Ministerul Finanţelor nu se mai oboseşte cu dezbaterile proiectelor publice

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 ianuarie 2014

Ministerul Finanţelor nu se mai oboseşte cu dezbaterile proiectelor publice

Cristian Pârvan, AOAR: "Transparenţa autorităţilor a scăzut puternic, în 2013"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu pare să fie prea preocupat de respectarea termenelor în care trebuie să aibă loc dezbaterea publică a proiectelor de acte normative pe care le iniţiază.

Cel puţin asta sugerează o serie de evenimente care au avut loc recent.

Şedinţa Guvernului, de ieri, a adoptat patru proiecte de Hotărâre care au fost publicate pe pagina de Internet a MFP pe data de 30 decembrie, deşi ar fi trebuit să mai stea în dezbatere încă două zile. (Potrivit informaţiilor de pe aceeaşi pagină, termenul în care persoanele interesate pot să trimită propuneri, sugestii sau opinii cu privire la un proiect aflat în dezbatere publică este de zece zile de la publicarea acestuia).

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe ne-au confirmat că proiectele în cauză au fost adoptate înainte să expire termenul legal în care pot să fie dezbătute, dar au refuzat să comenteze acest fapt.

Domniile lor ne-au precizat, însă, că proiectul de Hotărâre privind programul "Prima Casă", unul dintre cele aprobate, conţine doar modificări minore, nu unele care să vizeze cadrul general.

Se pare că problemele privind transparenţa nu se limitează doar la acest aspect, pe reţelele de socializare circulând un mesaj potrivit căruia, de fapt, cele patru documente nu ar fi fost publicate pe 30 decembrie, ci ieri, cu data schimbată.

De altfel, când am examinat site-ul MFP, în datele de 5 şi 6 ianuarie, nu am găsit niciunul dintre proiectele în subiect.

Ceea ce s-a întâmplat ieri este o dovadă a lipsei crescute de transparenţă de care dau dovadă autorităţile noastre, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care este şi membru în Comisia de Dialog Social a MFP.

"În anul 2013, transparenţa autorităţilor a scăzut puternic, inclusiv la instituţii foarte importante pentru mersul economiei", ne-a declarat domnia sa.

Din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri sunt contrariaţi, în ultima perioadă, de lipsa de reacţie a autorităţilor la propunerile lor. Aceştia reclamă că funcţionarii publici se prefac că îi ascultă, dar că legile nu sunt modificate conform sugestiilor primite din partea mediului privat.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb