Perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, întrucât se aşteaptă noi episoade de ger, iar preţul mare de pe bursă din această perioadă se va reflecta în factura consumatorilor, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.
Domnia sa a explicat: "Impactul întotdeauna se regăseşte în factura finală la consumator, dar ceea ce este important pentru noi este ca, în aceste momente de criză, să facem o retrospectivă cum am ajuns aici. Dacă, din perspectiva celor doi operatori de transport, Transgaz şi Transelectrica, noi ne-am făcut foarte bine treaba şi am asigurat integritatea sistemului pe ambele zone, politica de stocare sau lipsa de coerenţă în această politică din vară, cu impact in iarnă, poate ne-a adus într-o zonă de risc mai ridicat decât de obicei".
El a subliniat că perioada critică nu s-a terminat, întrucât sunt aşteptate noi episoade de ger.
"Aşa că, odată ce trecem de această perioadă de risc, care nu s-a terminat, am înţeles că mai sunt episoade de vreme cu temperaturi foarte scăzute, deci, odată ce trecem de această perioadă, deja trebuie să stabilim o politică foarte clară în ceea ce priveşte stocul vizavi de perioada următoare de iarnă", a arătat Petrescu.
Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM a depăşit, joi, 600 de lei pe MWh, record absolut, nivelul fiind dublu faţă de începutul acestui an. Consumul de energie a atins şi el în această lună cote-record de peste 9.000 de MW.
Pe 12 ianuarie, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că a observat o proastă pregătire a perioadei de iarnă realizată de fostul guvern, precizând că a cerut Corpului de control să facă verificări în acest sens la complexele energetice Hunedoara şi Oltenia, precum şi la Ministerul Energiei.