MIHAI CĂRUNTU, BCR: "Exporturile ridicate de electricitate nu vor mai ajuta semnificativ rezultatele Transelectrica"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 14 august 2015

"Exporturile ridicate de electricitate nu vor mai ajuta semnificativ rezultatele Transelectrica"

Actualizare 11:15 Profitul Transelectrica a scăzut cu 7% la şase luni, la 210 milioane lei

Profitul net al Transelectrica (TEL) a scăzut în primele şase luni cu 7% faţă de perioada ianuarie - iunie 2014, la 210 milioane lei, faţă de 226 milioane lei.

Veniturile realizate de TEL în primul semestru au crescut cu 8,1%, la 1,426 miliarde lei, comparativ cu perioada similară a anului anterior, de 1,319 miliarde lei, fiind înregistrate creşteri pe ambele segmente operaţionale (activităţi cu profit permis şi activităţi zero-profit).

EBITDA a scăzut cu aproape 2,4%, la 410 milioane lei, faţă de perioada similară a anului 2014, de 421 milioane lei, această evoluţie fiind determinată în principal de influenţa segmentului activităţilor zero profit, arată raportul semestrial emis de companie.

(A.C.)

--------------

Profitul la şase luni al transportatorului naţional de electricitate Transelectrica SA (simbol TEL) se va situa, probabil, sub nivelul îregistrat în primul semestru al anului trecut, fiind influenţat negativ şi de o ajustare a consumului de electricitate, estimează Mihai Căruntu, coordonatorul echipei cercetare piaţă de capital din cadrul BCR.

Domnia sa ne-a declarat: "După ajustările asupra structurii tarifului de transport operate de ANRE în ultima perioadă, business-ul în volum al Transelectrica va fi mult mai strâns legat de dinamica consumului intern decât de producţia totală de electricitate care include şi exportul net. Cu alte cuvinte, exporturile ridicate de electricitate nu vor mai ajuta semnificativ rezultatele financiare ale companiei, aşa cum a fost cazul în 2014, când Transelectrica a realizat un profit net de 370 milioane lei, care este unul nesustenabil să fie replicat în anii viitori".

Iuliana Mocanu, Equity Analyst Investment Banking în cadrul Raiffeisen Bank România, se aşteaptă ca rezultatele pe trimestrul II să fie relativ apropiate de cele din trim II 2014, deoarece ar putea exista o încetinire a creşterii veniturilor în urma scăderii exporturilor de energie.

"Deja reglementatorul pieţei - ANRE - a ajustat veniturile reglementate pe anul de reglementare iulie 2015 - iunie 2016, când au fost stabilite tarifele valabile începând cu 1 iulie. Ajustarea provine în principal din diferenţe între veniturile realizate şi cele reglementate, nu din profit"; ne-a spus domnia sa

În bugetul pe anul 2015, TEL are aprobată deja o rată de distribuire a dividendului de 50%, conform doamnei Mocanu.

Analistul BCR ne-a spus că rezultatele financiare din primul semestru din 2015 trebuie văzute în contextul în care rezultatul din exploatare din 2014 a depăşit de aproape două ori profitabilitatea reglementată prin metodologia de calcul a tarifului de transport. Mai precis, pentru o companie de tipul Transelectrica, profitabilitatea medie operaţională de-a lungul a mai mulţi ani ar trebui să fie apropiată de produsul dintre rata de rentabilitate reglementată fixată de ANRE (7,7% în perioada iulie 2014-iunie 2019) şi media activelor recunoscute de ANRE (respectiv baza activelor reglementate-BAR), ne-a explicat Mihai Căruntu.

"În acest context, trebuie să se înţeleagă faptul că ANRE a ajustat cu 6,8% tariful de transport pentru perioada iulie 2015-iunie 2016, fapt care ar fi de natură să reducă profitabilitatea operaţională către factorul de profitabilitate reglementat. O scădere a tarifului este absolut firească şi se va vedea în rezultatele Transelectrica începând din semestrul al doilea din acest an şi mai ales începând cu 2016", a completat domnia sa.

