Minerii nu vor disponibilizări suplimentare

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 8 februarie 2005

Sindicatele minerilor nu sunt de acord cu reduceri suplimentare de personal din sectorul minier, au declarat, ieri, lideri sindicali.

"Nu suntem de acord cu dis-ponibilizări suplimentare în minerit, în afara celor stabilite anterior, negociate de partenerii sociali cu FMI şi Banca Mondială, adică 5.137 de persoane", a declarat Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa, într-o conferinţă de presă.

În urma negocierilor cu partenerii sociali s-a stabilit prin lege programul de restructurare din minerit, susţine liderul sindical. Astfel, reprezentanţii organismelor internaţionale au fost de acord ca în 2005 să fie disponibilizaţi doar 5.137 de angajaţi. "Dacă Guvernul doreşte stabilitate, atunci îi solicităm să respecte rezultatele acestor negocieri. În caz contrar se va confrunta cu convulsii sociale greu de stăpînit", a afirmat preşedintele CNS Cartel Alfa.

În industria minieră erau angajate în 1990, 260.000 de persoane. Prin restructurări succesive au mai rămas în prezent 60.000, iar conform programu-lui de reorganizare pînă în anul 2012 vor mai rămîne circa 40.000.

"De şapte ani de cînd a început reorganizarea şi restructurarea în minerit, au fost daţi oameni afară dar nu s-a aplicat nici un program de acompaniament social, de dezvoltare a zonelor miniere de găsire de locuri de muncă facultative", susţine Luca Octavian, vicepreşedinte al Centralei Naţionale Miniere.

Instituţia obligată şi finanţată să se ocupe de reconversia socială a minerilor şi de dezvoltarea zonelor miniere este Agenţia Naţională de Dezvoltare a Zonelor Miniere - înfiinţată în 1997.

"De la înfiinţare şi pînă în pre-zent această instituţie nu îşi poa-te justifica nici activitatea şi nici modul cum a cheltuit banii alocaţi. Cerem demiterea conducerii şi constituirea unei Comisii Interministeriale care să se ocupe de zonele miniere", a spus Octavian Luca.

Preşedintele CNS Cartel Alfa atrage atenţia guvernanţilor că nerespectarea negocierilor cît şi a dialogului social va crea nemulţumiri în răndul sindicaliş-tilor şi nu se poate vorbi de instalarea unui păci sociale atît de necesară aplicării programu-lui de guvernămînt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb