MIHAI FERCALĂ: Creşte concentrarea acţionariatului la SIF-uri

A.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2006

Investitorii continuă să fie interesaţi să acumuleze acţiuni la SIF-uri, încetul cu încetul avînd loc o concentare a acţionariatului acestor societăţi. "Este adevărat că la preţurile actuale de tranzacţionare este nevoie de o sumă considerabilă să investeşti pentru a deţine 1% din SIF, este vorba deja de milioane de euro, dar părerea mea este că anul acesta şi anul viitor, acţionariatul va continua această tendinţă de concentrare" a declarat Mihai Fercală, preşedintele SIF3 Transilvania, citat de "Rompres". Domnia sa consideră că la ultima AGA nu au fost prezenţi tocmai acţionari importanţi străini care probabil au considerat că e prea mare efortul să vină la o adunare generală în raport cu valoarea pachetelor şi a investiţiilor lor în SIF-uri. Mihai Fercală consideră că o a doua explicaţie ar fi că există foarte mulţi acţionari străini, fonduri mari de investiţii, care au dat mandat discreţionar caselor de brokeraj din România să le cumpere şi să le gestioneze acţiunile, dar se pare că nu le-au dat şi dreptul să îi reprezinte la Adunările Generale ale Acţionarilor.

Acţionarii mari care au lipsit de la AGA deţin circa 38% din capitalul social al SIF "Transilvania". Mihai Fercală susţine că aceştia nu au înteles că participarea la AGA era în interesul lor: "Dacă de exemplu erau acţionari care deţineau cinci milioane de acţiuni ei mai căpătau în mod gratuit două milioane şi jumătate de acţiuni."

Mihai Fercală: Nici un acţionar nu deţine mai mult de 1% la SIF3

Preşedintele SIF3 consideră că ordonanţa care limitează pragul de deţinere la SIF-uri la 1% foloseşte, în final, investitorilor, pentru că ei au putut să-şi crească de zece ori valoarea deţinerilor. Totuşi, domnia sa consideră că nu era nevoie să se insereze un termen de vînzare (n.r. - trei luni) sau dacă chiar era nevoie, acest termen trebuia să fie mult mai lung. Mihai Fercală este de părere că "acţionarii au cumpărat titluri până la 1%, în virtutea unui act normativ în vigoare care le dădea acest drept. Să îi sileşti după un număr de luni să vîndă diferenţa nu este corect, cred că nici nu este constituţional, însă din câte ştiu eu nici un acţionar al lui SIF Transilvania nu se găseşte în situaţia să aibă deţineri peste 1% şi, în consecinţă, să fie obligat să le vîndă".

Preşedintele SIF3 este şi mai radical în ceea ce priveşte definiţia "acţiunii concentrate", considerînd că "această prevedere va rămîne, la urma urmei, fără efect, pentru că eu cred că nu există acţionari în SIF-uri care deţin peste 1%, iar a estima cîţi dintr-o listă au în spate de fapt unul şi acelaşi finanţator este hazardant".

Mihai Fercală consideră că singurul abilitat legal să facă o astfel de investigaţie şi să ajungă la concluzia că există acţionari care încalcă prevederile legale este numai Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Domnia sa a specificat că "CNVM lucrează în acest sens întrucît ne-a cerut, încă înainte de a avea lista acţionarilor de la registru pentru datele de referinţă, să precizăm noi o listă cu toţi acţionarii care deţin peste 0,5%". Conform declaraţiilor preşedintelui SIF "Transilvania", singurul care deţine acţiuni SIF3 în procent de 1% este "Cocor Bucureşti".

Nici un SIF nu-şi va vinde, în următorii ani, vreo acţiune din BCR

Mihai Fercală consideră că SIF-urile ar trebui să cumpere titlurile deţinute de angajaţii BCR, la fel cum intenţionează să facă şi "Erste". Singura diferenţă este că "Erste Bank" doreşte să cumpere titlurile salariaţilor la un preţ mai mic decît cel cu care a achiziţionat pachetul majoritar în timp ce domnul Fercală consideră că, pentru ai putea determina pe salariaţi să vîndă acţiunile către SIF-uri, ar trebui ca acestea să le ofere un preţ mai mare decît cel plătit de "Erste". Mihai Fercală este de părere că, după ce acţiunile BCR vor fi listate, preţul va fi mult mai mare decât preţul pe care "Erste" l-a plătit statului român. Prin acordurile pe care AVAS le-a semnat cu SIF-urile şi care au fost preluate în contractul de privatizare, "Erste" s-a obligat ca pînă la listarea băncii să plătească minimum 40% din profitul net sub formă de dividende. Preşedintele SIF3 vede două posibilităţi: ori "Erste" nu listează BCR şi plăteşte în continuare aceste dividende, ori o listează şi poate atunci SIF-urile vor fi tentate, după un timp, să iasă din structura de acţionariat.

"Erste" a mai făcut o propunere foarte interesantă atît salariaţilor cât şi SIF-urilor, să-şi convertească acţiunile din BCR în acţiuni ale grupului "Erste", listat la Bursa de la Praga şi de la Bursa de la Viena. Această propunere i se pare interesantă şi preşedintelui SIF3, însă consideră că problema este care va fi raportul de schimb pentru acţiuni ale grupului "Erste". Domnia sa susţine că "grupul Erste este unul dintre marile grupuri bancare din Europa Centrală şi de Răsărit, deci probabil că va avea un cuvânt de spus în procesele economice din această zonă".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb