Micii producători de tutun s-au făcut scrum

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 mai 2008

Micii producători de tutun s-au făcut scrum

Comisia Europeană vrea să înlocuiască subvenţiile la hectar cu cele în funcţie de producţie

Micii producători de tutun din ţara noastră sunt în pericol de faliment din pricina unei noi strategii a Comisiei Europene de acordare a subvenţiilor în agricultură.

Potrivit producătorilor agricoli autohtoni, Bruxelles-ul pregăteşte un proiect de decuplare a subvenţiilor pentru tot sectorul agricol, prin înlocuirea sprijinului financiar la hectar, cu cel acordat la producţie.

Deşi au acces la o subvenţie redusă comparativ cu fermierii occidentali, de 97 de euro la hectar, fermierii noştri, implicit producătorii de tutun, nu vor mai încasa integral această sumă la suprafaţa declarată, ci doar în funcţie de o grilă de producţie, aflată momentan în stadiul de proiect.

"Noua reformă a Comisiei Europene de decuplare a subvenţiilor a avut efecte negative asupra produselor, astfel că mulţi fermieri renunţă la cultivarea tutunului sau iau în calcul abandonarea acestei culturi", susţine Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei "Agrostar". Domnia sa ne-a explicat: "Decuplarea subvenţiilor în sectorul agricol presupune înlocuirea subvenţiei pe suprafaţă cu cea acordată la producţie. Prin acest mecanism se pierd nişte bani şi creşte starea de insecuritate a producătorilor, întrucât aceştia nu-şi vor mai putea aprecia corect profitul şi vor lua credite mai puţine pentru dezvoltare. Pentru micii producătorii de tutun din ţară, această măsură va reprezenta o lovitură grea întrucât ei beneficiază de o subvenţie de numai 97 de euro, în timp ce italienii pot obţine între 1.600 de euro şi 3.600 de euro. Aceşti bani vor fi acordaţi în baza unor scheme de producţie aflate, momentan, în lucru la Bruxelles".

Un raport al federaţiei "Agrostar" arată că producţia europeană de tutun reprezintă doar 4% din producţia mondială. Pe de altă parte, Bruxelles-ul poartă negocieri avansate cu alte state din afara spaţiului comunitar în privinţa consolidării relaţiilor comerciale cu tutun.

"O posibilă liberalizare a pieţei tutunului, concomitent cu reducerea subvenţiei, poate reprezenta sfârşitul micilor producători autohtoni", ne-a declarat Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţiei "Agrostar". Datele Ministerului Agriculturii arată că suprafaţa naţională cultivată cu tutun s-a redus semnificativ în ultimii ani, de la 9.600 de hectare în anul 1995, la numai 6.200 de hectare în 2004.

Odată cu reducerea suprafeţelor, producţia de tutun aproape s-a înjumătăţit, ajungând de la 13.400 de tone, la 7.200 de tone în perioada menţionată.

Urmând trendul descendent din perioada 1995-2004, la momentul actual, suprafaţa cultivată cu tutun se situează în jurul a 1.000 de hectare, ne-a explicat Tudor Dorobanţiu.

În concluzie, reducerea culturilor de tutun, lipsa subvenţiilor, accizele mari şi inexistenţa unei relaţii cu procesatorii, pun în pericol existenţa acestei producţii tradiţionale.

"Nu avem nicio relaţie cu micii producători de tutun din ţară", a confirmat Peter Imre, director al companiei "Philip Morris".

Totuşi, salvarea micilor producători de tutun din ţară ar putea să vină din partea Guvernului. Gheorghe Albu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, ne-a declarat că producătorii de tutun vor primi în continuare o subvenţie de 2.000 de lei la hectar.

În perioada 29-30 aprilie 2008, la Verona, în Italia, a avut loc Seminarul international "Dialogul social şi situaţia sectorului tutunului în Europa şi Italia", eveniment organizat de Federaţia Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie şi Ambient din Italia şi de Federaţia Europeană a Sindicatelor. Reprezentanţii agricultorilor din Italia, Franţa, Spania, România, Polonia, Cehia, Bulgaria, Germania, Grecia, au adoptat o rezoluţie prin care solicită Comisiei Europene o perioadă de graţie, până în 2013, pentru decuplarea subvenţiilor. Rezoluţia sindicaliştilor va ajunge şi la europarlamentarii celor zece state semnatare, în eventualitatea unei decizii favorabile a Parlamentului European.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cultivatorii de tutun din România, au primit dupa anul 2007 si pana in prezent, un sprijin pentru productia obtinuta si valorificata la firmele de prim-procesare de 2 euro/ kg. de tutun. Pentru recolta anului 2010 facem demersuri pe langa autoritatile nationale in vederea mentinerii nivelului de sprijin si de prelungire aperioadei de acordare in continuare . Fermierii din România nu trebuie sa fie dezavantajati fata de producatorii din celelalte tari membre UE in care cultura de tutun este puternic sustinuta.Pentru a-si apara interesele, producatorii de tutun s-au organizat in grupuri profesionale si este in curs de infiintare a organizatiei interprofesionale pe filiera tutunului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb