Ministerul Energiei a deblocat a doua tranşă din ajutorul de salvare pentru Compania Naţională a Uraniului (CNU), în sumă de 13,1 milioane de lei, iar corpul de control al premierului va analiza cauzele situaţiei dificile în care a ajuns societatea.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, Ministerul Energiei a deblocat situaţia CNU, virând, în data de 30 martie 2017, în conturile companiei, suma de 13,1 milioane de lei, reprezentând cea de-a două tranşă din ajutorul de salvare aprobat de Guvern. Fondurile sunt destinate plăţii salariilor angajaţilor CNU, dar şi susţinerii cheltuielilor activităţii curente a companiei, conform Agerpres.
Deblocarea celei de a doua tranşe din ajutorul de salvare a fost aprobată inclusiv de Comisia Europeană şi Consiliul Concurenţei.
"La preluarea mandatului am găsit CNU aproape de colaps. Ministerul Energiei se găsea în imposibilitatea eliberării celei de a doua tranşe din ajutorul de salvare în lipsa unei garanţii a companiei, aşa cum prevedea legea. Pe de altă parte, comisia de la nivelul ministerului, special constituită în 2016 să gestioneze această situaţie, era extrem de întârziată în elaborarea documentaţiilor care să fundamenteze accesarea tranşei secunde din ajutorul de salvare", a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.
El a arătat că a urgentat, alături de specialiştii ministerului, întregul proces pe toate palierele.
"În primul rând, am venit cu soluţia reevaluării stocurilor de octoxid de uraniu, pe care am parcurs-o într-un timp foarte scurt şi care s-a constituit drept garanţie pentru cele 13,1 milioane de lei virate în conturile CNU. În paralel, comisia de la nivelul ministerului a analizat şi modul în care au fost cheltuite fondurile aferente primei tranşe, de 47,2 milioane de lei. În mod normal, această activitate ar fi trebuit realizată de comisie la finalul fiecărei luni din momentul în care prima tranşă a ajuns în conturile CNU", a continuat Petcu.
Oficialii ministerului reamintesc că Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de salvare către CNU, în valoare totală de 62 de milioane de lei, în două tranşe şi pentru o perioada de şase luni. Prima tranşă, de 47,2 milioane de lei, a fost acordată încă din 2016.
"Suntem conştienţi că eliberarea celei de a doua tranşe nu va putea suţine revitalizarea totală a CNU. Vrem să vedem care sunt cauzele reale ale situaţiei companiei pentru a putea promova un plan de dezvoltare pe termen lung a CNU. De aceea, Corpul de Control al prim-ministrului va analiza evenimentele care au dus la situaţia dificilă de astăzi a companiei", a mai arătat ministrul.