Cererea şi oferta de ţiţei, la nivel mondial, sînt aproximativ la acelaşi nivel, a precizat Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului. Cererea zilnică de ţiţei se ridică la circa 83,5 milioane barili/zi, iar oferta este de aproximativ 81,6 milioane barili/zi, diferenţa dintre acestea două fiind foarte mică. Şi din acest motiv preţul ţiţeiului brut a ajuns la 46 dolari/baril. În plus, la creşterea cotaţiei petrolului s-a adăugat şi situaţia din Irak şi Venezuela.
"Nu cred că va scădea preţul prin creşterea producţiei", susţine Dan Ioan Popescu. Domnia sa consideră că preţul ţiţeiului se va menţine în jurul valorii de 47 dolari, iar o scădere a acestuia va fi posibilă numai prin reducerea consumului cu 10-15%.
Preţurile practicate de "Petrom" s-au majorat pe fondul evoluţiei externe
În structura Petrom, 70% reprezintă producţie internă, iar 30% exporturi. Din cauza creşterii extreme a cotaţiei ţiţeiului, costurile Petrom s-au mărit, rezultînd majorarea preţului benzinei şi a motorinei.
În opinia lui Dan Ioan Popescu, cotaţia ţiţeiului nu va depăşi 50 de dolari/baril. Totuşi, la această valoare este posibil ca preţul benzinei să se majoreze din nou, cotaţia de 50 de dolari fiind considerată prag critic.