Meleşcanu: "Nu sunt ofiţer acoperit, nu am fost în viaţa mea"

V.B.
Politică / 10 octombrie 2014

Actualizare 08:33 Meleşcanu: "Iohannis, etern candidat de rezervă"

Liderul PNL, Klaus Iohannis, este un bun primar într-un oraş de provincie şi "un fel de etern candidat de rezervă" la diverse poziţii în stat, a declarat, ieri seară, la un post TV, Teodor Meleşcanu, candidat independent la alegerile prezidenţiale.

"Iohannis este un primar bun într-un oraş de provincie şi un fel de etern candidat de rezervă la diverse poziţii pe care niciuna nu a finalizat-o", a afirmat Meleşcanu.

Despre contracandidaţii Gheorghe Funar şi Corneliu Vadim Tudor, fostul şef al SIE consideră că sunt oamenii care "au spus ce au avut de spus în politica românească". Pe candidatul UDMR Kelemen Hunor, Meleşcanu l-a caracterizat drept un bun reprezentant al maghiarilor şi al intereselor acestora.

Nu în ultimul rând, Teodor Meleşcanu a spus că Traian Băsescu este "un politician care a marcat o perioadă de zece ani din istoria ţării, cu lucruri bune şi cu lucruri rele", adăugând că, în timpul mandatului său la SIE, a avut relaţii normale cu şeful statului.

"Nu am avut niciodată niciun conflict cu vreo persoană politică. Sunt capabil să dialoghez civilizat, argumentat", a comentat Meleşcanu.

---

Candidatul independent la prezidenţiale Teodor Meleşcanu a declarat, ieri seară, la un post TV, că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu despre presupusul ofiţer acoperit printre prezidenţiabili este o faptă penală, pedepsibilă prin lege, Meleşcanu dând asigurări că nu este şi nu a fost ofiţer acoperit.

Domnia sa a explicat: "Nu, eu nu sunt (ofiţer acoperit - n.r.). Nu am fost în viaţa mea nici acoperit, nici descoperit. Nu e nicio problemă - de vreo patru mandate de senator de fiecare dată cu cercetarea CNAS lucrurile sunt foarte limpezi. Însă, în ceea ce priveşte declaraţiile politice, nu am eu căderea să mă pronunţ. Din punct de vedere juridic, însă, vreau să vă spun că este o infracţiune faptul de a deconspira un ofiţer activ, în rezervă sau un ofiţer deplin acoperit şi este o faptă penală, se pedepseşte prin lege. Din punctul meu de vedere, ca fost director al SIE, din punctul meu de vedere ca politician niciodată nu îmi voi permite să fac un lucru care este contrar legii. Doresc intrarea în normalitate prin legalitate. Trebuie să respectăm legea, să învăţăm să o respectăm chiar atunci când nu ne convin prevederile ei".

Întrebat dacă există ofiţeri acoperiţi în presă sau în politică, Meleşcanu a răspuns: "Nu cunosc, dar ce pot să vă spun este că din cadrul Serviciului de Informaţii Externe nu există niciun ofiţer acoperit nici în Parlament, nici în presă, nici în Guvern, nici în cadrul unor organizaţii neguvernamentale sau alte structuri ale statului român, oricare ar fi ele. Asta o spun foarte clar şi răspicat".

Legat de declaraţia lui Băsescu, făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft, Meleşcanu a menţionat că "nu este legal" ca preşedintele să folosească astfel de informaţii: "Din punctul meu de vedere şi după lege, nu este legal. (...) Depinde cum va fi încadrată de cei care vor fi chemaţi să răspundă. Probabil că CSM va da un răspuns".

Ieri, Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a solicitat Plenului Consiliului sesizarea Inspecţiei Judiciare, printre altele, cu privire la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu din 3 octombrie, făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft. Dumbravă a afirmat că urmărirea penală este nepublică, confidenţială şi "nu este permis nimănui, cu atât mai mult (...) preşedintelui României, Camerei Deputaţilor sau Senatului, să devoaleze date din dosare penale aflate în lucru", deoarece astfel de declaraţii pot pune în pericol anchetele aflate în plină desfăşurare, iar "folosirea acestor elemente din dosarele penale într-o bătălie politică străină justiţiei decredibilizează încrederea cetăţenilor în justiţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb