MIHAI IONESCU, ANEIR: "S-a creat o tendinţă ca România să fie mai activă în ţările extra-comunitare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 noiembrie 2012

"S-a creat o tendinţă ca România să fie mai activă în ţările extra-comunitare"

În ultima vreme, s-a creat o tendinţă ca România să fie mai activă în ţările extra-comunitare, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Domnia sa susţine că acest lucru se întâmplă în urma faptului că exportatorii români conştientizează nevoia de a-şi diversifica portofoliul de clienţi în general, cu prioritate către zona extra-comunitară mai puţin afectată de criză.

Valoarea exporturilor noastre a înregistrat, în primele opt luni ale anului în curs comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, o creştere de 0,7%. Creşterile au fost realizate în ţările non UE, unde am avut vânzări în creştere cu 3,1% (262 milioane de euro), în Uniunea Europeană având exporturi mai mici cu 0,3%, adică 70 de milioane de euro.

Tendinţa de creştere a exporturilor pe zona din afara Uniunii Europene s-a menţinut şi în octombrie, când a fost înregistrată o creştere de 5,6%, faţă de aceeaşi lună a lui 2011, ne-a declarat Mihai Ionescu.

Rusia, China, Turcia, Egipt - pieţe pe care urmează să ne promovăm

Consiliul de Export intenţionează să deschidă, anul viitor, noi expoziţii permanente, în Rusia, China, Turcia, Egipt, precum şi în alte zone situate în afara Uniunii Europene, ne-a mai spus Mihai Ionescu.

Ţara noastră are deschisă, de un an şi jumătate, o expoziţie permanentă în Dubai, ce se adresează Orientului Mijlociu şi altor ţări din zona Afro-Asiatică, ne-a precizat reprezentantul ANEIR, care este şi preşedinte al Consiliului de Export.

În America de Nord, la Los Angeles şi New York, ANEIR a deschis două centre de promovare. Totodată, în Dakar, capitala Senegalului, există un centru de promovare ce se adresează Africii Occidentale. În această lună, va avea loc o nouă etapă de dezvoltare a acestui centru, prin atragerea unor noi ţări din Africa.

Un astfel de centru este deschis, de Camera de Comerţ Bucureşti, şi la Beijing, în China.

Potrivit lui Mihai Ionescu, în toate aceste ţări au fost semnate zeci de contracte de export, în diverse domenii, precum construcţiile de maşini, industria uşoară, sectorul agro-alimentar, mobila, suplimentele alimentare.

"Toate demersurile făcute la nivelul structurilor private au focusat eforturile de promovare pe zona extra-comunitară, iar firmele au reacţionat pozitiv la aceste acţiuni", ne-a mai spus domnul Ionescu.

Mihai Ionescu: "Criza a aşezat deficitul balanţei comerciale pe baze mai realiste"

Autorităţile sunt optimiste cu privire la valoarea exporturilor pe întreg anul, care va creşte, după cum arată estimările, cu circa 1 miliard de euro faţă de anul trecut.

Prognozele pentru 2013 arată o creştere a exporturilor cu 3 miliarde euro.

"La aceste creşteri, foarte mult va contribui < Ford >, care, probabil, va fi un exportator de top, alături de celelalte societăţi ce aşteaptă să demareze activitatea de export. În cazul celorlalte firme, nu ne putem aştepta la creşteri spectaculoase la export", a precizat secretarul general al ANEIR, adăugând: "Am depăşit nivelul din 2008, când am avut exporturi de 33,7 miliarde euro. În 2011 am vândut pe pieţele externe de 45 miliarde euro, pentru acest an şi pentru 2013 fiind estimate exporturi de 46 miliarde şi, respectiv, 49 miliarde euro. Deşi ritmul de creştere nu a fost atât de spectaculos ca în anii anteriori, din 2009 ne menţinem la un deficit al balanţei comerciale de circa 10 miliarde euro".

Pentru acest an, sunt prognozate importuri de 56 miliarde euro, cu un miliard de euro mai mult decât în 2011, păstrându-se echilibrul balanţei.

Domnul Ionescu ne-a spus: "Pentru 2013, este prognozată o creştere a deficitului la 11 miliarde euro, dar eu mă îndoiesc, pentru că ritmul este constant de patru ani, după ce, în 2008, deficitul comercial era de 23,5 miliarde euro. Criza a aşezat deficitul balanţei comerciale pe baze mai realiste, importurile erau stimulate de consumul făcut pe credite cu buletinul".

Mihai Ionescu: "Este ruşinos pentru România să aibă o balanţă deficitară în domeniul agro-alimentar"

Jucătorii din domeniu intenţionează ca, în următorii 2-3 ani, să echilibreze şi balanţa comercială din sectorul agro-alimentar, unde deficitul se ridică la 1-1,5 miliarde euro.

Reprezentantul ANEIR opinează: "Este ruşinos pentru România să aibă o balanţă deficitară în domeniul agro-alimentar. De aceea, pentru a ajunge la o balanţă chiar excedentară, dacă se poate, vrem să producem tot ceea ce importăm în acest domeniu şi să mărim exportul în zonele unde există cerere de carne şi produse din carne, cum ar fi ţările arabe, Rusia, China şi alte ţări din fostul spaţiu CSI, unde, încă, mai sunt probleme legate de certificarea abatoarelor noastre".

Guvernul face demersuri pentru eliminarea acestor probleme.

Chiar de astăzi încep inspecţiile pe care experţi ruşi din domeniul sanitar-veterinar le vor efectua în cadrul firmelor româneşti din domeniu, în vederea deschiderii pieţei pentru exportul de carne şi preparate din carne.

Şi demersurile cu partea chineză pe aceeaşi temă sunt destul de avansate, potrivit autorităţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb