Ministerul Economiei promite companiilor petroliere dialog pe timpul elaborării legii redevenţelor

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 aprilie 2017

Ministrul Economiei, Mihai Tudose s-a întâlnit miercuri cu delegaţia Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) condusă de Harald Kraft, cu care a discutat despre redevenţele în domeniul petrolier şi modalităţile de abordare în domeniul noii legi a redevenţelor. Ministerul Economiei a anunţat că s-a convenit ca, pe timpul elaborării legii redevenţelor, să existe un dialog în cadrul grupului interministerial constituit la nivelul ministerului, iar ROPEPCA a fost invitată să-şi transmită punctele de vedere.

Noua lege a redevenţelor urmează să înlocuiască actualul sistem de taxare a exploatării resurselor de petrol şi gaze, sistem stabilit încă din anul 2004, când a fost privatizată Petrom, cea mai mare companie petrolieră din ţară.

Redevenţele actuale, pentru exploatări onshore (pe uscat) şi offshore (în largul mării) sunt stabilite la 3,5%-13,5% din valoarea producţiei zăcământului, în funcţie de mărimea exploatării, potrivit News.ro.

"Ministerul Economiei a reiterat principiul prin care statul acordă dreptul de explorare-exploatare, ţinând cont de faptul că nivelul redevenţei exprimă preţul corect pentru exploatarea resurselor şi de necesitatea de a stabili o clauză de stabilitate a licenţei pe toată durata de valabilitate", arată un comunicat emis miercuri de minister.

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră au prezentat imaginea de ansamblu în România şi în alte state europene şi aspectele cu care se confruntă membrii acesteia în activitatea pe care o desfăşoară în sectorul matur onshore upstream de petrol şi gaze naturale.

"Având în vedere contribuţia importantă a sectorului petrolier în economia României, ministrul Mihai Tudose şi-a exprimat deschiderea pentru colaboarea cu ROPEPCA pentru găsirea unor soluţii la aspectele prezentate de delegaţia asociaţiei", mai arată comunicatul.

Investitorii din sectorul petrolier aşteaptă să afle detalii despre noul cadru de taxare, care este esential pentru investiţiile derulate în România şi pentru viitorul exploatării resurselor.

Întâlnirea a avut loc după o alta de la Guvern. Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit marţi, la Palatul Victoria, cu delegaţia consorţiului format din ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, şi OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, cu care a discutat despre investiţiile companiilor în România şi despre valorificarea resurselor energetice.

Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare a crescut în România de la 15% în 2014 până la 16,9% în 2015 şi la 17,5% în 2016, în timp ce în majoritatea statelor europene a scăzut, arată un studiu publicat marţi de compania de consultanţă Deloitte.

Impozitele similare redevenţelor includ, în România, impozitul asupra veniturilor suplimentare, impozit pe construcţii speciale şi impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb