Ministerul Energiei vrea să acorde Complexului Energetic Hunedoara şi Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului ajutoare de stat în sumă totală de 283,4 milioane lei, în acest an, pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive, arată două proiecte de Hotărâre publicate de minister în dezbatere.
Ajutoarele de stat sunt suportate integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei.
Astfel, Complexul Energetic Hunedoara va primi un ajutor de stat de 198,83 milioane lei pentru închiderea minelor necompetitive, din care, pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă va primi 132,22 milioane lei, destinat acoperirii pierderilor aferente producţiei curente, în timp ce pentru acoperirea costurilor excepţionale va primi 66,6 milioane lei.
Dintre cele patru exploatări miniere aflate în structura Complexului Energetic Hunedoara, vor intra în programul de închidere două unităţi miniere, respectiv Exploatarea Minieră Lonea şi Exploatarea Minieră Lupeni.
Decizia a fost luată după ce a scăzut cererea de cărbune, ca urmare a dezvoltării producţiei de energie electrică regenerabilă între 2011 şi 2016, dar s-a redus considerabil şi preţul de vânzare al cărbunelui pe piaţa internaţională şi implicit în România, arată nota de fundamentare, citată de News.ro.
Ministerul Energiei urmează să monitorizeze nivelul de acordare a ajutorului de stat, "astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţul cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe state", arată documentul.
De asemenea, Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA va primi în acest an un ajutor de stat de 84,55 milioane lei, din care 44,64 milioane lei sunt pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, destinat acoperirii pierderilor aferente producţiei curente, iar alte 39,9 milioane lei sunt pentru acoperirea costurilor excepţionale.
"Obiectivul ajutorului îl constituie facilitarea închiderii unităţilor de producţie Paroşeni şi Uricani. Pentru fiecare dintre aceste unităţi de producţie care urmează să fie închise au fost întocmite planuri pentru încetarea activităţii, care conţin datele exacte la care va înceta activitatea de exploatare", arată documentul.
Pe 22 februarie 2012, Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1,169 miliarde lei (aproximativ 270 de milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de CNH SA Petroşani, pe perioada 2011-2018. Având în vedere obligaţiile asumate de Guvernul României cu instituţiile internaţionale privind reducerea arieratelor CNH SA Petroşani, începând cu 1 noiembrie 2012 s-a înfiinţat Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului SA.