Membrii UE care resping mecanismul statului de drept trebuie să fie conştienţi că cetăţenii lor vor trebui să plătească un preţ pentru această poziţie, a declarat, marţi, ministrul german pentru Europa, Michael Roth, vorbind într-o videoconferinţă cu omologii săi din UE, transmite Reuters, conform Digi24.
Ungaria şi Polonia au blocat adoptarea bugetului UE 2021-2027 şi a fondului de redresare faţă de efectele coronavirusului la o întâlnire de luni cu ambasadorii naţiunilor UE, spunând că nu pot accepta o clauză care condiţionează accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Ambasadorii guvernelor UE au participat luni la o reuniune la Bruxelles unde urmau să susţină un compromis la care s-a ajuns cu pachetul de 1.800 de miliarde de euro între Consiliul European şi Parlamentul European, dar nu a putut ajunge la un consens din cauza vetoului Ungariei şi Poloniei.
Unii oficiali europeni spun că Uniunea Europeană plăteşte acum pentru faptul că nu a rezolvat în totalitate această dispută în timpul summit-ului din iulie, atunci când a fost aprobat acest pachet de redresare economică. Pentru a obţine un acord atunci, liderii europeni au fost de acord că va exista o legătură între acordarea de fonduri viitoare şi respectarea normelor statului de drept, însă au lăsat această legătură deschisă interpretărilor.
Instituţiile europene şi multe guverne din UE se plâng de ani de zile de alunecarea Ungariei şi Poloniei spre autoritarism. La rândul lor, liderii polonezi şi ungari se plâng că ar fi "şantajaţi" de Bruxelles.