări europene: "După ce am fost transformaţi din profesionişti cu profesii liberale în prestatori de servicii medicale, acum suntem jigniţi public in corpore, jefuiţi de ceea ce ni se cuvine, controlaţi ca şi cum am fi infractori, noi şi colaboratorii noştri, alături de care muncim de o viaţă, suntem condamnaţi la scăderea veniturilor pentru că Guvernul României refuză să îşi respecte angajamentele! Dar ce aveţi cu noi, domnule prim-ministru? Nu vă mai doriţi asistenţă medicală primară şi ambulatorie în România, credeţi că medicina se face numai în spitalele şi clinicile private şi vă puteţi dispensa de toţi ceilalţi? Doriţi să experimentaţi un sistem de sănătate în care nu funcţionează aceste două verigi considerate esenţiale şi fără de care nu se poate vorbi de un sistem de sănătate viabil? Vă doriţi cetăţeni bolnavi, de fapt?". Totodată, AMFB cere "reparaţia capitală" a sistemului unic informatic integrat despre care susţine că "mai mult stă offline decât merge" şi care nici în prezent "nu validează corect" serviciile medicale contractate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cabinetele medicale de familie se vand cu tot cu pacienti. deci nu e "deficit" de medici. medici ies anual din facultati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb