Miniştrii europeni ai energiei se ceartă pe liberalizarea pieţei

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 iunie 2008

Miniştrii energiei din Uniunea Europeană au disputat, vineri, modul în care vor deschide pieţele de electricitate şi gaze naturale, în contextul în care Germania şi Franţa se opun liberalizării, susţinute de ţări ca Marea Britania şi Suedia, ce vor împărţirea marilor grupuri energetice, scrie Reuters. "Nu vom accepta o vânzare forţată", a declarat ministrul german al economiei, Michael Glos. "Acest lucru nu ar fi benefic pentru siguranţa producţiei", afirmă domnia sa.

Potrivit NewsIn, Executivul Uniunii Europene a propus, anul trecut, împărţirea proprietăţilor din sectorul de producţie al energiei electrice de reţelele de transmisie, în încercarea de a ajuta noii participanţi din pieţe şi de a determina scăderea preţurilor. Germania şi Franţa s-au opus unei scindări forţate a companiilor energetice naţionale şi a propus "o a treia cale", prin care să permită grupurilor integrate pe verticală să deţină în continuare reţelele de trans­misie, sub stricta supraveghere a unei agenţii de reglementare.

Glos a mai spus: "Nu le vom permite să ia decizii ascunse în Bruxelles, prin care să ameninţe companiile cu amenzi pe motive pe care nu le putem înţelege, pentru a le forţa să îşi vândă reţelele. Proprietarii trebuie să decidă ei înşişi ce vor face cu reţelele. În Germania, vrem să trecem pe energie regenerabilă. Pentru aceasta, avem nevoie de investiţii majore în reţele".

Slovenia, care deţine în prezent mandatul de presedinţie a Uniunii Europene, a înaintat, marţi, un proiect de compromis pentru a servi ca punct de plecare al discuţiilor de vineri din Louxembourg. Compromisul propus ar permite companiilor energetice să păstreze în proprietate atât diviziile de producţie, cât şi cele de distribuţie, însă sub reglementare mai strictă decât prevedea iniţial "a treia cale".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb