Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci cel puţin 4,3 miliarde lei în luna septembrie prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, fără a lua în calcul licitaţiile suplimentare, calendarul fiind similar cu cel anunţat iniţial pentru luna august, potrivit Raiffeisen Bank.
Ministerul Finanţelor nu a publicat încă prospectul de emisiuni pentru luna septembrie, dar Raiffeisen Bank, a una dintre cele mai mari bănci de pe piaţă după active, a anunţat că ministerul a programat emisiuni de certificate de trezorerie în valoare de 1,5 miliarde lei şi emisiuni de obligaţiuni benchmark de 2,8 miliarde lei, cu scadenţe cuprinse între 2 ani şi jumătate şi 11 ani.
"Ţinta de emisiuni stabilită pentru septembrie şi scadenţa medie reziduală a emisiunilor (3,9 ani) nu sunt departe de cele planificate iniţial pentru august (4 miliarde lei, respectiv 4 ani). Totuşi, cererea puternică de la investitori au permis Ministerului Finanţelor să împrumute mai mult decât şi-a planificat", se arată într-un raport al Raiffeisen trimis miercuri investitorilor, citat de News.ro.
Statul şi-a propus pentru august să împrumute 4,435 miliarde lei de la băncile locale, din care 1,1 miliarde lei prin certificate de trezorerie şi 3,335 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, însă valoarea totală împrumutată a fost de 4,8 miliarde lei.
Faţă de lunile precedente, Finanţele au crescut şi maturitatea medie în august, de 5,1 ani, fiind cea mai mare valoare din ultimul an şi jumătate.
În iulie, ministerul şi-a propus să atragă de la băncile locale 3,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, sub nivelul din iunie, de 3,76 miliarde lei.
Însă dobânzile în scădere au împins Ministerul Finanţelor să împrumute o sumă de 3,7 miliarde lei în iulie, recurgând la mai multe licitaţii suplimentare.
În primul semestru al anului, statul a împrumutat 26 miliarde lei (5,8 miliarde euro) de pe piaţa internă şi 2,25 miliarde euro de pe pieţele internaţionale, reprezentând circa jumătate din nevoia brută de finanţare pentru întreg anul.
Pentru 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.
Totodată, vizează să atragă 3 miliarde euro de pe pieţele internaţionale, sumă din care 2,25 miliarde euro sunt deja împrumutate. MFP a atras în februarie 1,25 miliarde euro de pe pieţele financiare externe, urmând încă o sesiune de 1 miliard euro în mai.
Guvernul are o ţintă de deficit bugetar de 2,8% din produsul intern brut (PIB) pe cash şi de 2,95% din PIB după standardul european ESA pentru întregul an.