MFP adoptă o nouă metodă de calcul pentru Pilonul II

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 mai 2019

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Ministerul Finanţelor Publice a adoptat, ieri, noi modificări şi completări la legea privind fondurile de pensii, prin care anunţă renunţarea la metoda de calcul bazată pe logaritm şi utilizarea metodei de calcul de la fondurile de pensii facultative.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat la finalul şedinţei de Guvern: "Astăzi (n.r. ieri) am adoptat în şedinţa de Guvern modificări necesare funcţionării în condiţii optime a administratorilor de pensii private şi diversificării universului investiţional pentru protejarea intereselor contributorilor la pilonul II de pensii şi consolidarea pers­pectivei unei pensii sigure. Aşa cum spuneam, am modificat astăzi (n.r. ieri) OUG 114/2018. (...) În principal, modificările vizează o nouă modalitate de calcul a capitalului social minim, se vor asigura astfel condiţii echilibrate de funcţionare a administratorilor şi se va permite dezvoltarea sustenabilă şi durabilă a sistemului de pensii private exclusiv în folosul participanţilor. În acest sens, cu acordul administratorilor fondurilor de pensii, am decis creşterea capitalului social total al fondurilor cu circa 75 de milioane de euro până la 136 de milioane de euro. În medie, un administrator creşte capitalul social al unui fond de pensii cu circa 10,7 milioane de euro până la 19,4 milioane de euro".

Domnia sa a explicat că infuzia de aproximativ 75,3 milioane de euro va determina dezvoltarea sistemului de pensii private în România.

"Astfel, capitalul social minim necesar la 31 decembrie a anului în curs este echivalentul în lei a 8% din contribuţiile virate în anul calendaristic precedent diminuate proporţional cu ponderea investiţiilor în infrastructură, deci în proiecte de parteneriat public-privat sau în fonduri de investiţii specializate în infrastructură, în total active la sfârşitul anului precedent", a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a precizat că a fost adăugată "cerinţa de capital social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii la data constituirii reprezentând echivalentul în lei a 4 milioane de euro calculat la cursul de schimb al BNR".

Iniţial, Ordonanţa lăcomiei (114/2018) prevedea că minimul necesar al capitalului social pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat şi actualizat în raport cu valoarea contribuţiilor participanţilor, respectiv: 5% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro; 7% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro şi 500 milioane euro; 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro.

Ulterior a fost propusă o nouă Ordonanţă, 19/2019 prin care se sus­penda până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerinţele de capital pentru administratorii fon­durilor de pensii.

La un simplu calcul, în anul 2008, un român de 35 de ani, plătit cu salariul mediu brut pe economie (care era de aproximativ 1.623 de lei pe luna, iar contribuţia la Pilonul II era de 32,5 lei pe luna) câştigă circa 21.132 de lei pe an brut. Contribuţia virată în 2008 a fost de 412 lei, iar suma acumulată, după investiţii (făcute de fondul de pensii care administra contul), ajungea la 436 de lei.

Sumele au crescut odată cu majorarea salariului mediu brut, dar şi odată cu majorarea contribuţiei virate la Pilonul II prin creşterea procentului. În anul 2018, salariul mediu brut pe economie a crescut la 4.502 lei. Suma anuală a ajuns la 54.024 lei. Contribuţia virată în 2018 către Pilonul II a fost de 1.975 de lei. Sumele totale acumulate, în zece ani, după scăderea comisionului de administrare perceput de fond, au ajuns la 13.091 de lei (2.773 de euro).

Dacă evoluţia salariului mediu brut se va păstra în acelaşi ritm, iar contribuţia la Pilonul II va rămâne aceeaşi, respectiv 3,75% din venitul brut, atunci, până în 2037, la vârstă de pensionare (65 de ani), suma acumulată va ajunge la 124.291 lei (26.000 de euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. un penibil...niste cocosi transformati in pui de o zi

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb