La sfârşitul săptămânii trecute, Societatea de Investiţii Financiare Oltenia (SIF5) şi-a lichidat participaţia deţinută la Bancpost către acţionarul majoritar al băncii, grupul elen Eurobank EFG, pentru suma de 12,15 milioane de euro.
Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Bancpost nu comentează cu privire la tranzacţiile care au loc între diferiţii acţionari. Totuşi, în calitate de membri ai Grupului Eurobank EFG, cred că merită să subliniem că recenta achiziţie a acţiunilor SIF Oltenia semnalează menţinerea angajamentului pe care grupul îl are faţă de România în general şi faţă de Bancpost în special".
Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României s-au întâlnit la Bruxelles cu principalele instituţii bancare străine ce au subsidiare în ţara noastră pentru a discuta despre angajamentul privind menţinerea finanţării în România. Astfel, băncile, printre care şi Eurobank EFG, şi-au asumat angajamentul că nu vor retrage bani din ţara noastră.
Preşedintele Bancpost ne-a mai spus: "Faptul că, în această perioadă de criză pe plan internaţional, banca noastră mamă nu numai că nu îşi diminuează, ci chiar îşi majorează expunerea faţă de ţara noastră, constituie un indiciu elocvent în ceea ce priveşte încrederea pe care aceasta o are în perspectivele pe termen lung ale economiei româneşti şi dă un semnal de încredere pentru toţi ceilalţi investitori străini".
De asemenea, în discuţii cu grupul elen pentru lichidarea participaţiei de la Bancpost se află şi SIF Banat - Crişana, SIF Moldova şi SIF Transilvania, negocieri care, potrivit reprezentanţilor societăţilor de investiţii financiare, au fost iniţiate de Eurobank EFG.
"Cred că tranzacţia menţionată, ca şi cele care ar putea urma, oferă şi un răspuns clar celor care se temeau că băncile străine şi-ar putea retrage banii din România - cel puţin în ceea ce priveşte Eurobank EFG este clar că nu acesta este cazul", a concluzionat Mihai Bogza.
Bancpost este controlată de grupul elen EFG Eurobank, care deţinea anterior tranzacţiei discutate aproximativ 84,73% din capitalul social al băncii locale, în timp ce SIF1, SIF2, SIF3 şi SIF5 deţineau cumulat aproape 11% din acţiuni. În urma transferului de săptămâna trecută, participaţia EFG Eurobank s-a majorat până la 88,22% din capital.
Activele totale gestionate de grup în ţara noastră se ridicau la finalul lunii martie la 6,066 miliarde euro, în creştere cu 35% faţă de primul trimestru din 2008, când erau cifrate la 4,49 miliarde euro, potrivit unui raport al Eurobank EFG.