MIHAI PĂDUROIU, CBRE ROMÂNIA: "Birourile livrate la Braşov în 2015, închiriate 100%"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 6 august 2015

"Birourile livrate la Braşov în 2015, închiriate 100%"

Spaţiile de birouri livrate la Braşov în acest an au fost închiriate în proporţie de 100%, întrucât chiriaşii îşi doresc clădiri noi, cu spaţii verzi şi specificaţii tehnice de ultimă generaţie, ne-a declarat Mihai Păduroiu, head of office agency în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

Domnia sa ne-a explicat că proprietarii de birouri din Braşov îşi doresc să atragă din ce în ce mai multe companii noi atât în oraş, cât şi în ţară.

"Braşovul este cunoscut ca o destinaţie de BPO (n.r. business process outsourcing) şi SSC (n.r. shared service centers). Proprietarii birourilor de aici investesc tot mai mult în specificaţii tehnice conform cerinţelor companiilor de IT&C", ne-a spus domnul Păduroiu, subliniind: "În Braşov, multe dintre clădirile finalizate în urmă cu 10 ani sunt renovate şi reamenajate. În anul 2014, 12.000 mp de spaţii de birouri au fost reamenajate, iar proprietarii se gândesc din ce în ce mai mult la certificarea verde a spaţiilor de birouri".

Potrivit sursei citate, cel mai activ dezvoltator din Braşov este Ascenta Management, dezvoltatorul proiectului de birouri Coresi Business Park, proiect ce cuprinde un mix de conversii de spaţii industriale în spaţii de birouri de clasă A şi clădiri noi. "8.000 mp au fost finalizaţi in acest an, iar în 2016 - 2017 se va adăuga la stocul total de spaţii de birouri de clasă A şi B (93.000 mp) încă 18.000 mp", susţine reprezentantul CBRE, care subliniază că majoritatea spaţiilor de birouri din Braşov sunt construite în zonele centrale şi semicentrale, uşor acesibile pentru viitorii chiriaşi.

Specialiştii CBRE au lansat ieri un raport de piaţă pentru Braşov, în colaborare cu Manpower şi Ascenta Management, documentul prezentând o serie de informaţii privind piaţa imobiliară, forţa de muncă, potenţialii clienţi locali şi oportunităţile de afaceri din oraş.

Directorul de operaţiuni şi vânzări de la Manpower România, Emil Minciu, consideră că oraşe precum Braşov acţionează ca un magnet pentru forţa de muncă talentată, calificată şi valoroasă din diverse domenii, iar evoluţiile economice recente au făcut ca oraşul să atragă şi să reţină profesionişti de toate nivelurile de pregătire. "Cu o educaţie solidă, oportunităţi variate şi expunere internaţională, aceste talente pot sta la baza creşterii economice pentru companiile care investesc în regiune", a mai spus domnia sa.

CBRE: "Braşov va rămâne pe lista scurtă a investitorilor străini"

Pe termen scurt şi mediu, raportul dintre cererea şi oferta de spaţii de birouri este în echilibru, însă pe termen lung şi odată cu atingerea unei mase critice de resurse umane înalt calificate şi a unei infrastructuri de afaceri de calitate, cererea de spaţii de birouri de clasă A este aşteptată să crească substanţial, după cum a declarat Silviu Savin, partener Ascenta Management, dezvoltatorul Coresi Business Park Braşov.

La rândul său, Mihai Păduroiu a declarat că cererea de spaţii de birouri în Braşov este generată în principal de sectorul financiar - bancar şi de domeniul farmaceutic: "Acest gen de chiriaşi caută clădiri de birouri de clasă A şi B+ cu o foarte bună infrastructură IT, situate în zone de business. De aici şi popularitatea parcurilor tehnologice şi a centrelor de afaceri".

Potrivit raportului CBRE, expansiunea rapidă a sectorului de outsourcing la nivel global a dus la creşterea complexităţii serviciilor oferite în cele mai mari huburi de birouri din ţară, Braşovul fiind într-o poziţie favorabilă pe piaţa muncii, datorită stocului disponibil de spaţii moderne de birouri şi a unităţilor puternice de învăţământ.

Specialiştii CBRE consideră că Braşov va rămâne pe lista scurtă a Investiţiilor Străine Directe şi va deveni şi mai atractiv pentru companiile de producţie, atunci când proiectele majore de infrastructură vor fi abordate cu prioritate. "Situaţia curentă arată promiţător, întrucât atât aeroportul, cât şi şoseaua de centură se află în construcţie, iar autorităţile au în plan să înceapă construcţia şi pentru autostrada A3 Bucureşti - Braşov", consideră consultanţii CBRE.

Potrivit surselor citate, stocul de spaţii moderne de birouri din Braşov, clasele A şi B, este estimat la 93.000 de metri pătraţi, echivalent cu 4% din stocul disponibil în Bucureşti: "În plus, 38% din spaţiile totale de birouri din Braşov se regăsesc în zona centrală şi pe Calea Bucureşti. Cele mai mari proiecte se află în zonele semicentrale, precum Coresi Business Park (reconversia uzinei Tractorul) dezvoltat de Ascenta Management, şi Braşov Business Park (dezvoltat de Ravensdale Investments)".

Chiriile pentru birourile de clasă A rămân stabile la nivelul de 10-12 euro/mp/lună, în timp ce chiriile pentru spaţiile de clasă B sunt cuprinse între 8 şi 10 euro/mp/lună, potrivit raportului citat, care mai arată că dezvoltatorii sunt flexibili în oferirea de pachete de reduceri care să fie adaptate nevoilor chiriaşilor, de multe ori chiriile efective fiind reduse cu 15-25%.

În 2015, la nivelul Braşovului, au fost înregistrate închirieri cu 13.000 mp de spaţii de birouri, 27% din tranzacţii reprezentând expansiunea firmelor şi cerere nouă. Potrivit CBRE, companiile care au decis să-şi extindă activitatea sunt dovada că Braşov reprezintă un mediu potrivit pentru creşterea sustenabilă.

Rata de neocupare a birourilor din Braşov se situează între 10% şi 12%, cu o rată de 10% pentru spaţiile de clasă A, respectiv 14% pentru clădirile de categorie B.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb