Specialişti din Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) au evaluat, ieri seară, la faţa locului, situaţia creată de viitura ce s-a format pe râul Olt şi pe afluenţii acestuia din zonă, în acel moment existând riscul ruperii unei porţiuni de dig, ceea ce ar fi pus în pericol aproximativ 30 de gospodării, se arată într-un comunicat de presă al MAP, dat astăzi publicităţii.
Potrivit documentului, echipa de specialişti, condusă de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a fost formată din: Victor Sandu - directorul general Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), Olimpia Negru - şeful Direcţiei Generale Ape din cadrul MAP şi Sorin Rândaşu - director Departamentul Situaţii de Urgenţă din cadrul ANAR.
Aceştia s-au deplasat ieri seară, începând cu ora 23:00, în localitatea Căpeni, din judeţul Covasna, oraşul Baraolt, pentru a analiza la faţa locului situaţia creată de viitura ce s-a format pe râul Olt şi afluenţii acestuia din zonă. Potrivit sursei citate, în acel moment, exista riscul ruperii unei porţiuni de dig, ceea ce ar fi pus în pericol aproximativ 30 de gospodării.
În acest context, ministrul Apelor şi Pădurilor, împreună cu prefectul judeţului Covasna şi primarul oraşului Baraolt, a cerut monitorizarea permanentă a situaţiei, pentru a se acţiona rapid, în cazul în care digul ar fi cedat.
Oficialul a recomandat locuitorilor ale căror case erau în calea viiturii să meargă la rude sau în locurile amenajate de primarul din Baraolt, în acest scop.
În comunicat, reprezentanţii MAP afirmă: "(...) cetăţenii rămaşi în localitate au transmis că femeile, copiii, bătrânii şi persoanele greu transportabile din zona de risc au fost deja trimişi în zone de siguranţă, la faţa locului rămânând ei, în stare de veghe şi într-un permanent contact cu autorităţile. În cazul spargerii digului, cei care au rămas până în acel moment vor evacua zona imediat. Ulterior, începând cu ora 2:00, ministrul Ioan Deneş a convocat o celulă de criză la primăria Baraolt, întâlnire la care au participat prefectul judeţului Covasna, primarul din Baraolt, reprezentanţii ISU, şeful trupelor de jandarmi dislocate în zonă, specialiştii din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor şi precum şi ai ANAR. În cadrul şedinţei au fost prezentate situaţia debitelor şi informaţii cu caracter tehnic, astfel încât, prefectul şi autorităţile locale să dispună de toate informaţiile necesare, în cazul în care este nevoie să se ia o măsură de urgenţă (evacuarea populaţiei)".
MAP mai precizează: "În timpul inspectării zonei de risc, s-a constatat că apele Oltului nu mai deversau peste coronamentul digului decât pe o întindere de aproximativ 30 de metri. De asemenea, informaţiile primite arătau o scădere a debitelor, nu foarte însemnată, dar, în situaţia dată, foarte importantă, pentru că scădea presiunea apei asupra digului".
La ora 8:30, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, însoţit de echipa de specialişti deplasată de la minister, a ajuns în satul Băcel, pentru a inspecta o altă zonă potenţială de risc, care anterior a fost critică.
Din cele mai noi date reiese că apele s-au retras şi s-a depăşit situaţia de risc, iar în perioada următoare specialiştii MAP vor realiza o evaluare a situaţiei, în vederea punerii în practică a unor măsuri cu scopul de a se evita evenimente similare.