MINISTRUL EDUCAŢIEI MIRCEA DUMITRU:  "Voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut afirmaţii defăimătoare la adresa mea"

Ziarul BURSA #Politică / 5 octombrie 2016

"Voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut afirmaţii defăimătoare la adresa mea"

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat, ieri, că va acţiona în instanţă pe cei care au făcut afirmaţii "defăimătoare" în spaţiul public privind colaborarea sa cu Securitatea.

Reacţia ministrului vine ca urmare a unui articol apărut în presă, potrivit căruia acesta ar fi fost colaborator al Securităţii.

Domnia sa a spus: "Solicit în momentul de faţă CNSAS să vină cu un punct de vedere clar, public, din care să rezulte care este poziţia acestei instituţii în legătură cu statutul meu. De asemenea, pentru că ceea ce s-a întâmplat în momentul de faţă este o mistificare grosolană, este un fals, dar nu un fals oarecare, ci este o calomnie la adresa mea, voi acţiona în instanţă, îmi iau această libertatea să acţionez în instanţă pe cei care au făcut aceste afirmaţii defăimătoare la adresa mea în spaţiul public. Nu cred că este vorba despre o simplă întâmplare ceea ce se produce în momentul de faţă. M-am angajat atunci când am preluat acest mandat, acum trei luni, să militez pentru anumite principii clare - principalul principiu fiind acela al apărării integrităţii".

El a afirmat că va continua ceea ce a început de când a venit la conducerea ministerului şi a spus că nu se lasă intimidat de acest scandal: "Prin urmare, ceea ce deja am făcut şi ceea ce intenţionez să fac şi în continuare cu siguranţă că a deranjat pe foarte mulţi în această ţară şi vă asigur că îi va deranja şi de acum în continuare, pentru că ceea ce au făcut acum nu poate să îmi înfrângă voinţa de a încerca să avem un sistem public mai curat, mai transparent şi mai bun pentru noi toţi. (...) Nu este ceva întâmplător. Exact în momentul în care anunţ public că vom face evaluarea tuturor şcolilor doctorale în România şi că vom începe exact cu acele şcoli care au produs plagiate şi care nici nu vor să îşi asume din punct de vedere moral această problemă, apare un astfel de document - cu siguranţă că există o anumită legătură, care nu este întâmplătoare. Nu pot în momentul de faţă să spun că o anumită persoană sau anumită instituţie este aceea care ar urmări să mă intimideze".

Întrebat dacă această situaţie vine şi în contextul organizării concursului pentru funcţii de directori de unităţi şcolare, Mircea Dumitru a răspuns: "Este foarte probabil, pentru că au fost reacţii vehemente, iar atunci când nu au fost reacţii foarte clare împotriva organizării concursurilor au fost acţiuni clare de sabotaj şi aceste lucruri iarăşi probabil că au deranjat pe foarte mulţi care ar fi vrut în continuare să menţină captivă şcoala românească şi să o conducă, să o guverneze prin metode care nu au nimic de-a face cu principiile politicilor publice".

Ministrul Educaţiei a respins din nou orice acuzaţie legată de o eventuală colaborare a sa cu Securitatea: "Resping orice fel de acuzaţie care mi-a fost adusă că aş fi colaborat în orice formă cu Securitatea. Nu am fost nici membru al Securităţii, nici colaborator al Securităţii, nu am făcut poliţie politică. Vreau să fiu foarte bine înţeles: nu am avut niciodată contacte cu Securitatea statului în regimul comunist. De asemenea, nu am semnat niciun angajament. Documentele care au fost prezentate în presă din acel dosar nu sunt produse de mine".

El a precizat că în anul 2007 ar fi avut o discuţie cu membri ai CNSAS, prilej cu care ar fi dat un document scris olograf în vederea realizării unei expertize grafologice: "Discuţia aceasta a fost prilejuită de faptul că presa a cerut la vremea respectivă o examinare (...) a mai multor persoane din societatea civilă, din Grupul pentru Dialog Social şi membri ai comunităţii academice. În urma verificărilor care s-au făcut în acea perioadă am fost chemat să am un dialog cu membri ai Colegiului CNSAS. Am şi dat un document scris olograf, în aşa fel încât să se poată face o verificare, o expertiză grafologică. Rezultatul acelei analize este cel pe care deja presa astăzi vi l-a pus la dispoziţie şi apare şi pe site-ul UB. Este în dosarul meu de personal de la UB, este vorba despre o decizie emisă de CNSAS în anul 2007, o decizie care spune foarte limpede despre mine că nu am fost agent, colaborator al poliţiei politice comuniste".

Purtătorul de cuvânt al MENCŞ, Mirabela Amarandei, a subliniat, în conferinţa de presă, că CNSAS verifică din "oficiu" toţi miniştrii unui Cabinet.

Iolu: "E de datoria CNSAS să clarifice în cel mai scurt timp informaţiile referitoare la Mircea Dumitru"

Premierul Dacian Cioloş a discutat ieri cu ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, şi a primit asigurări că acesta nu a avut relaţii de colaborare cu fosta Securitate şi nici nu a făcut acte de poliţie politică, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Potrivit acestuia, Guvernul consideră că CNSAS are datoria de a clarifica rapid informaţiile apărute în presă referitoare la Mircea Dumitru pentru a nu exista îndoieli asupra moralităţii acestuia.

"Guvernul nu a primit nicio informare oficială din partea CNSAS despre modificări sau elemente noi care să ducă la invalidarea deciziei din 2007. Considerăm că este de datoria CNSAS să clarifice în cel mai scurt timp posibil informaţiile apărute în presă pe acest subiect, pentru a nu exista nicio umbră de îndoială cu privire la moralitatea domnului ministru al Educaţiei", afirmă Iolu, într-o declaraţie remisă presei.

El mai spune că "integritatea rămâne valoarea esenţială" la care se raportează Guvernul Cioloş, "înţelegând aici şi faptul că niciunul dintre miniştri nu a colaborat şi nici nu a fost agent al fostei Securităţi".

Iolu aminteşte că, prin decizia din 2007, Colegiul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) (...) "precizează clar faptul că domnul Mircea Dumitru nu a fost agent/ colaborator al poliţiei politice comuniste".

"Decizia a fost dată înainte ca Mircea Dumitru să fie numit prorector, iar ulterior rector", mai spune Iolu, citat de Agerpres.

O decizie a CNSAS publicată pe site-ul UB arată că ministrul Mircea Dumitru nu a făcut poliţie politică

O decizie a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) publicată pe site-ul Universităţii din Bucureşti arată că ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste.

"Domnul Dumitru Mircea, fiul lui Aureliu şi Minerva, născut la data de 14.07.1960, în Bucureşti, nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste. Prezenta decizie poate fi contestată la Colegiul CNSAS în termen de 15 zile de la data comunicării. Prevederile prezentei decizii vor sta la baza întocmirii de către Biroul Juridic a înscrisurilor ce urmează a fi comunicate prin intermediul Direcţiei Comunicare atât solicitantului, cât şi persoanei verificate", se arată în decizie, semnată de către Ladislau-Antoniu Csendes, fost preşedinte al CNSAS.

Cererea de verificare a lui Mircea Dumitru a fost făcută de Asociaţia "Civic Media" şi înregistrată la CNSAS sub nr. P 2547/06/23.06.2006. Decizia emisă de Colegiul CNSAS a fost dată în august 2007.

CNSAS precizează că decizia este rezultatul verificărilor care au fost întreprinse la cerere în baza Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste, astfel modificată şi completată de O.U.G. nr. 16/2006.

Decizia CNSAS a fost publicată pe site-ul UB anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb