Angela Merkel îşi trimite consilierul în domeniul securităţii să se întâlnească cu Donald Trump la New York, în contextul în care Guvernul german este îngrijorat de unele poziţii neclare în politica externă, scrie publicaţia Deutsche Welle, citată de News.ro.
Christoph Heusgen, consilierul Angelei Merkel pentru politică externă şi securitate, urmează să se ducă în Statele Unite pentru a discuta cu membri ai Cabinetului nominalizat de preşedintele ales Donald Trump, potrivit ediţiei de sâmbătă a revistei Spiegel.
Heusgen, un critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, urmează să se întâlnească şi cu Michael Flynn, consilierul lui Trump pe teme de securitate naţională, potrivit revistei.
Un oficial guvernamental a confirmat pentru DPA că Heusgen se va duce în Statele Unite la începutul acestei săptămâni, fără să ofere alte detalii.
Există în continuare numeroase întrebări despre ce vor face Trump şi echipa sa după preluarea puterii pe 20 ianuarie. Aceste incertitudini îngrijorează profund Berlinul, scrie Spiegel.
Biroul cancelarului de la Berlin este îngrijorat că Trump va ignora sancţiunile impuse Moscovei din cauza implicării ei în conflictul din estul Ucrainei, punând, astfel, capăt poziţiei unite a Occidentului împotriva agresiunii ruse.
Merkel a declarat joi, în timpul summitului UE de la Bruxelles, că numeroşi lideri au discutat despre eventuale repercusiuni în cazul în care Trump trece la o poziţie amicală faţă de Moscova.
Şefii de stat şi de guverne din UE au convenit să prelungească sancţiunile impuse Rusiei până la sfârşitul lui iulie 2017.
Berlinul este îngrijorat, de asemenea, de declaraţiile pe care Trump le-a făcut în campanie despre posibilitatea ca Washingtonul să nu apere statele membre NATO care nu plătesc mai mult pentru securitatea lor.
De asemenea, există temeri că Trump va renunţa la poziţia critică a preşedintelui Barack Obama faţă de Guvernul israelian şi va respinge o soluţie cu Israelul şi Palestina, mai scrie Spiegel.
Trump a provocat o controversă internaţională şi îngrijorări celor mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonului după ce l-a lăudat pe Putin şi după ce a numit în Cabinet persoane cu o poziţie prietenoasă faţă de Moscova.
Flynn, un general american în retragere, şi Rex Tillerson, nominalizat ca secretar de stat, au amândoi relaţii apropiate cu Rusia. Tillerson, fostul CEO al ExxonMobil, a fost decorat de Putin, în 2013, cu Ordinul Prieteniei.
După victoria surprinzătoare a lui Trump în noiembrie, Merkel a declarat că va "face totul pentru a lucra bine cu noul preşedinte", dar a insistat că o viitoare cooperare va avea la bază "democraţia, libertatea şi drepturile omului în întreaga lume".
Trump a criticat-o în mai multe rânduri pe Merkel din cauză că a primit refugiaţi în ţară în 2015.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2016, 13:28)
Domnule Make, sugerati-i lui Codita sa citeasca si aceasta, sa se mai documenteze cand scrie editoriale despre dejunurile alesilor de la Brusseles.