MICEX şi RTS din Rusia vor crea o piaţă unică de acţiuni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 februarie 2011

Fuziunea MICEX - RTS urmăreşte creşterea lichidităţii celor două burse şi consolidarea infrastructurii acestora.

Fuziunea MICEX - RTS urmăreşte creşterea lichidităţii celor două burse şi consolidarea infrastructurii acestora.

Acţionarii MICEX au semnat o înţelegere neangajantă privind preluarea pachetului de control la RTS, iar acordul angajant dintre părţi va fi încheiat până la finele lunii aprilie

Acţionarii pieţei acţiunilor MICEX din Rusia au semnat un acord neangajant prin care semnalează intenţia de preluare a pachetului de control la rivalul RTS, anunţă prim-vicepreşedintele băncii centrale, Alexei Uliukaiev, citat de agenţia Ria Novosti.

Anunţul privind afacerea dintre cele două mari burse din Rusia vine la câteva luni de negocieri pentru o posibilă fuziune. Astfel a fost des­chisă calea creării unei pieţe de acţiuni unificate în Rusia, în contextul în care guvernul urmăreşte să facă din Moscova un centru financiar global.

La MICEX - piaţa acţiunilor denominate în ruble, sunt derulate aproape 80% din tranzacţiile de profil din Rusia, iar la RTS, piaţa acţiunilor denominate în dolari, este realizat restul transferurilor.

Fuziunea celor două pieţe ar susţine posibilitatea creării unei singure platforme ruseşti de tranzacţionare a acţiunilor, derivatelor şi instrumentelor financiare.

Potrivit spuselor lui Uliukaiev, o eventuală fuziune urmăreşte să crească lichiditatea burselor şi să consolideze infrastructura acestora. Afacerea ar evalua MICEX la 3,45 miliarde dolari, iar RTS - la 1,15 miliarde dolari. Dacă tranzacţia va avea loc, MICEX va plăti pentru 35% din pachetul de control al RTS în numerar, iar restul de 65% printr-un schimb de acţiuni. Potrivit aşteptărilor, cele două părţi vor semna acordul angajant de fuziune până la finele lunii aprilie, iar numai un eveniment de forţă majoră ar putea amâna încheierea înţelegerii.

Banca Centrală a Rusiei, care deţine 29,8% din MICEX, îşi va înstrăina participaţia pe care o va controla la noua entitate printr-o ofertă publică iniţială, care ar putea avea loc în următorii trei ani. Acţionarii majoritari ai RTS sunt societatea de brokeraj "Troika Dialog" (10%), "Alfa Bank" (9,6%) şi "Deutsche Securities (9%).

Directorul executiv al MICEX, Ruben Aganbegyan, consideră că afacerea dintre cele două burse este "o veste bună" pentru piaţa de capital, iar preşedintele RTS, Jacques Der Megreditchian, consideră că tranzacţia este corectă pentru ambele burse şi pozitivă pentru domeniul în care îşi desfăşoară activitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb