Mihail Ion, Raiffeisen: Investitorii reacţionează emoţional, ceea ce le reduce din câştiguri

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 februarie 2012

Mihail Ion mai este de părere că oferta de fonduri de investiţii din ţara noastră corespunde tuturor profilurilor de risc ale investitorilor.

Mihail Ion mai este de părere că oferta de fonduri de investiţii din ţara noastră corespunde tuturor profilurilor de risc ale investitorilor.

Investitorii trebuie să fie conştienţi de pierderile pe care le pot tolera, atunci când iau o decizie de investiţie, atenţionează Mihail Ion, preşedinte şi director general "Raiffeisen Asset Management".

Numai aşa pot fi evitate erorile investiţionale, precum achiziţia de acţiuni după ce preţurile au crescut destul de mult, adică după momentul în care cea mai mare parte din potenţialul de câştig s-a consumat, sau vânzarea atunci când piaţa este aproape de minime, ne-a pecizat domnia sa, adăugând: "Se constată, peste tot în lume, că investitorii reacţionează mai degrabă emoţional, comportament care le reduce mult din câştigurile obţinute".

În opinia domniei sale, apetitul la risc al românilor reflectă acelaşi comportament, disponibilitatea pentru plasamentele în acţiuni fiind redusă, poate chiar mai redusă decât înainte de criză, deşi preţurile acţiunilor sunt mult mai mici acum. "Incertitudinea din pieţele financiare şi încrederea redusă în economie sunt elemente ce ţin cea mai mare parte din investitori departe de activele riscante", a adăugat preşedintele "Raiffeisen Asset Management".

Mihail Ion mai este de părere că oferta de fonduri de investiţii din ţara noastră corespunde tuturor profilurilor de risc ale investitorilor.

Domnia sa ne-a spus că, şi în acest an, "investitorii conservatori vor prefera fondurile cu plasamente în instrumente purtătoare de dobândă, la fel ca şi cei cu apetit la risc, pentru sumele disponibile pe termen scurt".

Pentru investitorii cu un apetit moderat la risc şi cu o durată de deţinere medie, Mihail Ion recomandă fondurile diversificate, iar inves-titorii dinamici, care au resurse disponibile pe termen lung pot face plasamente în fonduri de acţiuni.

"Un element important, pe lângă identificarea tipului de fond potrivit, este consistenţa cu care strategia de investiţii este respectată", ne-a declarat domnia sa.

Mihail Ion a precizat că, anul trecut, deşi randamentele fondurilor cu plasamente în instrumente purtătoare de dobândă au fost superioa-re depozitelor, pe celelalte tipuri de fonduri s-au înregistrat randamente negative, ca urmare a scăderilor cotaţiilor bursiere.

Domnia sa include, printre plusurile anului 2011, continuarea creşterii solide a pieţei, continuarea procesului de convergenţă a industriei locale a fondurilor de inves-tiţii către nivelurile care pot fi întâlnite în ţările dezvoltate.

Pe termen lung, potenţialul de creştere a pieţei fondurilor este foarte ridicat

"Suntem încă la o pondere de sub 3% a activelor financiare ale familiilor alocate în fonduri de investiţii, faţă de 10-20% în ţările dezvoltate, ceea ce înseamnă că, pe termen lung, potenţialul de creş-tere a pieţei este foarte ridicat", ne-a spus domnia sa. Printre minusurile anului trecut, preşedintele "Raiffeisen Asset Management", aminteşte piaţa de capital locală încă subdezvoltată, administrarea impozitului pe câştig cu o frecvenţă trimestrială, fapt care împiedică piaţa să se dezvolte şi generează un efort de administrare foarte ridicat pentru ANAF, situaţie care nu se întâlneşte în nicio ţară civilizată.

Mihail Ion ne-a spus că, anul trecut, majoritatea investitorilor au plasat în fonduri conservatoare, cu investiţii în instrumente purtătoare de dobândă. "Acest fapt este justificat de apetitul redus la risc al românilor, de faptul că suntem într-o etapă incipientă în consolidarea unei culturi financiare, de asemenea de contextul negativ al pieţelor financiare şi de încrederea încă scăzută a investitorilor", a motivat domnia sa.

Pentru "Raiffeisen Asset Management", anul 2011 a fost "un an în care a continuat şi s-a consolidat creşterea solidă a fondurilor cu plasamente în instrumente purtătoare de dobândă", ne-a spus domnul Ion, continuând: "Am atras cele mai mari volume din toată piaţa fondurilor mutuale şi am devenit cel mai mare administrator de fonduri din România". Domnia sa a ţinut să precizeze că, anul trecut, compania pe care o conduce, a lansat un produs dedicat companiilor mici şi mijlocii, un segment de clienţi important pentru domeniul de activitate al societăţii. "Din ce în ce mai multe companii mici folosesc fondurile noastre pentru plasarea disponibilităţilor pe termen scurt, mai ales în contextul în care dobânzile interbancare au scăzut foarte mult", ne-a spus domnul Mihail Ion.

Mihail Ion: "Suntem încă la o pondere de sub 3% a activelor financiare ale familiilor alocate în fonduri de investiţii, faţă de 10-20% în ţările dezvoltate, ceea ce înseamnă că, pe termen lung, potenţialul de creştere a pieţei este foarte ridicat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb