Meta, proprietara Facebook, a publicat joi primul său raport anual privind drepturile omului, după ani de acuzaţii conform cărora a închis ochii la abuzurile online care au alimentat violenţa din lumea reală în locuri precum India şi Myanmar, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Raportul, care acoperă evaluările efectuate în 2020 şi 2021, include un rezumat al unei evaluări controversate a impactului asupra drepturilor omului în Indiei, pe care Meta a comandat-o companiei de avocatură Foley Hoag.
Grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International şi Human Rights Watch, au cerut publicarea integrală a evaluării Indiei, acuzând Meta de tergiversare.
În rezumatul său, Meta a spus că firma de avocatură "a remarcat posibilitatea ca platformele Meta să fie conectate la riscuri importante pentru drepturile omului cauzate de terţi", inclusiv "provocarea urii care incită la ostilitate, discriminare sau violenţă".
Evaluarea, a adăugat acesta, nu a acoperit "acuzaţiile de părtinire în moderarea conţinutului".
Grupurile pentru drepturile omului au tras de ani de zile semnale de alarmă cu privire la discursul instigator la ură anti-musulman care provoacă tensiuni în India, cea mai mare piaţă a Meta la nivel global după numărul de utilizatori.
Directorul său de top pentru politici publice din India a demisionat în 2020, după ce Wall Street Journal a relatat că se opune aplicării regulilor companiei personalităţilor naţionaliste hinduse semnalate intern pentru promovarea violenţei.
În raportul său, Meta a spus că studiază recomandările Indiei, dar nu s-a angajat să le implementeze aşa cum a făcut cu alte evaluări ale drepturilor.