Analistul ne-a mai declarat: "Creşterea profitului net al Transelectrica de la maximum 100 milioane lei până în 2012 la circa 200 milioane lei în 2013 şi apoi la 370 milioane lei în 2014, se explică prin două evoluţii: i) majorări succesive şi relativ generoase ale tarifului de transport de către ANRE (12,7% în ianuarie 2013, 5,5% în ianuarie 2014, 1,5% în iulie 2015), concomitent cu ii) reducerea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic, ca urmare a ajustării drastice a preţului electricităţii din ţara noastră, precum şi cu scăderea cheltuielilor cu mentenanţa".

În opinia sa, una din provocările principale ale companiei se referă la scăderea nivelului investiţiilor din ultimii ani şi la faptul că, până în 2017, nivelul acestora ar urma să fie sub nivelul optim proiectat de noul consiliu de supraveghere la începutul mandatului. Consecinţa acestui fapt ar consta într-o scădere a activelor reglementate BAR, care conduce la o scădere a nivelului profitabilităţii reglementate (calculate drept 7,7% înmulţit cu BAR).

Mihai Căruntu a remarcat: "Interesant este faptul că unul din motivele pentru care a scăzut cuantumul asumat al investiţiilor este chiar adjudecarea proiectelor de investiţii în cadrul licitaţiilor la costuri semnificativ sub cele estimate în documentaţiile de proiectare, acest fapt fiind datorat concurenţei în creştere între furnizorii din piaţă (costurile de adjudecare au fost cu circa 35% mai reduse în medie conform raportului anual pe 2014 al companiei). Majorarea investiţiilor Transelectrica pe termen mediu şi lung ar reprezenta o veste foarte bună transmisă de companie, care ar fi bine primită de investitori. Motivul este legat de faptul că există o foarte bună capacitate de absorbţie a investiţiilor prin intermediul creşterii tarifului de transport, ţinând seama că ponderea acestuia în preţul final al electricităţii plătit de consumatorii este mai mică de 5%. Ca atare, compania se bucură de fundamente foarte bune pe termen lung din acest punct de vedere".

Schimbarea în mod sustenabil a profilului de profitabilitate al companiei începând cu 2013 a făcut din Transelectrica o companie tipică de dividend, adică o companie ce îşi poate asuma o politică limpede de dividende şi un dividend îndeajuns de atractiv. Randamentul estimat al dividendului pe 2015 de peste 7% rămâne unul atractiv şi, astfel, se poate interpreta faptul că piaţa şi investitorii nu au reacţionat negativ la decizia ANRE de ajustare cu aproape 7% a tarifului de transport începând cu 1 iulie 2015, ne-a precizat domnul Căruntu. Acest fapt poate fi interpretat şi drept o recunoaştere indirectă a faptului că profitabilitatea din 2014 nu este considerată de piaţă a fi replicabilă în următorii ani, consideră domnia sa.

Reprezentantul BCR susţine că mandatul noului consiliu de supraveghere, precum şi implementarea managementului profesionist reprezintă o explicaţie importantă pentru care Transelectrica arată drept o companie cu o calitate mult îmbunătăţită faţă de profilul de până acum trei ani. Domnia sa apreciază că transparenţa, calitatea foarte bună a raportărilor şi atenţia în comunicarea cu investitorii degajă personalitate (inclusiv în relaţia cu ANRE), precum şi o claritate a mesajelor strategice ce au fost apreciate de piaţă şi s-au văzut în evoluţia acţiunii în ultimii doi ani.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Singurul lucru la care Directoratul TEL se pricepe cu adevărat este să mistifice realitatea prin artificii sau falsuri contabile. Asta a făcut fiecare pe unde a lucrat înainte. Aștept următorul raport al Curții de Conturi. Sau poate nu ...

    Dl Mihai Caruntu vorbeste mult fara sa spuna absolut nimic.Tipic pentru BCR. Daca asta inseamna sa fi analist, oricine o poate face.De fapt el spune in multe cuvinte ca se poate intampla orice.Da, ANRE a umblat la tarif si a redus profitabilitatea Transelectrica datorita unei campanii de presa sustinute si populiste, care dureaza de la inceputul anului."Cat costa de fapt energia la producator", va mai amintiti?Totul a fost o mizerie populista si toata presa a mers cu ea inainte.Iar acum vine marele analist sa ne explice nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb