Ţara noastră ar putea încheia negocierile cu Uniunea Europeană privind capitolul agricol încă de la sfîrşitul lunii iunie, dacă patronatele din industria alimen-tară vor fi de acord cu cotele de producţie înaintate de către Uniunea Europeană, a ară-tat ieri, într-o conferinţă de presă, Ilie Sîrbu, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale. Oficialul guvernamental a mai arătat că autorităţile intenţionează să încheie negocierile privind sectorul sanitar veterinar şi fitosanitar în cursul lunii iunie, aşa cum prevedeau înţelegerile cu Uniunea Europeană. Aceleaşi înţelegeri prevedeau ca negocierea cotelor să se încheie pînă la sfîrşitul anu-lui, însă, Ilie Sîrbu vrea să în-chidă negocierile la capitolul agricultură pînă la sfîrşitul semestrului unu. Graba autori-tă-ţilor ar putea fi legată de alegerile europene şi cele de pe plan intern, care ar scoate din ritm negocierile deja angajate sau chiar mai rău, ar putea însemna schimbarea poziţiei Uniunii în cazul negocierilor.
Scurtînd durata negocierilor cu circa şase luni, autorităţile fac presiuni indirect asupra patronatelor care vor fi puse în situaţia de a accepta orice fel de cote, numai să nu eşueze din cauza lor negocierile.
Cele mai mari probleme vor fi în cazul laptelui şi zahărului, unde cotele ar putea fi mai mici decît consumul intern, ceea ce ne-ar transforma în importatori. Mihai Lungu, preşedintele organizaţiei interprofesionale din industria alimentară, "Romalimenta" ne-a declarat că pentru orice scădere a cotei de producţie trebuie consultate patronatele: "Ne aşteptăm să fim consultaţi de către oficialii Ministerului Agriculturii în cazul în care cotele pe care le cerem la Bruxelles vor fi mai mici decît cele stabilite iniţial. Noi am fost de acord ca oficialii noştri < să ceară > Bruxelles-ului 300 de mii de tone de zahăr rafinat şi cinci miliarde de litri de lapte".
În graba lor de a încheia negocierile cu Uniunea Europeană, autorităţile ar putea "uita" de patronatele din industria alimentară...