Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat, ieri, că instituţia este de acord cu reintroducerea culturilor de soia modificată genetic, existând o notificare la Bruxelles în acest sens.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu, a declarat că reprezentanţii producătorilor agricoli vor cere la Bruxelles permisiunea de a cultiva în continuare soia modificată genetic.
"Au fost oameni de-ai ecologiştilor infiltraţi în Ministerul Agriculturii, plătiţi cu salariu, ca să-l convingă pe ministrul agriculturii să nu discute despre soia modificată genetic. De la Bruxelles ni s-a spus că România nu a cerut dreptul să cultive acest tip de soia", a spus Rădulescu.
România s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene în ceea ce priveşte regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor în acest domeniu implică interzicerea cultivării de soia modificată genetic. Acestă măsură a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2007.
Potrivit datelor NewsIn furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) cei 1.100 de cultivatori autorizaţi au realizat anul trecut o cantitate de 248.000 de tone de soia modificată genetic.
Din categoria organismelor modificate genetic, singura plantă care este autorizată de UE este porumbul modificat genetic.