MIHAI IONESCU, PREŞEDINTELE ANEIR: "Deficitul comercial de anul acesta va fi semnificativ peste cel din 2018"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 mai 2019

"Deficitul comercial de anul acesta va fi semnificativ peste cel din 2018"

INS: "Deficitul balanţei comerciale s-a majorat cu 921,8 milioane euro, la 3,64 miliarde euro, în primele trei luni ale acestui an"

Deficitul balanţei comerciale s-a majorat cu 921,8 milioane de euro, la 3,64 de miliarde de euro, în primele trei luni ale acestui an, faţă de valoarea consemnată în acelaşi interval al anului 2018, arată cifrele publicate, vineri, de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

2019 este primul din ultimii şase ani în care ţara noastră înregistrează o creştere de sub 1% a exporturilor, ceea ce este destul de neplăcut, chiar grav, ne-a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Domnia sa a afirmat: "Astfel se explică de ce deficitul balanţei comerciale se majorează într-una. Dacă am compara trimestru cu trimestru, există riscul să avem o majorare a deficitului cu mult peste 15 miliarde euro, cât a fost anul trecut. Anul acesta deficitul balanţei comerciale va fi semnificativ peste cel consemnat în 2018".

Potrivit preşedintelui ANEIR, în rândul exportatorilor de la noi din ţară există un mare semn de incertitudine care ţine de evoluţia cursului de schimb valutar leu/euro.

Deşi acesta a fost favorabil exportatorilor, ei sunt temători să semneze contracte pe perioade lungi, având în vedere faptul că trebuie să cumpere materia primă acum, la un curs ridicat, iar până când vor reuşi să livreze la export mai poate dura luni sau chiar ani, în condiţiile în care cursul poate conduce exportatorii la pierderi, dacă leul se va întări, a mai explicat Mihai Ionescu.

"În plus, în anii 2015 şi 2016, exportatorii din România au ratat extrem de multe participări la târguri şi misiuni economice din cauza incapacităţii Ministerului Mediului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) de a gestiona Programul de Promovare a Exporturilor, astfel că firmele nu au putut să preia comenzi şi contracte. Este adevărat că în 2017 şi 2018 s-a înregistrat o creştere a numărului de acţiuni externe suportate de la bugetul de stat, anul 2018 marcând un record în domeniu (peste 70 de târguri şi misiuni economice), dar acest lucru se va vedea în perioada următoare (la sfârşitul acestui an şi la începutul anului viitor), având în vedere ciclul îndelungat de producţie a unor mărfuri destinate exporturilor", a mai precizat domnia sa.

Preşedintele ANEIR subliniază că MMACA trebuie să acorde, în continuare, o atenţie sporită implementării, în cursul acestui an, a programului de promovare pe care sectorul privat, în cadrul Consiliului de Export l-a majorat cu aproape 40% - de la 50 de milioane la 70 de milioane de lei.

Domnul Ionescu ne-a mai spus: "În al doilea rând, sperăm ca guvernanţii să înţeleagă lipsa forţei de muncă. Această problemă trebuie combătută prin stimulente de tipul celor acordate în sectorul construcţiilor - respectiva măsură din OUG 114/2018 trebuie să fie extinsă şi la acele sectoare de export (precum industria mobilei, cea de confecţii, industria producătoare de încălţăminte, cea a tricotajelor) unde salariile sunt cu mult sub nivelul celor din construcţii şi unde facilităţile acordate prin acest act normativ ar stimula repatrierea unor români sau angajarea unor specialişti din străinătate. Nu în ultimul rând, este foarte important să găsim soluţii la reducerea deficitului balanţei comerciale. În acest sens, sectorul privat, la iniţiativa ANEIR, a lansat un program de 15 măsuri care sunt în curs de consensualizare cu toate ministerele de ramură, după ce noi (la nivelul sectorului privat, în cadrul Consiliului de Export al României) l-am agreat luna trecută, pentru a-l înainta sub forma unui memorandum Guvernului României. Ne dorim să asigurăm o reducere a importurilor ca principală măsură de reducere a deficitului balanţei comerciale; acest program este axat, în primul rând, pe reducerea importurilor şi, în plan secund, pe creşterea exporturilor".

INS: "Faţă de martie 2018, exporturile din martie anul acesta au crescut cu 0,4%, iar importurile au crescut cu 2,7%"

În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, exporturile au însumat 17,53 miliarde de euro, iar importurile au însumat 21,17 miliarde de euro, mai arată INS.

Potrivit statisticii, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, exporturile au crescut cu 3,2%, iar importurile cu 7,4%, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 martie 2018. În luna martie 2019, exporturile au însumat 6,12 miliarde de euro, iar importurile au însumat 7,36 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,23 miliarde de euro.

INS a mai transmis: "Faţă de luna martie 2018, exporturile din luna martie 2019 au crescut cu 0,4%, iar importurile au crescut cu 2,7%.

În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,1% la export şi 36,9% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export şi respectiv 30,5% la import). Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019 a fost de 13,64 miliarde de euro la expedieri şi de 15,94 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 77,8% din total exporturi şi 75,3% din total importuri".

Conform datelor furnizate de INS, valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019 a fost de 3,88 miliarde de euro la exporturi şi de 5,22 miliarde de euro la importuri, reprezentând 22,2% din total exporturi şi 24,7% din total importuri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb