Ministrul Energiei, nemulţumit de situaţia de la CE Oltenia, care nu funcţionează la capacitate maximă

Andrei Stan
Companii / 10 ianuarie 2017

Ministrul Energiei, nemulţumit de situaţia de la CE Oltenia, care nu funcţionează la capacitate maximă

Actualizare 17:44

Ministrul Energiei, Toma Petcu, s-a arătat, din nou, nemulţumit de situaţia de la Complexul Energetic (CE) Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, şi a anunţat că va face o analiză pentru a vedea de ce conducerea companiei nu a încercat să găsească o soluţie pentru ca grupurile energetice să funcţioneze la capacitate maximă.

În urma comandamentului întrunit la Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), Petcu a spus, citat de News.ro: "M-a nemulţumit şi analizăm în permanenţă ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni în mod special la CE Oltenia, faptul că stocul de cărbune în mină este unul foarte bun, aproape de 400.000-500.000 tone. Din păcate, transportul acestui cărbune către centrale nu a fost optimizat, nu a fost făcut în timp optim".

Potrivit ministrului, au apărut probleme la descărcarea cărbunelui, din cauza gerului.

Acesta a precizat: "Avem cantităţi care reuşim să le descărcăm în cursul zilei de azi (...). Vom asigura vârful, vom continua ritmul de descărcare şi vom face o analiză să vedem de ce aceşti oameni care au condus până la urmă şi au fost responsabili de acest lucru nu au evaluat şi nu au încercat să meargă şi cu o situaţie în care CE Oltenia putea să meargă la capacitate maximă cu toate grupurile şi - luând în calcul o vreme rea şi neputând să transporţi cărbune - cât ai putea să rezişti".

Toma Petcu a dispus suplimentarea cu patru garnituri noi a câte 22 de vagoane echipate cu locomotive pentru transport.

------------

Combinatul Energetic (CE) Oltenia funcţionează, de la începutul acestui an, cu o medie de opt grupuri energetice, ajungând la o putere medie orară de până la 2900 MW în perioadele zilei cu valori maxime ale consumului de energie, acoperind o cotă de maximă 30% din producţia de energie din Sistemul Energetic (SEN) şi asigurând servicii de sistem orare de aproximativ 380 - 400 MW, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Compania precizează: "Stocurile existente în termocentrale şi în carierele miniere la această oră, precum şi livrările zilnice care se efectuează din cariere către termocentrale permit funcţionarea fără probleme a grupurilor energetice disponibile. CE Oltenia dispune de suficient cărbune pentru producerea de energie electrică necesară onorarii contractelor de vânzare energie perfectate şi inclusiv pentru menţinerea stabilităţii SEN în această perioada, cărbunele dovedind permanent că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, indiferent de condiţiile atmosferice".

Potrivit CE Oltenia, se asigură permanenţă la toate punctele de livrare a cărbunelui, cu redistribuire temporară de personal în unele sectoare de activitate, în scopul menţinerii ritmicităţii descărcării navetelor de cărbune în actualele condiţii climatice.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat ieri că a dispus suplimentarea mai multor grupuri energetice, pentru majorarea producţiei de energie electrică.

De asemenea, Bulgaria a cerut României un ajutor de urgenţă privind furnizarea de electricitate, însă autorităţile române au decis că nu pot furniza ajutor statului vecin, având în vedere situaţia actuală din ţară.

"Pe partea de energie electrică, am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, încă trei grupuri a câte 300 MW, care funcţionează încă de ieri (duminică, 8 ianuarie, n.r.) şi produc energie electrică", a spus Petcu, în urma comandamentului întrunit la Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), relatează News.ro.

De asemenea, a fost repornit un grup de la Complexul Energetic Hunedoara de 150 MW, iar CET Govora a intrat în producţie cu un grup de 50 MW.

În urma solicitărilor venite din partea autorităţilor din Bulgaria, România a comunicat că nu poate sprijini ţara vecină cu cantităţi de energie electrică.

Petcu a precizat: "Aseară (duminică, n.r.) Bulgaria ne-a solicitat ajutor de urgenţă pe furnizarea de energie electrică, pentru că are o problemă în sistem. Ţinând cont de situaţia delicată în care se poate afla România, nu ne-am asumat acest lucru şi le-am comunicat vecinilor bulgari că nu putem să-i ajutăm".

Specialiştii în energie estimează un consum maxim de energie electrică de 9.500 MW în această perioadă de temperaturi scăzute.

Şi Ungaria a dispus încă de acum câteva zile oprirea exporturilor, ca să îşi asigure rezervele.

Altfel, ministrul a arătat că s-a luat de duminică decizia ca Elcen, CET Brazi şi CET Galaţi să producă energie electrică şi termică folosind păcură, şi nu gaze, "eliberând un mare consum pe care aceste CET-uri le aveau pe gaze".

Mai mult, ministrul Energiei s-a arătat deranjat de faptul că producătorul de energie Complexul Energetic Oltenia a luat în calcul să aibă stocuri doar pentru patru zile pentru producţia de energia electrică şi termică pe vârf de sarcină, urmând să facă o analiză în acest sens.

În cazul CE Oltenia, a fost suplimentat numărul de muncitori în cariere şi capacităţile de extracţie, a mai spus, ieri, ministrul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb