Miniştrii de Justiţie din UE se întâlnesc într-o videoconferinţă informală

S.B.
Internaţional / 11 martie 2021

Miniştrii de Justiţie din UE se întâlnesc într-o videoconferinţă informală

Miniştrii de justiţie ai Uniunii Europene (UE) se reunesc la 11 martie 2021 într-o reuniune informală, în sistem videoconferinţă. Principalele subiecte abordate, conform site-ului Consiliului Uniunii, sunt păstrarea datelor din comunicaţiile electronice, drepturile fundamentale în UE sau evoluţia privind instituirea Parchetului European, informează Agerpres.

Cu privire la păstrarea datelor din comunicaţiile electronice, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a constatat că păstrarea datelor constituie un instrument esenţial pentru investigarea eficientă a infracţiunilor grave, dar a cărui utilizare ar trebui să fie ghidată de necesitatea de a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale. Miniştrii justiţiei vor desfăşura un schimb de opinii, mai ales în urma hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, prin care a fost anulată Directiva UE privind păstrarea datelor şi au fost stabilite criteriile pentru păstrarea legală a datelor şi accesul la acestea.

În ceea ce priveşte drepturile omului, miniştrii de resort vor discuta noua strategie pentru Carta drepturilor fundamentale a UE cu directorul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii, Michael O'Flaherty.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), înfiinţată în 2007, joacă un rol major în monitorizarea situaţiei drepturilor fundamentale în UE. Agenţia oferă consiliere instituţiilor UE şi guvernelor naţionale asupra drepturilor fundamentale, în special privind următoarele categorii: discriminare, acces la justiţie, rasism/xenofobie, protecţia datelor, drepturile victimelor, drepturile copiilor etc.

Carta drepturilor fundamentale a drepturilor omului este, la rândul său, declaraţia UE privind drepturile omului şi conţine 50 de articole cu drepturi şi principii esenţiale, urmate de patru articole cu dispoziţii generale. Statele membre au datoria de a promova aplicarea cartei.

De asemenea, în cadrul reuniunii informale din 11 martie, Comisia Europeană va prezenta informaţii actualizate cu privire la instituirea Parchetului European. Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupţie, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro). În 2019, românca Laura Codruţa Kövesi a fost numită prima procuroare-şefă europeană. În prezent, 22 de state membre participă la EPPO.

Nu în ultimul rând, preşedinţia portugheză a Uniunii (ian-iun. 2021) va prezenta miniştrilor informaţii actualizate cu privire la o serie de subiecte precum combaterea conţinutului ilegal online sau proiectul de concluzii privind formarea profesioniştilor din domeniul justiţiei. Preşedinţia va prezenta şi o propunere de lansare a unui nou dialog în domeniul justiţiei şi afacerilor interne cu partenerii nord-africani, potrivit Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb