MIHAI IONESCU, ANEIR: "Bugetul pentru 2017 - puţin credibil şi nerealist"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 februarie 2017

"Bugetul pentru 2017 - puţin credibil şi nerealist"

Preşedintele ANEIR: "Dacă prognozele MFP vor fi infirmate, atunci rectificările care vor urma vor fi negative"

Preşedintele Iohannis se întâlneşte astăzi cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Finanţelor Viorel Ştefan

Bugetul de stat aferent anului în curs este puţin credibil şi nerealist, consideră Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), precizând că are o serie de îndoieli legate de predictibilitatea noului buget.

Domnia sa ne-a declarat: "Am mai multe îndoieli referitoare la predictibilitatea bugetului din acest an, ţinând cont de prognozele deloc convingătoare făcute pentru activitatea de export, care este unul dintre pilonii principali în constituirea bugetului.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a prognozat o creştere a exporturilor cu 7,3%, pentru acest an şi cu 5,5% pentru anul trecut, în condiţiile în care 2016 s-a încheiat cu un nivel de creştere de 5,1%. Dacă MFP a greşit prognoza pentru anul trecut chiar având datele la 11 luni, atunci cum să avem încredere că estimările pentru anul în curs sunt corecte?

Mai mult decât atât, prognoza pentru evoluţia importurilor, în 2017, arată un plus de 8,1%, anul trecut încheindu-se cu o creştere de 7%. Recent, ministerul a făcut prognoze pentru ritmul de creştere a importurilor aferent întreg anului trecut şi a estimat că acesta ajunge la 7,8%.

Totodată, deficitul comercial s-a cifrat, anul trecut, la 9,956 miliarde euro, prognoza fiind de 10,250 miliarde euro. Pot să mă încred eu în prognoza lor de deficit pe 2017, care ajunge la 11,55 miliarde euro?

Şi prognoza cursului de schimb pune semne de întrebare, în contextul în care MFP a estimat o medie anuală pentru 2016 de 4,49 lei/euro, iar la finalul anului aveam un curs de 4,54 lei. Pentru acest an, prognoza cursului mediu este de 4,46 lei/euro. Cele menţionate arată că bugetul este puţin credibil şi nerealist".

Potrivit domnului Ionescu, dacă prognoza făcută de MFP va fi infirmată, atunci rectificările care vor urma vor fi negative, după ce anul trecut am avut două rectificări pozitive. În aceste condiţii, vor trebui să fie eliminate anumite cheltuieli, probabil cele de investiţii.

Preşedintele ANEIR ne-a mai spus că, în prima lună din 2017, am avut creşteri de 14,5% la exportul către ţările extra UE.

Importurile au avut o evoluţie pozitivă pe zona extra-europeană de 39,2%, în ianuarie. În prima decadă din luna februarie faţă de aceeaşi perioadă din 2016, au fost scăderi de 1,8%, la exportul în statele din afara Uniunii Europene, ne-a mai precizat Mihai Ionescu, reiterând că, în aceste condiţii, este greu de crezut că prognozele în baza cărora a fost constituit bugetul vor fi atinse.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, ieri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care îl invită să discute despre bugetele care au ajuns la Administraţia Prezidenţială pentru promulgare: "Având în vedere că astăzi (n.r. ieri) Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, marţi, 14 februarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni".

Ionescu: "Noul secretar de stat pare să fi înţeles importanţa Programului de Promovare a Exporturilor"

Pentru promovarea pe piaţa externă, exportatorii îşi pun speranţa în noul secretar de stat din Ministerul Economiei, responsabil cu Programul de Promovare a exporturilor, ne-a precizat Mihai Ionescu, menţionând că acesta pare să fi înţeles importanţa şi necesitatea acţiunilor de promovare în afara ţării a exportatorilor şi a produselor/serviciilor pe care le comercializează, "întrucât a deblocat documentele blocate de atâtea luni".

Potrivit şefului ANEIR, sumele alocate de stat, în acest an, pentru programul de promovare sunt suficiente (45 milioane lei), acestea fiind mult mai mari decât s-a cheltuit anul trecut - circa 20 de milioane de euro -, dar mult sub ce şi-au dorit exportatorii.

Mihai Ionescu ne-a declarat: "Prin Ordonanţa 8/2017, pe lângă cele 45 de milioane de lei, alocate pentru participarea la târguri şi expoziţii sub pavilion naţional, statul finanţează IMM-urile cu câte 50.000 de lei anual. Iniţial, s-a vorbit despre un plafon de 40 de milioane de lei, acum, însă, după aprobarea bugetului, se vehiculează un total de 18 milioane lei".

În acest moment, se lucrează la Hotărârea de Guvern pentru normele de aplicare a ordonanţei, după cum ne-a spus domnia sa.

Domnul Ionescu ne-a spus, recent, că exportatorii sunt dezamăgiţi de anul 2016, pentru că a fost primul în care ritmul de creştere a exporturilor a fost mai mic decât ritmul de creştere a PIB. De asemenea, a fost prima dată când am avut exporturi extra-UE în scădere.

O altă mare nemulţumire a ANEIR a fost desfiinţarea Departamentului de Comerţ Exterior din Ministerul Economiei, ne-a declarat Mihai Ionescu, adăugând: "Suntem dezamăgiţi de faptul că echipa de la Ministerul Economiei a reuşit să destructureze Departamentul de Comerţ Exterior. Aveam o structură care se ocupa în exclusivitate de comerţul exterior. Unii au considerat că nu este nevoie de un departament pentru acest lucru. Nu este adevărat! Este foarte importantă existenţa acestui departament. Dar aşa au înţeles tehnocraţii să ajute exportatorii - au destructurat respectiva structură şi au blocat toate plecările la posturile de la ambasadele din străinătate. Înainte aveam reprezentanţi la ambasadele străine. Nu au mai plecat la aceste posturi decât câţiva şi temporar. Jumătate din reţeaua externă de reprezentanţi ai României nu mai există. Nu spun că erau geniali, dar ne puteam baza pe ei. Buni, răi, erau acolo şi mulţi erau utili. Ministerul Economiei a blocat promovarea exporturilor, în ciuda faptului că anul trecut am avut bani alocaţi de la buget. Nu am realizat nici jumătate din programul de promovare a exporturilor planificat la începutul anului trecut. De asemenea, deficitul a ajuns din nou la un nivel record de peste 10 miliarde euro, preconizat pentru întregul an".

Exportatorii au strategii aprobate de Guvern până în 2020, termen până la care îşi propun să ajungă cu exporturile la nivelul mediu european, în ceea ce priveşte ponderea în PIB.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. N-am inteles cum suma alocata in acest an pentru promovare export 45 mil lei ar fi mai mare decat cea realizata de anul trecut de 20 mil.Euro ?????

    D-le Ionescu sa nu credeti ca infiintarea sau desfiintarea unui Departament ajuta strict la promovarea exporturilor asa dupa cum sa nu credeti ca daca acum s-au infiintat 26 de Ministere va creste PIB ul Romaniei cu 15 % sau invers daca se vor micsora numarul de ministere va scadea PIB-ul

    Aceste sarcini probabil au fost impartite altui Departament ........si in final depinde de calitatea si si seriozitatea celor care va ajuta in promovarea exportului 

    Va dau un exemplu d-le Ionescu in Belgia nu a existat Guvern Executiv timp de un an si jumatate si zicese ca a mers mai bine........

    Finalul este ca la noi sunt structuri prea "stufoase" si calitatea lor lasa de dorit.si sunt chiar inutile.... 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb